Welkom bij gemeente Haarlemmermeer

Uitgangspunten verpachten gemeentelijke grond

De gemeente verpacht landbouwgrond tijdelijk aan agrarische ondernemers. Deze strategische grond is in de toekomst nodig voor bijvoorbeeld woningen, bedrijven of wegen. Tot die tijd kunnen agrarische ondernemers inschrijven op percelen. Hiervoor doen wij een openbare selectie.

Uitgangspunten

Bij verpachten gaan we altijd uit van het volgende: 

  • We zorgen dat de prijzen eerlijk zijn volgens de markt.
  • Alles gaat volgens de wet.
  • We zijn open en eerlijk over wat we doen.

Ons doel is om de strategische gronden op tijd en zonder problemen klaar te hebben voor projecten in de toekomst. Hierbij zoeken we een goede balans. Namelijk die tussen maximale opbrengst en waardebehoud van deze gronden.

Gebruiksvoorwaarden

De gemeente heeft de volgende gebruiksvoorwaarden:

Voor percelen bouwland

  • Als pachter past u wisselteelt toe op de gepachte percelen. U levert voordat de pachtovereenkomst begint een bouwplan (te zaaien en te oogsten gewassen) in ter goedkeuring. 
  • U brengt een mest- en spuitvrije strook langs de sloot aan van 50 centimeter, gemeten vanaf de insteek van de sloot. 
  • U zaait langs de slootkant een strook in met een inheems bloemrijk kruidenmengsel. De breedte van de strook hangt af van hoe groot het stuk grond is:
    - voor stukken grond van 100 meter breed of meer geldt een strook van 3 meter breed. Dit is inclusief de mest- en spuitvrije strook van 50 centimeter uit de insteek van de sloot.
    - voor stukken grond tot 100 meter breed is deze strook 2 meter breed. Dit is inclusief de mest- en spuitvrije strook van 50 centimeter uit de insteek van de sloot.

Overige percelen grasland

  • U moet een mest- en spuitvrije strook langs de schouwsloten aanhouden. Deze strook begint 50 centimeter uit de insteek van de sloot.
  • U mag grasland alleen scheuren na toestemming van de gemeente.

Aanbieden, toewijzen en gunnen

De gemeente verpacht haar gronden via een eerlijke selectie. Dit proces is gebaseerd op duidelijke en eerlijke criteria. Alle beschikbare pachtgronden van de gemeenteexterne-link-icoon publiceren we op de website van Hack Rentmeesters. U vindt hier bijvoorbeeld de pachtvoorwaarden en de voorwaarden voor selectie en toewijzing. Ook maken we de start van het selectieproces bekend via onze gemeentelijke website. We plaatsen ook een aankondiging in het Gemeenteblad.

Inschrijvingsvoorwaarden

Wij verpachten alleen grond aan bedrijven die bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven als landbouwbedrijf. Dat is overeenkomstig SBI-codes, standaard bedrijfsindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Heeft u zich eerder niet heeft gehouden aan de pachtvoorwaarden en/of de gebruiksvoorwaarden? Dan wordt u bij inschrijving uitgesloten van deelname.

Verdere spelregels voor inschrijving

Elke inschrijving moet onvoorwaardelijk, onherroepelijk en zonder enig voorbehoud zijn. Een inschrijving in strijd hiermee nemen we niet in behandeling.

Ontdekt u fouten of onduidelijkheden in onze informatie of het proces? Dan bent u verplicht om dit meteen melden bij de gemeente of Hack Rentmeesters. Als u zich inschrijft gaat u akkoord met de gehanteerde eisen, voorwaarden en het proces. U verklaart ook volledig bekend en akkoord te zijn met de inhoud van de te sluiten geliberaliseerde pachtovereenkomst. Die staat in de informatiebrochure van het perceel.

Bepaling volgorde van toekenning

Ieder bedrijf dat bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven als landbouwbedrijf mag zich inschrijven. De gemeente gunt een perceel door te kijken naar de ingediende prijs. Ook kijkt de gemeente naar de afstand tussen de toegang van het te verpachten perceel en het vestigingsadres. Hiervoor krijgt de inschrijver punten. De wegingsfactoren hierbij zijn:

  • Prijs: bij elke € 1 boven de minimum inschrijfprijs krijgt de inschrijver 1 punt.
  • Afstand: de inschrijver krijgt punten aftrek voor elke kilometer afstand tussen de toegang van het perceel (een vooraf vastgesteld punt) en het vestigingsadres van inschrijver. Dat is het adres zoals vastgelegd bij de Kamer van Koophandel. De afstand wordt berekend met Google Distance zonder snelwegen. Tot en met de eerste 30 kilometer trekken we per kilometer 5 punten af. Boven de 30 kilometer trekken we 10 punten per kilometer af.

Het perceel gunnen we aan de inschrijver met de hoogste score van prijs min de  afstand. Bij een gelijke score geven we de voorkeur aan de inschrijver met de kortste afstand. Is ook dit gelijk? Dan loten we tussen de inschrijvers.

