Demonstratie of betoging

Wilt u een demonstratie of betoging organiseren? Meld dit dan minstens 4 dagen van tevoren bij de gemeente. Na uw melding laten we weten onder welke voorwaarden u de demonstratie of betoging kunt organiseren. U hoort dit op zijn laatst 1 dag voor de start van de demonstratie of betoging.

Wat is een demonstratie of betoging?

Er is sprake van een demonstratie of betoging wanneer meer dan 2 personen een mening in het openbaar uiten.

Wat zijn de voorwaarden?

Een demonstratie of betoging moet gebeuren volgens de wetten en regels die gelden. Dit wordt per melding beoordeeld, omdat het afhangt van de plek, tijdstip en grootte van de groep deelnemers.  

Soms kan de burgemeester beperkingen of speciale voorwaarden opleggen. Dit gebeurt wanneer er sprake is van gevaar voor de gezondheid, verkeer of veiligheid.  

In het algemeen moet een demonstratie of betoging voldoen aan 3 voorwaarden: 

  1. Het belangrijkste doel is meningsuiting. 
  2. De demonstratie is vreedzaam. 
  3. De demonstratie verstoort de openbare orde niet. 

Heb ik een vergunning nodig?

Nee, u hoeft geen vergunning aan te vragen. Wel moet u de demonstratie of betoging minimaal 4 dagen van tevoren melden. Dit doet u via de knop ‘Geef demonstratie of betoging door’. 

Wat kost het als ik een demonstratie doorgeef?

Het kost u niets als u een demonstratie of betoging doorgeeft.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn nodig om te nemen?

Meld de demonstratie of betoging zo snel mogelijk aan bij de gemeente. Geef dan ook direct een contactpersoon op waarmee de gemeente afspraken kan maken over bijvoorbeeld de veiligheid.  

Zorg dat u tijdens de betoging uw eigen ordedienst heeft, die deelnemers vertelt en herinnert aan de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt.

Mag ik een podium, tent of kraan plaatsen?

Dit hangt af van de locatie. In gesprek met de gemeente kan worden bepaald welke mogelijkheden er zijn.

Kan de gemeente een demonstratie of betoging verbieden?

De burgemeester kan beperkingen opleggen wanneer er sprake is van gevaar voor de gezondheid, verkeer of veiligheid. Als het echt niet anders kan de burgemeester de demonstratie of betoging zelfs verbieden.

Wat gebeurt er als er geweld of vernielingen plaatsvinden?

In dat geval zullen de politie of de handhavers van de gemeente handhaven. Er kunnen bijvoorbeeld boetes worden uitgedeeld of mensen worden aangehouden en vervolgd. Ook is het mogelijk dat u en de organisatie de schade moet betalen.