Reclamebelasting

Vanaf 1 januari 2024 betaalt u belasting voor reclame-uitingen die te zien zijn vanaf de openbare weg. Bent u ondernemer en maakt u bijvoorbeeld reclame via uithangborden, vlaggen of etalages? Dan betaalt u reclamebelasting.

Wat is reclamebelasting?

De belasting is alleen bedoeld voor het maken van reclame. Het gaat om reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Denk aan uw bedrijfsnaam op de gevel, een reclamebord op de stoep of raamstickers in de etalage.

Moet ik wel of niet belasting betalen?

U betaalt reclamebelasting wanneer uw locatie meer dan 25 vierkante meter reclame heeft. Is de totale oppervlakte kleiner dan 25 vierkante meter? Dan betaalt u geen belasting.

Hoe wordt de belasting berekend?

Het tarief wordt berekend op basis van de totale oppervlakte van de reclame op locatie.

Is uw reclame niet rechthoekig? Dan berekenen we de oppervlakte door de grootste lengte te vermenigvuldigen met de grootste breedte.

Dit zijn de tarieven voor 2024:

OppervlakteBedrag per jaar
Tot 25 m2€ 0
Tussen 25 m2 en 50 m2€ 750
Tussen 50 m2 en 100 m2€ 2.500
Tussen 100 m2 en 200 m2€ 7.500
Tussen 200 m2 en 400 m2€ 15.000
Groter dan 400 m2€ 30.000

Bestaan er uitzonderingen voor reclamebelasting?

U betaalt geen belasting wanneer de totale oppervlakte kleiner is dan 25 vierkante meter. 

Soms geldt er een vrijstelling voor de reclamebelasting. Bent u benieuwd of voor u een vrijstelling geldt? De vrijstellingen leest u in artikel 4 van de Verordening Reclamebelasting 2024externe-link-icoon

Kan ik kwijtschelding vragen?

U kunt geen kwijtschelding voor reclamebelasting krijgen.

Het is wel mogelijk om bezwaar te maken. Dit doet u via Cocencus wanneer u de aanslag heeft ontvangen. Lees meer over Bezwaar en beroepexterne-link-icoon op de website van Cocensus.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn reclame?

Meestal heeft u een vergunning nodig. Op de pagina Reclamevergunning leest u na wat de regels zijn en hoe u een vergunning voor reclame aanvraagt.