Per pachtronde is er een maximum voor het aantal percelen dat 1 inschrijver gegund wordt. Dit staat beschreven in de brochure. Heeft een inschrijver bij meerdere pachtobjecten de hoogste inschrijvingsscore? Dan gunnen we van groot naar klein op basis van de oppervlakte van een object. Na het bereiken van het gunningslimiet gunnen we het object aan de inschrijver met de op één na hoogste inschrijvingsscore enzovoort.

De gemeente gebruikt de gunningslimiet om te zorgen dat zoveel mogelijk inschrijvers kans krijgen om gemeentegrond te pachten. Daarnaast willen we niet dat agrarische bedrijven te afhankelijk worden van gemeentegrond voor hun bedrijfsvoering.

Uitzonderingen openbare selectie

Soms bieden we gemeentegrond niet via een openbare procedure aan. Bijvoorbeeld als de gemeente juridische verplichtingen heeft uit het verleden. Of als er geen reacties waren tijdens de openbare inschrijving. 

Soort pachtovereenkomst en contractduur

De gemeente sluit met de winnende inschrijver een kortlopende 'geliberaliseerde' pachtovereenkomst. Dit contract is tijdelijk, heeft geen maximum op de pachtprijs en kan extra voorwaarden hebben. De wetgeving rondom pacht is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, Boek 7, titel 5.

Hoe lang de pachtovereenkomst duurt, hangt af van de plannen die de gemeente heeft voor deze grond. De looptijd van deze overeenkomsten is 1, 2 of 4 jaar. We maken de looptijd bekend in de informatiebrochures van de aangeboden pachtpercelen.

Pachtprijs, pachtersomslag en kosten grondkamer

De pachtprijs hangt af van de pachtprijs die de winnende inschrijver heeft geboden. De gemeente heeft voor elk pachtperceel wel een minimum prijs per hectare.

Naast de pachtsom brengt de gemeente ook de pachtersomslag (waterschapsbelasting) in rekening bij de pachter.

Na het tekenen van de pachtovereenkomst stuurt de gemeente de overeenkomst ter goedkeuring naar de Grondkamer. De pachter betaalt de goedkeuringskosten.

De procedure na inschrijving

Bekendmaking van de uitslag

Na het sluiten van de inschrijving beoordelen we alle inschrijvingen. Dat doen we aan de hand van de eerder genoemde selectie- en toekenningscriteria. Alle inschrijvers ontvangen per e-mail een onderbouwde selectiebeslissing van Hack Rentmeesters. 20 dagen na bekendmaking van deze beslissing gaat de gemeente over tot ondertekening van de pachtovereenkomst met de winnende inschrijver. In deze periode kan er nog wel een kort-gedingprocedure gestart worden. In dat geval sluiten we de pachtovereenkomst nog niet.

Kort-geding procedure

De genoemde 20 dagen is een vervaltermijn. Door mee te doen aan de inschrijving gaat u akkoord met onze werkwijze. Start u niet binnen 20 dagen een kort geding? Dan vervalt uw recht in te gaan tegen de voorgenomen uitgifte. Ook vervalt uw recht op enige schadevergoeding.

Spant iemand binnen de 20 dagentermijn een kort geding aan over de gunning van een bepaald perceel? Dan heeft dit alleen gevolgen voor de winnende inschrijver van dat perceel. Alleen de ondertekening van de pachtovereenkomst voor dit perceel wordt uitgesteld tot de rechter in kort geding uitspraak heeft gedaan. Voor de andere percelen tekent de gemeente wel de pachtovereenkomst na verloop van de 20 dagen termijn.

Voorbeeld

De gemeente heeft 5 pachtpercelen (A, B, C, D en E) waarop u kunt inschrijven. De gemeente heeft een maximum (dat is de gunningslimiet) van 1 pachtperceel per inschrijver. U heeft ingeschreven op 3 pachtpercelen (A, B en C). Voor 2 percelen (A en B) heeft u het hoogste aantal punten behaald. Dan krijgt u alleen het grootste perceel (A) als winnaar om te pachten. 

Een andere inschrijver start binnen de 20 dagen termijn een kort-gedingprocedure tegen de voorlopige selectiebeslissing voor perceel A. Deze inschrijver vindt dat hij perceel A had moeten krijgen. De rechter geeft deze inschrijver gelijk en oordeelt dat deze inschrijver de winnaar is van perceel A. De gemeente sluit daarom geen pachtovereenkomst met u voor perceel A. Dat u perceel A niet van de gemeente kan pachten, heeft geen gevolgen voor de selectiebeslissing van perceel B. Dit perceel heeft u niet toegewezen gekregen, omdat de gemeente 1 perceel per inschrijver gunt. U kunt geen aanspraak maken op het pachten van perceel B doordat u perceel A verliest.

Voorbehoud gunning

De gemeente Haarlemmermeer kan elk moment de selectie helemaal of voor een deel tijdelijk of definitief stoppen. Of om aan het eind niet tot verpachting over te gaan, zonder nadere opgaaf van redenen. De gemeente Haarlemmermeer hoeft dan ook niets te betalen aan inschrijvers. Dit geldt ook als de gemeente besluit niet tot verpachten over te gaan. Of als we het proces om welke reden dan ook tussentijds stopzetten. De verpachting is pas definitief als de pachtovereenkomst door de gemeente rechtsgeldig is ondertekend.