De energietransitie van … Mika, Stijn, Jan en Jim
In Haarlemmermeer is de energietransitie in volle gang. We gaan samen energie besparen, duurzaam opwekken en anders verwarmen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Daarover interviewen we verschillende mensen die een rol hebben in de energietransitie. Deze keer gingen we langs bij leerlingen Mika en Stijn en docenten Jan en Jim van de Mbo-opleiding Junior Consultant Duurzaamheid aan het Nova College in Hoofddorp.
‘Er is veel vraag naar specialisten op het gebied van duurzaamheid’
Mika en Stijn worden opgeleid tot duurzaamheidsadviseurs. Mika: “Je bent gewoon een adviseur om huizen te kunnen verduurzamen.” Ze leren hoe ze bij bedrijven en particulieren advies kunnen geven hoe ze hun gebouw kunnen verduurzamen. Mika: “We komen bij woningen, bedrijven, panden, elk soort gebouw eigenlijk.” Jan en Jim vinden het mooi om de leerlingen op te kunnen leiden. Jim: “Het is heel gaaf om met deze doelgroep te kunnen werken. Er verandert heel veel momenteel en er is veel vraag naar specialisten op het gebied van duurzaamheid.” Jan: “Ik vind het leuk om de jongeren zich ervan bewust te maken van wat er gebeurt. Door de huidige ontwikkelingen in de wereld en op de energiemarkt zien ze het belang daar nog meer van in. Ze leren hoe belangrijk het is om bepaalde stappen te nemen en dat ook aan de klant te kunnen uitleggen.”
‘Er moet gewoon wat gaan gebeuren en wij gaan daar ons steentje aan bijdragen’
Voor de toekomst zien Mika en Stijn het als een grote uitdaging om voor 2050 miljoenen huizen en panden te verduurzamen. Stijn: “Er moet gewoon wat gaan gebeuren en wij gaan daar ons steentje aan bijdragen. Tenminste, dat hopen we op deze manier te kunnen doen. Daar zijn heel veel mensen bij nodig.” De leerlingen zien vooral een uitdaging voor de oudere gebouwen en voor de woningeigenaren met een kleiner budget. Stijn: “Bij hele oude gebouwen moet je er heel veel aan doen en soms kan het gewoon echt niet.” Mika: “Het kan wel in de duizenden euro's oplopen als je het goed wilt doen en niet iedereen heeft dat geld.”
‘Ik zie mooie kansen in dingen die ontwikkeld gaan worden die er nog niet zijn’
De vier mannen zien ook mooie ontwikkelingen waar ze veel van verwachten, zoals verdere ontwikkeling van zonneboilers en warmtepompen en ook hele nieuwe dingen. Jan: “Ik zie mooie kansen in dingen die ontwikkeld gaan worden die er nog niet zijn. Innovatie is heel groot en heel breed.” Opslag van energie vormt nu een grote uitdaging. Jan: “Als we iets betaalbaars kunnen bedenken om genoeg wind- en zonne-energie op te slaan overdag en dat 's avonds en ‘s nachts te kunnen hergebruiken dan zou dat een hele goede stap zijn.”
‘Als je ziet dat het verschil maakt, dan is verduurzamen een soort verslavend’
De stijgende energiekosten zijn een belangrijke motivatie om met de energietransitie en verduurzamen bezig te zijn. Jim: “Je hoort van mensen om je heen dat de energierekening 3 of 4 keer zo hoog is nu. Dat wil je toch niet? Je wil leuke dingen blijven doen met je gezin. Op een gegeven moment maak je de stap om te verduurzamen. Als je ziet dat het verschil maakt, dan is verduurzamen een soort verslavend.” Mika: “Als je je hele huis hebt aangepakt dan heb je bijna geen energiekosten meer en kan je zelfs gaan terugleveren en nog winst maken ook.”
‘Vrienden van mijn ouders vragen of ik gewoon even langs kan komen om te kijken’
Dat Mika en Stijn veel weten over energie en duurzaamheid is ook in hun omgeving niet onopgemerkt gebleven. Stijn: “Vrienden van mijn ouders vragen of ik gewoon even langs kan komen om te kijken. Dat soort dingen gebeuren wel ja.” Mika is net verhuisd en pakt het rustig aan: “We beginnen nu met isolatie en dan later komen er waarschijnlijk wel zonnepanelen bij.” Ook de docenten zijn aan de slag geweest in hun eigen woning. Jim: “Ik heb de verlichting al vervangen en ga nu voor isoleren en dubbel glas. De stap die ik daarna nog wil maken zijn zonnepanelen op het dak.” Jan is ook net verhuisd en is al een eind op weg met het verduurzamen van zijn woning en wil nu ook de tuin groener maken: “We willen heel veel stenen uit de tuin halen. Dat is beter voor de natuur, het water kan dan beter weg.”
‘Begin heel eenvoudig met kleine stapjes’
Mika, Stijn, Jan en Jim hebben ook tips voor de inwoners van Haarlemmermeer. Jan: “Begin heel eenvoudig met kleine stapjes. Begin door je standaard verlichting te vervangen door ledverlichting.” Jim: “Ga praten met buren, vrienden en collega's die al een stap hebben gezet om te verduurzamen. Daar leer je heel van.” Voor de grotere klussen is het handig om een vakman in te schakelen. Stijn: “Vraag een bedrijf om bij je langs te komen. Dat is de eerste keer vaak gratis.” Ondanks de hoge kosten is het de investering wel waard. Mika: “In 7 jaar heb je alles wel terugverdiend en dan bouw je gewoon winst op. Zo moet je het eigenlijk zien.”
Meer weten over de opleiding Junior Consultant Duurzaamheid? Bekijk online de opleiding aan het Nova College in Hoofddorp of lees het interview over deze opleiding.
Video: Mika en Stijn over de MBO-opleiding duurzaamheid Nova College in Hoofddorp
leerlingen Mika (links) en Stijn (rechts) van de opleiding Junior Consultant Duurzaamheid