Meer over Haarlemmermeer

Lees verder voor historische, geografische en statistische achtergrondinformatie over Haarlemmermeer.

Ligging en geografie

Haarlemmermeer is strategisch gelegen tussen de steden Amsterdam, Haarlem en Leiden. Voor de drooglegging in 1852 was het Haarlemmermeer een belangrijke scheepvaartroute tussen de Hollandse steden. De gemeentegrens wordt gevormd door de Ringdijk.  

Dorpen en kernen

De gemeente bestaat uit 31 dorpen en kernen. De meeste hiervan waren in het verleden zelfstandige gemeenten. Zie het overzicht op deze pagina en klik door naar cijfers en feiten per wijk, kern en dorp. 

Provincie

De gemeente Haarlemmermeer ligt in de provincie Noord-Hollandexterne-link-icoon

Waterschappen

Het grootste deel van de gemeente Haarlemmermeer ligt in het waterschap Hoogheemraad van Rijnlandexterne-link-icoon. Een klein deel van de voormalige gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude valt onder het Waterschap Amstel, Gooi en Vechtexterne-link-icoon.

Haarlemmermeer in cijfers

In de gemeente Haarlemmermeer wonen ruim 159.000 inwoners. De gemeente biedt veel werkgelegenheid. Meer dan de helft van de ruim 160.000 arbeidsplaatsen is verbonden met luchthaven Schiphol.

Wilt u meer weten over de samenstelling van de bevolking, het aantal koopwoningen, het aantal leerlingen op de basisschool of het aantal geregistreerde misdrijven? Bekijk dan de uitgebreide informatie op Onderzoek Haarlemmermeerexterne-link-icoon per thema of per kern.