Pachtbeleid

Het pachtbeleid van de gemeente verandert vanaf 2020. De gemeente wil deze plannen graag met u bespreken. De reacties worden meegenomen in de besluitvorming over het definitieve beleid.

Waar gaat het over? 

De gemeente is eigenaar van landbouwgrond die in de toekomst mogelijk gebruikt wordt voor woningbouw, bedrijventerreinen, wegen of andere ontwikkelingen. Die stukken grond liggen verspreid over de gemeente. Zo lang deze stukken grond niet gebruikt worden, verhuurt de gemeente ze tijdelijk aan boeren.  

In het nieuwe beleid wil de gemeente de regels en afspraken voor het verhuren van deze stukken grond op een rij zetten. Uitgangspunten voor dit nieuwe pachtbeleid zijn: 
 
  • de regels zijn duidelijk; 
  • de regels zijn openbaar; 
  • de pachttarieven zijn marktconform; 
  • de gronden zijn tijdig beschikbaar als de gemeente ze wil gebruiken.  

Informatiebijeenkomst 

Tijdens een informatiebijeenkomst licht de gemeente de plannen voor het nieuwe pachtbeleid graag aan u toe. U bent van harte welkom op: 
 
  • Woensdag 27 februari om 19:00 uur in de Heijezaal van het Raadhuis in Hoofddorp (Raadhuisplein 1).  
Als u zich aanmeldt voor de bijeenkomst ontvangt u een e-mail met daarin de plannen voor het nieuwe pachtbeleid. De plannen publiceert de gemeente ook op deze webpagina.  
 

Meepraten 

Tijdens de bijeenkomst van 27 februari kunt u op de plannen reageren. Vanaf 27 februari komt er ook een online reactieformulier op deze pagina. Dit formulier kunt u invullen tot 27 mei. De reacties neemt de gemeente mee in de besluitvorming over het definitieve beleid. In juni besluit het college van burgemeesters en wethouders over het definitieve pachtbeleid. Daarna is het beleid te vinden op deze pagina. 
 

Hoe gaat het nu verder? 

Als het pachtbeleid definitief is, komt de lijst met beschikbare stukken grond op deze website. Ook plaatst de gemeente dan een inschrijfformulier online. Via dit formulier kunt u aangeven welk stuk grond u wilt huren. De biedingen moeten vóór 1 juli 2019 binnen zijn. In september kunnen de contracten worden ondertekend, zodat voor 1 oktober duidelijk is wie vanaf 2020 welke stukken grond gaat pachten. 


Aanmelden voor informatiebijeenkomst 

Bent u van plan aanwezig te zijn tijdens de informatiebijeenkomst op 27 februari? Meld u dan aan via het online aanmeldformulier. Algemene vragen kunt u stellen via genr@haarlemmermeer.nl. Gebruik ‘pachtbeleid' als onderwerp van de e-mail.  Wilt u een e-mail van de gemeente ontvangen als het pachtbeleid definitief is en wanneer het inschrijfformulier beschikbaar is? Vink dit dan aan in het aanmeldformulier.