Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Hulp met geld

Kunt u hulp gebruiken bij het betalen van uw energierekening? Of wilt u uw huis of bedrijf duurzamer maken, maar heeft u daar niet genoeg geld voor? Op deze pagina leest u waar u terecht kunt voor hulp bij het betalen van de energierekening. En welke subsidies er beschikbaar zijn.

Hulp bij het betalen van de energierekening 

Energiebank Haarlemmermeer

De Energiebank is er voor inwoners met een minimum inkomen. Ze geven gratis advies en delen energiebesparende producten uit, zoals led-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Ook kan er via de Energiebank gratis een energiecoach bij u thuis langskomen. Bezoek de website van Energiebank Haarlemmermeerexterne-link-icoon voor meer informatie.

Energietoeslag aanvragen

Heeft u een laag inkomen en kunt u daarmee uw energierekening niet betalen? Voor inwoners met een laag inkomen is er een energietoeslag beschikbaar. Hiermee betaalt u een deel van de energiekosten. Over 2023 krijgen inwoners met een laag inkomen €1.300 netto per huishouden. U kunt tot en met 30 juni 2024 energietoeslag over 2023 aanvragen. Lees meer over het aanvragen van de energietoeslagexterne-link-icoon.

Heeft u een betalingsachterstand? 

Dan kunt u hulp krijgen van Verder (voorheen PLANgroep). Kijk voor meer informatie en aanvragen op de pagina schuldhulpverlening van de gemeente Haarlemmermeer.  

Voor inwoners - subsidies en leningen om te verduurzamen  

Energieloket Haarlemmermeer 

Het Energieloket Haarlemmermeerexterne-link-icoon heeft een handig overzicht met subsidies op een rij gezet. Het Energieloket is een onafhankelijke stichting die iedereen in Haarlemmermeer helpt bij een duurzamer huis. 

Verbeterjehuis en EnergieSubsidiewijzer

Voor subsidies van de overheid gaat u naar Verbeterjehuis.nlexterne-link-icoon of de EnergieSubsidiewijzerexterne-link-icoon. Er bestaan onder andere subsidies voor isolatie en warmtepompen. 

Belastingvoordeel 

Neemt u maatregelen voor het isoleren van uw huis? Voor woningen ouder dan twee jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 9% voor arbeidsloon. U vindt meer informatie over het isoleren van woningen op de website van de Belastingdienstexterne-link-icoon

Warmtefonds

Bij het Nationaal Warmtefonds is er financiering beschikbaarexterne-link-icoon met een rentetarief van 0% voor woningeigenaren met een inkomen tot €60.000 bruto. Ook kunnen mensen met beperkte leenruimte op een verantwoorde wijze geld lenen voor de verduurzaming van hun woning.

Voor ondernemers - subsidies en leningen om te verduurzamen

Klimaatplein

Klimaatplein.nlexterne-link-icoon geeft een overzicht van subsidies en geld voor besparing en duurzame opwek. U krijgt ook hulp bij keuzes voor een duurzaam bedrijf. 

Provincie Noord-Holland 

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen bij de provincie Noord-Holland. Deze zijn te vinden bij het subsidieloket van Provincie Noord-Hollandexterne-link-icoon

Rijksoverheid 

Vanuit RVO zijn er ook netwerken waar bedrijven in contact kunnen komen met instellingen en internationale Research & Development contacten. Voor een overzicht gaat u naar Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via RVO.nlexterne-link-icoon.

Europese Unie 

Op de website van de Europese Commissieexterne-link-icoon vindt u informatie over subsidies, leningen en aanbestedingen. Hier wordt ook verder uitleg gegeven over de verschillende lopende fondsen en programma's. Het programma Horizon 2020externe-link-icoon biedt ondersteuning voor het MKB bij innovatie en economische groei.