Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Nieuwsbrief Wijkvernieuwing Welgelegen december 2024

Tijdens bewonersbijeenkomsten en in eerdere brieven hebben we afgesproken dat we u op de hoogte houden over het project Wijkvernieuwing Welgelegen. In deze nieuwsbrief leest u de laatste informatie.

Uw eigen terrein ‘klimaatbestendig’ maken

Zoals u weet gaan wij uw wijk klimaatbestendig maken. Dit betekent de omgeving aanpassen aan het klimaat dat aan het veranderen is. Ook leggen we een ‘drainagetransportriool’ aan. Dit is een riool dat zowel regenwater als grondwater afvoert als het te nat is en grondwater kan aanvullen als het te droog is. U kunt zelf uw steentje bijdragen aan het klimaatbestendig maken. Ongeveer 70% van uw wijk is namelijk privé grond! Kijk voor ideeën voor maatregelen in uw eigen tuin of dak op www.nmcx.nlexterne-link-icoon, het Centrum voor Duurzaamheid.

Bewonersonderzoek Wijkvernieuwing Welgelegen

In maart organiseerden we een bewonersonderzoek met een online vragenlijst. We wilden  onderzoeken wat bewoners zelf vinden van het ‘klimaatbestendig’ maken van hun buurt. Uit de  uitkomst blijkt dat: 

  • over het algemeen bewoners het thema wel belangrijk vinden maar dat zij hier zelf niets mee willen doen;
  • ongeveer de helft van de bewoners niet weet wat ‘klimaatbestendig’ is;
  • de helft van de bewoners niet wat zij hier zelf aan kunnen doen;
  • de helft van de bewoners weet wat de gemeente wil gaan doen en de andere helft niet.

Volgens het onderzoek helpt het bewoners om samen met de buurt en met hulp van de gemeente aan de slag gaan. 

Werkzaamheden ‘nutsbedrijven’ (zie ook nieuwsbrief maart 2024)
In 2023 heeft Delta glasvezel aangelegd in de wijk Welgelegen. In 2024 zou KPN dit hier ook gaan doen. Zij hebben de gemeente laten weten hier vanaf te zien. Er komt dus geen tweede glasvezelnet. 

Andere nutsbedrijven, zoals PWN (water) en Liander (gas en elektra), hebben doorgegeven dat zij hun kabels en leidingen in 2025 en 2026 willen vervangen. PWN verwacht zelfs al in januari 2025 te starten. De gemeente is in gesprek met deze nutsbedrijven om afspraken te maken over de werkzaamheden die zij willen uitvoeren. Het gaat om het vervangen van meer dan 10 kilometer aan kabels en leidingen! Dit is veel werk, met veel effect op de wijk. Denk aan overlast door het graven van sleuven, tijdelijk afsluiten van water, gas of elektra, vrachtverkeer door de wijk en tijdelijke opslag van materialen. Voor en tijdens de werkzaamheden houden de nutsbedrijven u zelf op de hoogte over bijvoorbeeld hun planning en het tijdelijk afsluiten van water, gas of elektra. Dit gaat dus niet via  de gemeente.

Liander plaatst 8 extra transformatorhuisjes

Nederland groeit. We maken alles energiezuiniger en beter voor het milieu (duurzaam). Liander vraagt en levert meer (duurzaam opgewekte) stroom. Ook bij u thuis en in de buurt waar u woont komen steeds meer zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen en andere apparaten. Dat vraagt veel van het elektriciteitsnet. Er ontstaan ‘files’ op het elektriciteitsnet: zonnepanelen schakelen uit of het licht knippert. Dat wil Liander zoveel als mogelijk voorkomen. Daarom heeft Liander een nieuwe werkwijze: de buurtaanpak. Dit betekent dat zij in één keer het stroomnet versterken in een hele buurt. Hiermee veroorzaken zij zo min mogelijk overlast in de buurt. Liander gaat de buurtaanpak in het hele land doen. Wilt u hier meer over weten? Kijk op https://www.liander.nl/regio's/noord-holland/haarlemmermeer-gemeenteexterne-link-icoon of via een link op www.haarlemmermeer.nl/welgelegenexterne-link-icoon. Ongeveer een maand voordat Liander start met hun werkzaamheden sturen zij zelf een bewoners een brief met alle informatie. 

In Nieuw-Vennep begint Liander in de wijk Welgelegen. Er komen totaal 8 extra transformatorhuisjes tussen de stroomkabels in de buurt te staan. Hierdoor worden de kabels korter en het stroomnet krachtiger. Zij leggen meer kabels en vervangen voor een groot deel de bestaande kabels. Ook verhoogt Liander het vermogen (verzwaren) van de bestaande transformatorhuisjes. Dit zorgt voor meer beschikbare stroom. Over de plek voor deze nieuwe transformatorhuisjes heeft er de afgelopen tijd een zogenaamde ‘Didam-procedure’ gelopen. Hierin wordt (in het kort samengevat) geregeld: dat de gemeente niet zomaar éénzijdig grond mag verkopen/uitlenen aan een marktpartij zonder andere marktpartijen de gelegenheid te geven om hun interesse te tonen voor diezelfde grond. De plannen moet de gemeente bekendmaken en een aantal weken open laten staan. De reacties die binnenkomen moet de gemeente behandelen en dat heeft de gemeente de afgelopen tijd ook gedaan. 

Door de uitbreiding zorgt Liander ervoor dat u ongestoord gebruik kunt blijven maken van stroom op elk moment van de dag. Bijvoorbeeld voor opladen van uw auto, elektrisch koken, een warmtepomp of het opwekken van energie met zonnepanelen. 

Extra werkzaamheden door vervangen ‘duikers’ en graven nieuwe sloten

Niet alleen in uw wijk, maar ook in het project Pionier-Bols en andere wijken in de buurt, gaan we het regenwater apart opvangen en afvoeren naar verschillende sloten. Hierdoor komt er meer regenwater in de sloten terecht. Het water stroomt van de ene sloot naar de andere sloot via een  buis. Een buis die 2 sloten met elkaar verbindt heet een ‘duiker’. De duikers die er nu liggen kunnen straks de hoeveelheid water niet meer goed aan. Daarom moeten we twee duikers vervangen. Dit zijn de duikers tussen de sloten langs de Westerdreef/Hugo de Vriesstraat en Hugo de Vriesstraat/ Zwanenwater. We gaan van duikers met een diameter van 500 mm naar duikers met een diameter van 1000 mm. Ook leggen we langs de Westerdreef twee nieuwe sloten aan om al het extra water op te kunnen vangen. Dit zijn dus extra werkzaamheden. Vanwege extra onderzoeken en het maken van berekeningen kost dit meer voorbereidingstijd.

Planning Definitief Ontwerp

Op dit moment zijn we bezig met het maken van het Definitief Ontwerp (DO). We hebben begin 2024 gesproken met de 3 klankbordgroepen (vertegenwoordigers van de bewoners) over het groen in de wijk. Het maken van het DO duurt helaas langer dan verwacht. Dit komt vooral door de wijzigingen die nodig zijn in het ontwerp en gesprekken met bijvoorbeeld de nutsbedrijven. We verwachten dat we u het DO kunnen laten zien op een informatiebijeenkomst in maart of april 2025. Als de datum van de informatiebijeenkomst bekend is, sturen we u ongeveer 14 dagen van tevoren een uitnodiging.