Ontheffing Alcoholwet

Wilt u alcohol schenken op bijvoorbeeld een braderie of kermis? Dan heeft u een ontheffing van de Alcoholwet nodig. Op deze pagina leest u wat de voorwaarden zijn en hoe u de ontheffing aanvraagt.

Heb ik een ontheffing nodig?

U heeft een ontheffing nodig bij bijzondere gelegenheden die niet langer dan 12 dagen duren. Denk bijvoorbeeld aan een jaarmarkt of braderie. 

Als u een tijdelijk evenement organiseert dan heeft u ook een evenementenvergunning nodig. Soms hoeft u uw evenement alleen te melden bij de gemeente.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

  • De gebeurtenis waarbij u alcohol schenkt duurt niet langer dan 12 dagen.
  • U schenkt alleen zwak-alcoholische dranken. Dat zijn dranken met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn. Het schenken van drank met meer dan 15% alcohol (zoals jenever, port en gin) mag alleen met een alcoholvergunning.
  • Tijdens het schenken van alcohol is er altijd een persoon aanwezig die op de ontheffing vermeld staat. Deze persoon moet de onmiddellijke leiding hebben. Dit betekent dat hij of zij verantwoordelijk is en altijd aanwezig is. 
  • De persoon die de onmiddellijke leiding heeft is 21 jaar of ouder. Hij of zij is van goed gedrag. Dat betekent onder andere dat hij of zij geen strafbare feiten heeft gepleegd, maar er zijn meer voorwaarden. De gemeente vraagt hierover advies bij de politie.

Hoe vraag ik een ontheffing aan?

Digitaal

Vul het aanvraagformulier ontheffing Alcoholwet Model C in. Deze vindt u onder 'documenten'. Voeg daarna de documenten die u nodig heeft als bijlage toe. Stuur het geheel per e-mail naar info@haarlemmermeer.nl. Gebruik daarbij als onderwerp 'Ontheffing Alcoholwet'.

Per post

U kunt de aanvraag ook per post indienen. Stuur het aanvraagformulier en de documenten dan naar:

Gemeente Haarlemmermeer
Cluster Veiligheid
Team Vergunningen
Postbus 250
2130 AG Hoofddorp

Vraag de ontheffing uiterlijk 8 weken voor het evenement aan. De gemeente behandelt de aanvraag binnen 8 weken.

Welke documenten heb ik nodig voor de aanvraag?

  • Een situatietekening van de tappunten.
  • Een kopie van een paspoort of identiteitskaart van elke leidinggevende.

Wat kost een aanvraag?

Het behandelen van een aanvraag voor een ontheffing Alcoholwet kost € 143,35.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij vragen kunt u bellen met team Vergunningen via 0900 1852. U kunt ook een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Gebruik dan 'Ontheffing Alcoholwet' als onderwerp van uw e-mail.