Stemmen voor mensen met een visuele beperking

De laatste jaren wordt er bij de inrichting van stembureaus steeds meer rekening gehouden met mensen met een beperking. En terecht. Het is een recht om zelfstandig en met geheimhouding van je stem te kunnen stemmen. Voor mensen met een visuele beperking is zelfstandig stemmen nog lastig. Sinds de Verkiezingen in maart 2019 kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen met behulp van een mal en audio-ondersteuning.

Op de foto is een stemmal te zien waarmee gestemd kan worden.

Stemmen met een stemmal.

Stemmal en soundbox, hoe werkt het?

Voor het stembiljet is een mal ontwikkeld. De kiezer legt de mal met gaatjes over het stembiljart. De soundbox met koptelefoon vertelt de kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij wordt ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat genoemd. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door onder de gewenste partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kan dan het gewenste vakje rood gekleurd worden.

Waarom zelfstandig stemmen?

Vijf ervaringsdeskundigen en minister Bruins geven antwoord op deze vraag in dit filmpje.

Stembureau

Er zijn vier stembureaus in Haarlemmermeer waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen:

• Raadhuis, Raadhuisplein 1, Hoofddorp
  • Dorpshuis Badhoevedorp, Snelliuslaan 35, Badhoevedorp
  • Zalencentrum Het Trefpunt, Hoofdweg 1318, Nieuw-Vennep
  • Cultureel Centrum De Olm, Olmenlaan 141, Zwanenburg

Andere gemeente?

Mensen die niet in Haarlemmermeer wonen, maar wel in Haarlemmermeer willen stemmen met behulp van de mal en audio-ondersteuning kunnen hiervoor een kiezerspas aanvragen bij de eigen gemeente. Klik hier om een kiezerspas aan te vragen.

Meer informatie: op www.oogvereniging.nl/stemmen. Telefonisch informatie inwinnen kan via de Ooglijn: 030 2945444 of stuur een e-mail naar:  ooglijn@oogvereniging.nl.