Kansspelvergunning

Organiseert u een loterij? Dan heeft u een vergunning nodig. Organiseert u een bingo of ander kansspel? Meld dit dan bij de gemeente.

Wat moet ik weten als ik een loterij organiseer?

Organiseert u een loterij? Dan heeft u een vergunning nodig. U krijgt alleen een vergunning als de loterij voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De opbrengst van uw loterij dient een algemeen belang. Denk hierbij aan het herstel van een clubgebouw, het jubileum van een vereniging of de aanschaf van nieuwe uniformen voor een fanfare. 
 • De prijzen van uw loterij zijn niet hoger dan 50% van de waarde van de verkochte loten.
 • Tot een bedrag van € 4500 aan prijzen bent u als vergunninghouder bij de trekking aanwezig.
 • Tot een bedrag van € 4500 aan prijzen vraagt u de vergunning aan bij de gemeente.
 • Tenminste 40% van de inkomsten van de loterij moet naar een goed doel gaan. Het andere deel (60% of minder) mag gebruikt worden voor de onkosten van de loterij. Bijvoorbeeld het kopen van de loten, de kosten van de vergunning en de prijzen.

Is de prijzenpot € 4500 of meer? Dan vraagt u de vergunning aan bij het ministerie van Justitie. Dan moet er namelijk een notaris aanwezig zijn bij de trekking.

Een loterij mag nooit plaatsvinden op een locatie waar een horecavergunning geldig is.
 

Hoe vraag ik een vergunning aan voor een loterij?

Print het aanvraagformulier voor een loterijvergunning uit en vul het volledig in. Het aanvraagformulier vindt u onder 'documenten loterij'. Scan het ingevulde formulier in en mail het formulier met de aanvullende gegevens naar info@haarlemmermeer.nl. Zet in het onderwerp van de e-mail dat het gaat om 'Aanvragen loterijvergunning'.

Aanvullende gegevens

Vermeld in uw e-mail ook:

 • De administratieve gegevens van uw organisatie.
 • De begrotingsgegevens van de loterij.
 • Wie de trekking uitvoert.

Verantwoording

Binnen een maand na afloop van de trekking doet u een financiële verantwoording. U doet dat met het formulier dat u samen met de vergunning opgestuurd krijgt.

Wat kost een aanvraag?

De aanvraag voor een loterijvergunning kost € 98,50.

Wat moet ik weten als ik een klein kansspel organiseer?

Organiseert u een openbare bingo, rad van fortuin, vogelpiekspel of ander klein kansspel? Meldt dit dan bij de gemeente. Voor het organiseren van een klein kansspel gelden de volgende voorwaarden:

 • Het prijzenpakket is per ronde niet meer waard dan € 400 en de totale waarde van de prijzen is niet meer waard dan € 1550. Is het prijzenpakket hoger dan € 400 per ronde of € 1550 in totaal? Vraag dan een vergunning aan.
 • De opbrengst dient een algemeen belang. Denk hierbij aan het herstel van een clubgebouw, het jubileum van een vereniging of het aanschaffen van nieuwe uniformen voor een fanfare.
 • Alleen een vereniging mag een klein kansspel organiseren. Deze vereniging moet minimaal 3 jaar bestaan.

Een klein kansspel mag nooit plaatsvinden op een locatie waar een horecavergunning geldig is.

Hoe meld ik een klein kansspel bij de gemeente?

Print het meldingsformulier kleine kansspelen (pdf) uit en vul deze volledig in. U vindt dit formulier onder 'documenten klein kansspel'. Scan het ingevulde formulier in en mail het formulier naar info@haarlemmermeer.nl. Zet in het onderwerp van de e-mail dat het gaat om 'Melden klein kansspel'.

Wat kost het melden van een klein kansspel?

Melden kost u niets.