Zonnepanelen op het huis van Wim

Energiemarkt in Zwanenburg: “Ik heb veel geleerd vandaag”

28 april 2022
Nieuwe energie

Donderdag 21 april vond er in het dorpshuis van Zwanenburg een Energiemarkt plaats. Er waren in totaal veertien organisaties die de bewoners van het dorp te woord stonden over allerlei onderwerpen binnen de energietransitie. Joris (35), een van de bezoekers: “Er staat hier van alles en nog wat. Ik heb veel geleerd vandaag”

Polderwarmte is een initiatiefnemer die onderzoekt of een collectieve oplossing mogelijk is voor het dorp (een duurzaam warmtenet). De gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners eerst weten wat hun mogelijkheden zijn en bij wie ze terecht kunnen met het vragen, zoals het Energieloket Haarlemmermeer. Zo kunnen zij zelf een keuze maken of, hoe en met wie ze hun woning willen verduurzamen. Daarom is de markt tot stand gekomen. 

Welke organisaties er nog meer waren liep uiteen: ambtenaren van de gemeente zelf die informeerde over de Warmtevisie of het klimaatadaptatiebeleid, de Energiebank Haarlemmermeer, een installateur van warmtepompen, De Groene Hypotheker en Energieloket Haarlemmermeer. Allemaal stonden ze er met een doel: het informeren van de bewoners van Zwanenburg over de energietransitie en hoe zij daar hun steentje aan kunnen bijdragen. 

Goede opkomst 

Joris: “Het lijkt erop dat mensen in Zwanenburg geïnteresseerd zijn. Er is een goede opkomst” De organisaties hadden het de hele avond druk met vragen beantwoorden. Zowel de bezoekers als de vertegenwoordigers van de organisaties liepen aan het eind van de avond tevreden de deur uit. Joris: “Nu ga ik thuis eens alles rustig nalezen op jullie website” 

Meer weten? 

Bent u benieuwd hoe de gemeente omgaat met de energietransitie en anders verwarmen? Bekijk dan onze pagina Verwarmen.