Wat te doen bij een noodsituatie

Informatie over een noodsituatie krijgt u snel via NL Alert, Burgernet of social media. Als de sirene gaat is er iets aan de hand. Volg dan de uitleg van politie, brandweer en gemeente via radio, televisie, teletekst of crisis.nl.

Hoe blijf ik op de hoogte?

NL-Alert

NL-Alert is een middel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een bericht in tekst informeert de overheid mensen in de directe omgeving over een noodsituatie. In het bericht staat wat er aan de hand is. En wat u op dat moment het beste kunt doen.

Bijna alle telefoons die in Nederland verkocht worden, zijn standaard ingesteld voor NL-Alert.

Burgernet

Burgernet is een samenwerking inwoners, gemeente en politie om de woon- en werkgebieden veiliger te maken. Alle deelnemers uit de buurt, krijgen van de politie een (spraak)sms-bericht. Daarin staat het verzoek om uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Burgernet wordt alleen gebruikt als er een duidelijke omschrijving is van een persoon. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij diefstal, beroving of een vermist persoon. Wilt u ook deelnemer worden van Burgernet? Meld u dan aan de website van Burgernetexterne-link-icoon.

Sociale media

Tijdens een ramp of calamiteit maakt gemeente Haarlemmermeer ook gebruik van social media om nieuws te verspreiden. Volg ons daarom op Twitterexterne-link-icoon en Facebookexterne-link-icoon. Ook de politieexterne-link-icoon en brandweerexterne-link-icoon zijn op Twitter te vinden.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?

Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of een ander tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:

  • Ga meteen naar binnen.
  • Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden.
  • Zet radio of tv aan. Stem af op Radio Noord-Holland op 88.9 FM (ether) of 92.5 FM (kabel). Ga voor TV Noord-Holland naar kanaal 55 (ether) of kabel (kanaal 6+ 184 MHz).
  • Volg de uitleg op.

Waar vind ik meer informatie?

Wilt u meer informatie over een ramp? En hoe u zich hierop voorbereidt? Kijk op de website van crisis.nlexterne-link-icoon.