leerlingen

‘Elke dag verandert weer waarin je advies kan geven’

18 november 2022
Nieuwe energie

Mika en Stijn zijn derdejaarsleerlingen aan de Mbo-opleiding Junior Consultant Duurzaamheid aan het Nova College in Hoofddorp. Jim geeft de sales vakken en Jan de technische vakken. Mika, Stijn, Jim en Jan vertellen over hun opleiding.

‘Wij leren advies geven aan klanten’  

Bij de opleiding Junior Consultant Duurzaamheid worden de leerlingen opgeleid tot duurzaamheidsadviseurs en lopen ze ook twee keer stage. Jim: “Ik bereid ze voor op dat spannende gesprek van advies geven bij bedrijven of bij particulieren." Mika: “Wij leren advies geven aan klanten. We vertellen hoe ze een gebouw aan kunnen pakken om het duurzamer te maken, dus we kijken naar bijvoorbeeld isolatie en de mogelijkheid om zonnepanelen, zonneboilers of warmtecollectoren te plaatsen. We helpen van begin tot eind met die hele procedure.”  

‘Je hebt toch wel een lekker brede opleiding’ 

Mika en Stijn hadden vonden het allebei lastig om een opleiding te kiezen. Mika: “Ik wilde iets in de techniek doen, maar ik wilde ook de advies kant op. Dus ik dacht waarom niet. Je hebt toch wel een lekker brede opleiding, dus je kan van alles worden hierna.” Stijn had al interesse in duurzaamheid en vond het leuk dat het zowel een technische als een commerciële opleiding is. Mika en Stijn vinden het advies geven het leukste aspect van de opleiding. Stijn: “Onder de mensen zijn en kunnen helpen vind ik erg leuk. Je leert veel over techniek en dat is ook interessant en elke dag is anders. Elke dag verandert weer waarin je advies kunt geven.”  

‘Met deze opleiding heb je baangarantie’ 

Na de opleiding tot Junior Consultant Duurzaamheid is het mogelijk om verder te studeren aan het Hbo. Jan: “Als je later naar het Hbo gaat dan kan je altijd nog kiezen voor bijvoorbeeld bouwkunde of voor een andere richting”. Als je na de opleiding meteen gaat werken dan is er meer dan genoeg werk beschikbaar. Jim: “Met deze opleiding heb je baangarantie. Er is veel vraag en weinig aanbod. Het leuke daarvan ik dat je het salaris van een Hbo'er krijgt, omdat er zoveel vraag is.” 

docenten

Bezoek de open dag op 21 november 

Meer weten over de opleiding Junior Consultant Duurzaamheid? Bekijk online de opleidingexterne-link-icoon aan het Nova College in Hoofddorp of breng een bezoek aan de open dag op 21 novemberexterne-link-icoon. Lees ook het tweede deel van dit interview over de energietransitie.