Elektrische auto opladen

Steeds meer inwoners kiezen voor een elektrische auto. Daarom zijn er al veel verschillende manieren om een elektrische auto op te laden. Er staan bijvoorbeeld meer dan 550 openbare laadpalen in de gemeente. Woont u in de gemeente Haarlemmermeer? Dan kunt u uw auto ook opladen op uw eigen terrein met een wallbox. U mag ook een oplaadkabel over de stoep leggen naar uw auto. Dit noemen we een Verlengde Private Aansluiting (VPA).

Waar staan openbare laadpalen?

Op Oplaadpalenexterne-link-icoon ziet u waar openbare laadpalen staan. Daar ziet u ook of een laadpaal vrij is of bezet.

Hoe kan ik een storing van een openbare laadpaal melden?

Het kan voorkomen dat een publieke laadpaal een storing heeft. U kunt in zo’n geval bellen met het telefoonnummer dat op de laadpaal vermeld staat.

Als er geen storingsnummer op de laadpaal staat, is het waarschijnlijk geen publieke laadpaal. In dat geval meldt u de storing bij de eigenaar van de laadpaal. Dat is meestal een bedrijf.

Weet u niet van welk bedrijf de laadpaal is? Kijk op Laadkaartexterne-link-icoon van MRA-E wie de beheerder is. Klik op de kaart op het stekkerlogo van de laadpaal, dan verschijnt de naam van het bedrijf.

Kan ik een nieuwe openbare laadpaal aanvragen?

Nee, dat kan niet. De gemeente kijkt per wijk of gebied of er nieuwe laadpalen nodig zijn. We breiden het aantal laadpalen langzaam uit. Als een bepaalde laadpaal heel veel wordt gebruikt, dan zoeken we in de buurt een plek voor nog een laadpaal. Ook willen we op doorgaande routes snelladers plaatsen. Deze snelladers krijgen minimaal 4 aansluitingen.

Mag mijn auto op een oplaadplek blijven staan na het opladen?

De oplaadplek is geen parkeerplek. Is uw auto opgeladen? Maak de oplaadplek dan zo snel mogelijk vrij voor de volgende auto. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen de oplaadplek gebruiken.

Betaald parkeren en blauwe zones

  • Ligt de oplaadplek in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan betaalt u de normale parkeerkosten.
  • Staat uw auto bij het opladen in een blauwe zone? Gebruik dan een parkeerschijf. Hoe lang u mag parkeren staat op borden aan de grenzen van de blauwe zone.

Meer informatie over betaald parkeren en blauwe zones vindt u op Parkeren in Haarlemmermeer.

Heb ik toestemming nodig voor een laadpaal op mijn terrein?

Als u een eigen parkeerplaats of garage heeft mag u een laadpaal (wallbox) op uw eigen grond zetten. De kosten betaalt u zelf. U heeft daarvoor geen toestemming nodig van de gemeente.

Mag ik een oplaadkabel over de stoep leggen?

Ja, dat mag. U mag een oplaadkabel over de stoep leggen naar uw auto die op een openbare parkeerplaats staat. U sluit de kabel aan op een laadpunt op uw eigen terrein. Dit noemen we een Verlengde Private Aansluiting (VPA). Er geldt wel een aantal regels. Zo moet u het deel van de kabel dat op de stoep ligt, helemaal afdekken met een kabelmat. De kabelmat zelf moet ook aan een aantal eisen voldoen. Het gebruik van kabelgoottegels is niet toegestaan.

Wanneer mag ik een oplaadkabel over de stoep leggen?

  • U heeft geen eigen oprit of garage.
  • Tussen uw huis of tuin en de openbare parkeerplaats ligt alleen een stoep.
  • U legt de oplaadkabel en kabelmat niet op openbaar groen, een rijbaan of fietspad.
  • U legt de oplaadkabel en kabelmat in een rechte lijn vanaf het laadpunt naar uw auto.
  • Het oplaadpunt staat of hangt op uw eigen terrein.
  • De parkeerplaats blijft voor iedereen bereikbaar. U mag de parkeerplaats niet afsluiten voor andere mensen.
  • De oplaadkabel heeft een CE-markeringexterne-link-icoon en is niet beschadigd.
  • U haalt de oplaadkabel en de kabelmat na gebruik weg en ruimt deze op eigen terrein.

Aan welke eisen moet de kabelmat voldoen?

  • De kabelmat past over het hele deel van de kabel dat op de stoep ligt.
  • De kabel en kabelmat die op de stoep liggen zijn maximaal 10 meter lang.
  • De kabelmat mag niet voor overlast of gevaar zorgen.
  • De kabelmat is van rubber.
  • De kabelmat heeft een antislipprofiel. 
  • De kabelmat mag maximaal vijf millimeter hoog zijn.
  • De kabelmat is voorzien van een aflooprand.
  • De kabelmat heeft geelzwarte strepen.
3 zwarte kabelmatten met geelzwarte strepen aan de randen

Deze kabelmat voldoet aan de eisen.

Wie is verantwoordelijk als er een ongeluk gebeurt?

U bent zelf verantwoordelijk als er door uw kabel of kabelmat een ongeluk gebeurt. De gemeente Haarlemmermeer is niet verantwoordelijk. Leg de kabel en kabelmat dus zo veilig mogelijk neer.

Kan ik subsidie krijgen voor een kabelmat?

Nee, de kosten voor de aanschaf van een kabelmat zijn voor uzelf.

Wat moet ik doen als ik mijn eigen laadpaal niet kan gebruiken?

Heeft u een laadpaal op eigen terrein en kunt u deze tijdelijk niet gebruiken? Bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden bij u in de straat? Dan kunt u opladen bij een openbaar laadpunt bij u in de buurt. Op Oplaadpalen.nlexterne-link-icoon ziet u waar openbare laadpalen staan. Ook ziet u daar of een laadpaal vrij is of bezet. Verder zijn er, bijvoorbeeld langs snelwegen, snelladers beschikbaar.

Heeft u een vraag of opmerking over elektrisch opladen?

Wilt u iets vragen of doorgeven over een openbare laadpaal? Meld dit dan. Klik op 'melden' en kies 'bestrating en verkeer'. Rechts onderin kiest u 'openbare laadpaal'.

Heeft u een andere vraag over elektrisch laden? Stuur dan een e-mail naar info@haarlemmermeer.nl. Zet in het onderwerp dat het om elektrisch opladen gaat.