Nieuwe openbare laadpalen

Het aantal elektrische auto’s neemt de komende jaren toe. Daarom plaatsen we sneller laadpalen op openbare parkeerplekken. Hiervoor maakten we een kaart met voorgestelde plekken in de gemeente. De periode om te reageren is voorbij. U kon tot en met 16 juli 2025 uw mening geven.

Hoe zijn de plekken voor laadpalen bepaald?

Bij het maken van de kaart hebben we gekeken naar:

  • De verwachte vraag naar laadpalen tot 2030.
  • Welke buurten extra laadpalen nodig hebben.
  • Of de locaties geschikt zijn.

Goed om te weten

Een nieuwe laadpaal wordt pas geplaatst als:

  • Een bestaande laadpaal vaak wordt gebruikt.
  • Het nodig is om het netwerk van laadpalen compleet te maken.

Let op: Het gaat hierbij alleen om laadpalen op openbare parkeerplaatsen.

Hoe kon ik reageren?

U kon tot en met 16 juli 2025 reageren op voorgestelde plekken voor laadpalen. De kaart met deze plekken is nu gesloten. 

Wat gebeurt er met mijn reactie?

Vanaf 17 juli 2025 verzamelen we alle reacties. We bekijken deze goed en bepalen of we de voorgestelde plekken moeten en kunnen aanpassen. Daarna nemen we een definitief verkeersbesluit waarin staat waar de laadpalen komen. Dit besluit delen we op onze website en via InforMeerexterne-link-icoon.

Veelgestelde vragen

Waarom kiest de gemeente voor losse laadpalen en niet voor laadpleinen?

We willen dat u uw elektrische auto makkelijk kunt opladen. Daarom plaatsen we losse laadpalen verspreid in de wijk. Zo is er altijd wel een laadpaal op loopafstand.

Op plekken zoals winkelgebieden of grote parkeerterreinen plaatsen we soms meerdere laadpalen bij elkaar. Er ontstaat dan vanzelf een laadplein. In woonwijken kiezen we vaker voor losse laadpalen. Zo kunnen meer inwoners in de buurt hun auto opladen.

Waarom komen er geen extra parkeerplaatsen bij laadpalen?

Soms lijkt het alsof er minder parkeerplekken zijn door laadpalen. Maar dat klopt niet helemaal. Een gewone parkeerplek wordt dan een laadplek voor elektrische auto’s. De elektrische auto die eerder ergens anders stond, maakt die plek weer vrij. Zo blijft het aantal parkeerplaatsen in de wijk ongeveer gelijk.

We plaatsen alleen een extra laadpaal als de bestaande palen vaak vol zijn. Daarbij kijken we goed naar de situatie in de buurt. Ook houden we rekening met inwoners die (nog) geen elektrische auto hebben.

We willen ook geen groen opofferen voor meer stenen. Bomen, gras en planten zijn belangrijk voor wateropvang, schaduw en een fijne buurt. Daarom maken we geen extra parkeerplekken bij laadpalen.

Wie betaalt de laadpalen?

De laadpalen worden geplaatst in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-E) en bedrijven die daaraan meedoen. De gemeente betaalt meestal niet voor de laadpalen. De bedrijven verdienen hun geld terug doordat mensen betalen om hun auto op te laden. Zo bouwen we samen een goed netwerk, zonder extra kosten voor de gemeente.

Klopt het dat laadpalen vaak vlak bij de ingang van winkelcentra staan?

Soms wel, maar niet altijd. Laadpalen staan waar het technisch mogelijk is. Er moeten bijvoorbeeld stroomkabels in de grond liggen. Ze mogen ook niet onder bomen staan, omdat dat slecht is voor de wortels. Bovendien moeten de laadpalen goed zichtbaar en bereikbaar zijn. Een plek wat verder van de ingang is dan soms juist beter.

Zijn laadpalen brandgevaarlijk?

Het risico op brand is heel klein. De laadpalen die de gemeente plaatst, voldoen aan strenge veiligheidseisen. Ze worden goed getest en regelmatig gecontroleerd.

Bij het plaatsen van een laadpaal vragen we altijd advies aan de brandweer. Zo weten we zeker dat de plek veilig is. Ook worden de laadpalen geplaatst door professionele bedrijven die precies weten waar ze op moeten letten. Zo zorgen we er samen voor dat laden veilig is voor iedereen.

Waar kan ik terecht met vragen?

Voor vragen over de laadpalen kunt u een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Gebruik daarbij als onderwerp ‘Nieuwe openbare laadpalen’.