Toestemming briefadres

Heeft u geen vast woonadres? Dan kunt u in sommige gevallen uw post op het adres van een familielid, vriend of kennis laten bezorgen. Dit heet een briefadres. De gemeente controleer of u een briefadres mag aanvragen.

Wat is een briefadres?

Een briefadres kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis. Voor alle overheidsinstanties is dan duidelijk dat u niet op het adres woont, maar dat alleen uw post daar bezorgd wordt. De bewoner van dit adres geeft hiervoor toestemming en zorgt ervoor dat uw post bij u persoonlijk terechtkomt. Daarom kan een briefadres geen postbus of een adres van een bedrijf zijn.

Lukt het niet? Dan kunt u een briefadres bij de gemeente aanvragen. Dit kan handig zijn als u een uitkering wilt, maar geen vast adres of briefadres heeft. Geef bij uw aanvraag van de uitkering door dat u een briefadres bij de gemeente wilt.

Een briefadres is 6 maanden geldig.

Kom ik in aanmerking voor een briefadres?

U komt voor een briefadres in aanmerking als u:

  • Dakloos of thuisloos bent.
  • Een korte tijd geen woonadres heeft. Omdat u op uw oude adres al weg bent, maar nog niet op het nieuwe adres terecht kunt.
  • In een instelling verblijft. Bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis.
  • Korter dan 8 maanden in het buitenland verblijft.
  • Op een schip vaart of een ander reizend beroep heeft.

Let op! Logeert u tijdelijk op 1 adres? Dan is dat uw woonadres. U komt dan niet in aanmerking voor een briefadres. Geef in plaats daarvan uw verhuizing door.

Mag ik zelf een locatie kiezen?

Ja, u kiest zelf de locatie van het briefadres. U kunt in heel Nederland een briefadres kiezen. Het hoeft niet in de gemeente te zijn waar u voor het laatst stond ingeschreven.

U doet de aanvraag bij gemeente Haarlemmermeer als het briefadres zich in deze gemeente bevindt.

Hoe kan ik een briefadres aanvragen?

Online aanvragen

U vult het toestemmingsformulier voor een briefadres in. Daarna vraagt u een briefadres online aan via uw DigiD. U klikt hiervoor bovenaan de pagina op de knop ‘Aanvragen’.

Aan de balie

U vult het toestemmingsformulier voor een briefadres in. Maak daarna een afspraak via 0900 1852

Welke documenten heb ik nodig?

Online aanvragen

Dit heeft u nodig als u een briefadres online aanvraagt:

  • Uw DigiD.
  • Een ondertekend toestemmingsformulier.
  • Een kopie van paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van de persoon die  u een briefadres geeft.
  • Bewijsstukken die de reden van uw verzoek voor een briefadres aantonen. Dit hangt af van uw situatie. Via de knop Aanvragen komt u in het formulier waarin staat welke documenten dit zijn.

Aan de balie

Dit heeft u nodig als u een briefadres aan de balie aanvraagt:

  • Een identiteitsbewijs: paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
  • Een ondertekend toestemmingsformulier.
  • Een kopie van paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van de persoon die  u een briefadres geeft.
  • Bewijsstukken die de reden van uw verzoek voor een briefadres aantonen. Dit hangt af van uw situatie. Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar briefadres@haarlemmermeer.nl of bel naar 0900 1852.  

Heeft u moeite met het invullen van het formulier? U kunt hulp krijgen via een cliëntondersteunerexterne-link-icoon. De cliëntondersteuner is onafhankelijk en u hoeft er niet voor te betalen.

Wat kost een briefadres?

Het aanvragen van een briefadres kost niets.

Wat gebeurt er als ik toestemming geef voor een briefadres?

U zorgt ervoor dat de post bij de aanvrager van het briefadres terecht komt.

U bent niet verantwoordelijk voor eventuele schulden van de aanvrager. U hoeft alleen de post van deurwaarders in ontvangst te nemen.

Een briefadres heeft geen financiële gevolgen voor u. Dit heeft dus geen nadelige gevolgen op bijvoorbeeld uw toeslagen of uitkeringen. Alle overheidsinstanties kunnen namelijk zien dat de aanvrager niet bij u op het adres woont.

Wanneer krijg ik bericht over mijn aanvraag?

De gemeente probeert uw aanvraag binnen 8 weken te beoordelen.