Laadpalen voor elektrische auto's

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Op dit moment zijn er ruim 500 openbare oplaadpunten in de gemeente. De meeste openbare laadpalen bestaan uit twee oplaadpunten. Iedereen mag hiervan gebruik maken, zowel bezitters van elektrische auto's als plug-in-hybride voertuigen.

Waar staan openbare laadpalen?

Op Oplaadpalen ziet u waar openbare laadpalen staan. Daar ziet u ook of een laadpaal vrij is of bezet.

Hoe kan ik een storing melden?

Het kan voorkomen dat een publieke laadpaal een storing heeft. U kunt in zo’n geval bellen met het telefoonnummer dat op de laadpaal vermeld staat.

Als er geen storingsnummer vermeld staat op de laadpaal, is het waarschijnlijk geen publieke laadpaal. In dat geval meldt u zich bij de eigenaar van de laadpaal, doorgaans is dat een bedrijf.

Een overzicht van de bedrijven met laadpalen in de gemeente vindt u bij de MRA-e Storing laadpaal melden (pdf)

Weet u niet van welk bedrijf de laadpaal is? Kijk op Laadkaart van MRA-E wie de beheerder is. Klik op de kaart op het stekkerlogo van de laadpaal, dan verschijnt de naam van de exploitant.

Wat zijn de plannen voor nieuwe laadpalen?

De gemeente Haarlemmermeer breidt het aantal laadpalen langzaam uit. We doen dat op basis van de gebruiksgegevens van bestaande laadpalen. Als een bepaalde laadpaal zeer veel wordt gebruikt, dan wordt er in de buurt een locatie gezocht voor nog een laadpaal. Ook is het de bedoeling dat er op doorgaande route snelladers (met telkens minimaal vier aansluitingen) komen.  Door een tekort aan microchips loopt de uitrol van onze laadvoorzieningen achter op schema. 

Veelgestelde vragen

De gemeente werkt voor het plaatsen en de exploitatie van de laadpalen nauw samen met de Metropoolregio-Amsterdam-Elektrisch (MRA-E). Het antwoord op veel vragen over elektrisch rijden en de laadvoorzieningen vindt u op op de vraag- en antwoordpagina van de MRA-E.

Hoe bepaalt de gemeente waar nieuwe laadpalen komen?

Bij het plaatsen van nieuwe laadpalen denken we aan de gevolgen voor het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet moet voldoende capaciteit hebben om de energielevering niet in gevaar te brengen. Daarnaast moet de aansluiting van de nieuwe laadpaal gunstig aansluiten op de elektriciteitskabels in de grond. Dat bepalen we samen met Liander. Ook willen we niet dat de straten rommelig worden. Daarom houden we bij het vergroten van het laadnetwerk in Haarlemmermeer rekening met 5 punten:

  • Laadpalen plaatsen op basis van gebruiksgegevens. Zo beoordelen we op welke plekken we het aantal laadpalen moeten uitbreiden. Dit doen we samen met de Metropoolregio-Amsterdam-Elektrisch (MRA-e).
  • We maken laadpleinen op plaatsen waar veel mensen -en dus auto's - samenkomen. In maart 2021 is het (slimme) laadplein op het Marktplein in Hoofddorp in gebruik genomen. We onderzoeken of dit ook op andere plekken in de gemeente kan. 
  • We onderzoeken op welke doorgaande routes snelladers een aanvulling kunnen zijn op de bestaande openbare laadpalen. Snelladers plaatsen we bij voorkeur niet in woonwijken omdat ze verkeer aantrekken.
  • We onderzoeken de voor- en nadelen van nieuwe technieken. Andere gemeenten plaatsen bijvoorbeeld laadpunten in lichtmasten en hekwerken. Wij kijken hoe dit gaat en wat de ervaring hiermee is. We hopen een proef te gaan doen met laadpunten in de mast van openbare verlichting. Op die manier is het straatbeeld minder rommelig. 
  • We ondersteunen ontwikkelingen in de markt. Supermarkten en bouwmarkten plaatsen steeds vaker laadpalen. Dit doen ze op eigen terrein. Deze partijen mogen geen laadpalen plaatsen op openbaar terrein. Het is dan namelijk niet meer duidelijk wie de laadpaal beheert en wat de kosten zijn. Ook wil de gemeente aanbieders van elektrische deelauto’s faciliteren.

Op de Laadkaart van MRA-e ziet u waar bestaande laadpalen staan en waar nieuwe gepland zijn. Voor de plekken op deze kaart zijn al verkeersbesluiten genomen.

Kan ik een nieuwe openbare laadpaal aanvragen?

Nee, dat kan niet. Wij kijken per wijk of gebied of er nieuwe laadpalen nodig zijn. Daarnaast kijken we of de plek voldoet aan de 6 punten bij Hoe bepaalt de gemeente waar nieuwe laadpalen komen?

Mag mijn auto op een oplaadplek blijven staan na het opladen?

De oplaadplek is geen parkeerplek. Is uw auto opgeladen? Maak de oplaadplek dan zo snel mogelijk vrij voor de volgende auto. Zo kan iedereen de oplaadplek gebruiken. Bewoners kunnen ook zelf bijdragen aan een optimaal gebruik van een laadpaal, bijvoorbeeld via een buurt-app of de app ‘Social Charging’.

Betaald parkeren en blauwe zones

  • Ligt de oplaadplek in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan betaalt u de normale parkeerkosten.
  • Staat uw auto bij het opladen in een blauwe zone? Gebruik dan een parkeerschijf. Hoe lang u mag parkeren staat op borden aan de grenzen van de blauwe zone.

Meer informatie over betaald parkeren en blauwe zones vindt u op Parkeren in Haarlemmermeer.

Heb ik toestemming nodig voor een eigen laadpaal op mijn terrein?

Wanneer u beschikt over een eigen parkeerplaats en/of garage mag u een laadpaal (wallbox) laten plaatsen op uw eigen grond. De kosten betaalt u zelf.

Let op: de oplaadkabels mogen bij het opladen niet over de stoep of openbare weg liggen. U kunt hiervoor een boete krijgen. 

Mag ik een oplaadkabel over de stoep leggen?

Dat mag nu nog niet. U kunt hiervoor een boete krijgen.

De gemeente merkt wel dat steeds meer inwoners kiezen voor een elektrische auto. Er is ook meer vraag naar een Verlengde Private Aansluiting (VPA). Bij een VPA legt u vanaf een netaansluiting op eigen grond een kabel naar uw auto. De auto staat dan op een openbare parkeerplaats. De gemeenteraad neemt eind november een besluit over het toestaan van de Verlengde Private Aansluiting. Als de Verlengde Private Aansluiting wordt toegestaan leest u hier meer over op deze pagina. U leest dan ook wat de regels en eisen zijn.

Wat moet ik doen als ik mijn eigen laadpaal niet kan gebruiken?

Heeft u een laadpaal op eigen terrein en kunt u deze tijdelijk niet gebruiken? Bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden bij u in de straat? Dan kunt u opladen bij een openbaar laadpunt bij u in de buurt. Op Oplaadpalen.nl ziet u waar openbare laadpalen staan. Ook ziet u daar of een laadpaal vrij is of bezet. Verder zijn er, bijvoorbeeld langs snelwegen, snelladers beschikbaar.

Heeft u een vraag of opmerking over een laadpaal?

Wilt u iets vragen of doorgeven over een openbare laadpaal? Meld dit dan. Klik op 'melden' en kies 'bestrating en verkeer'. Rechts onderin kiest u 'openbare laadpaal'.