Privacyverklaring

De gemeente Haarlemmermeer gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met uw persoonsgegevens.

Verwerking van persoonsgegevens

Als u gebruik maakt van onze diensten, hebben wij gegevens van u nodig. Die gegevens verstrekt u bijvoorbeeld via een formulier op deze website, telefonisch of via e-mail.
 
De gemeente Haarlemmermeer verwerkt uw persoonsgegevens als u gebruik maakt van onze diensten op deze website en/of als u deze gegevens aan ons verstrekt. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die informatie over een persoon bevatten en naar die persoon te herleiden zijn.

Wij kunnen de volgende persoonsgegevens verwerken:

  • Voorn(a)am(en) en achternaam
  • Geslacht
  • Geboortedatum
  • Geboorteplaats
  • Adresgegevens
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Nationaliteit
  • Rekeningnummer (IBAN)

Daarnaast verwerkt de gemeente Haarlemmermeer bijzondere persoonsgegevens als u gebruik maakt van onze diensten op deze website en/of als u deze gegevens aan ons verstrekt. Wij kunnen de volgende bijzondere persoonsgegevens verwerken:

  • Burgerservicenummer
  • Verblijfsstatus
  • Medische gegevens
  • Strafrechtelijk verleden

Verwerken persoonsgegevens kinderen

De gemeente heeft niet de bedoeling gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar, tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. Onze website kan alleen niet controleren of een bezoeker ouder is dan 16 jaar. Wij raden u als ouders of voogd dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van de kinderen, om zo te voorkomen dat hun persoonsgegevens verzameld worden zonder uw toestemming. 

Waarvoor gebruikt de gemeente persoonsgegevens?

De gemeente Haarlemmermeer verwerkt persoonsgegevens onder andere voor:

  • Het uitvoeren van een gemeentelijke taak (bijvoorbeeld het beoordelen van een aanvraag)
  • Het uitvoeren van een afspraak
  • Het nakomen van een wettelijke verplichting (bijvoorbeeld voor de belastingaanslag)
  • Uw vitaal belang (bijvoorbeeld een dringende medische noodzaak)
  • Contact opnemen als dit nodig is om onze dienstverlening uit te kunnen voeren
  • Informeren over wijzigingen van diensten
  • Afhandelen van betalingen
  • Verzenden nieuwsberichten
  • Informeren over voortgang van uw lopende zaken met de gemeente

Bewaren persoonsgegevens

De gemeente Haarlemmermeer bewaart de verzamelde persoonsgegevens niet langer dan echt nodig is of wettelijk geregeld is om de doelen te realiseren waarvoor de gegevens zijn verzameld. In een aantal gevallen worden uw gegevens langer bewaard op grond van de Archiefwet.

Delen met anderen

De gemeente Haarlemmermeer verstrekt uw persoonsgegevens alleen aan derden als dat nodig is om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

 
De gemeente sluit een (verwerkers)overeenkomst met organisaties die namens de gemeente uw persoonsgegevens verwerken. Dit zorgt ervoor dat deze organisaties hetzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van uw persoonsgegevens aanhouden als de gemeente. De gemeente blijft verantwoordelijk voor deze verwerkingen.

Uw rechten

De privacywetgeving geeft u een aantal rechten, waarmee u controle kunt houden over uw eigen persoonsgegevens. Deze rechten leggen wij hieronder aan u uit.

1. Persoonsgegevens inzien

De meeste persoonsgegevens binnen de gemeente bevinden zich in de Basisregistratie Personen (BRP). U kunt een verzoek tot inzage van deze gegevens online indienen via het formulier Uittreksel basisregistratie personen (BRP). Houdt u hierbij uw DigiD-inloggegevens bij de hand. Wilt u nog andere gegevens inzien, dan kunt u een verzoek indienen tot inzage, correctie of verwijdering. U ontvangt dan een overzicht met:
 
  • Categorieën van persoonsgegevens
  • Ontvangers van die gegevens
  • Doel waarvoor de gegevens worden gebruikt
  • Herkomst van de gegevens

Wij kunnen een inzageverzoek gedeeltelijk weigeren als dit bijvoorbeeld nodig is voor de afscherming van de gegevens van iemand anders. Als u deze gegevens wilt inzien, dan wordt de andere persoon eerst in staat gesteld zijn mening te geven over uw verzoek.
 
Een verzoek tot inzage kunt u indienen aan de balie van een van de raadhuizen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
 
Kinderen jonger dan 16 jaar kunnen alleen een verzoek indienen als zij een toestemmingsverklaring en een kopie van een geldig legitimatiebewijs van een ouder of voogd meebrengen.

2. Persoonsgegevens corrigeren, verwijderen of bezwaar maken

U kunt een verzoek indienen om uw gegevens te corrigeren, aan te vullen, af te schermen of te verwijderen. Een verzoek indienen kan als:

  • u onjuistheden hebt gevonden in de persoonsgegevens die de gemeente van u verwerkt;
  • uw persoonsgegevens onvolledig zijn;
  • u van mening bent dat uw persoonsgegevens niet van belang zijn voor het doel waarmee ze zijn verzameld;
  • de gemeente uw persoonsgegevens in strijd met de wet gebruikt;
  • er bijzondere omstandigheden waardoor u bezwaar heeft tegen de verwerking van uw persoonsgegevens. 

Een verzoek voor correctie of verwijdering, of een bezwaar kunt u indienen aan de balie van een van de raadhuizen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
 
U kunt geen gebruik maken van het recht van verwijdering als wij de gegevens op basis van wettelijke bepalingen moeten bewaren. Bijvoorbeeld bij aanvragen om uitkering of subsidie.

3. Bezwaar

Binnen één maand ontvangt u bericht over de resultaten van uw verzoek. Als u het niet eens bent met de resultaten van uw verzoek, dan kunt u bezwaar maken.

Beveiliging

De gemeente Haarlemmermeer neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang en andere ongewenste handelingen met persoonsgegevens tegen te gaan. Deze maatregelen zijn vastgelegd in ons informatiebeveiligingsbeleid. Dit beleid is volgens de geldende gemeentelijke beveiligingsregels. Deze regels zijn vastgelegd in de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG).
 
Denkt u dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn? Denkt u dat wij zonder toestemming persoonsgegevens van een minderjarige hebben gebruikt? Of heeft u het idee dat  misbruik is gemaakt van gegevens, neem dan contact op met de gemeente via e-mail: privacy@haarlemmermeer.nl.

Klacht over verwerking van persoonsgegevens

Wij helpen u graag verder als u klachten heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. U kunt een privacyklacht indienen via het digitale klachtenformulier. Mocht u er toch niet samen met ons uitkomen, dan heeft u op grond van de privacywetgeving het recht een klacht in te dienen bij de privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer informatie over privacy

Als u vragen heeft over deze privacyverklaring of over het gebruik van uw persoonsgegevens, neem dan contact op via e-mail: privacy@haarlemmermeer.nl.