Jeugdhulp

Jeugdhulp is hulp en ondersteuning aan ouders, verzorgers en hun kinderen. Bijvoorbeeld als het thuis of op school niet goed gaat. Of als uw kind moeilijk gedrag vertoont of een stoornis heeft. Heeft u vragen over opvoeden en opgroeien? Dan kunt u jeugdhulp krijgen.

Waar vraag ik jeugdhulp aan?

De gemeente is verantwoordelijk voor jeugdhulp, maar biedt dit niet zelf.

Klik op de knop 'Aanvragen' en vul de vragenlijst is. Dan ziet u welke organisatie u of uw kind het beste kan helpen. 

Welke organisaties helpen ouders en verzorgers?

Bent u ouder of verzorger en heeft u vragen over opgroeien en opvoeden? Of wilt u informatie, hulp of ondersteuning krijgen? Dan kunt u terecht bij:

  • Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)externe-link-icoon. Zij geven informatie en advies over opgroeien en opvoeden. En gaan samen met u op zoek naar een oplossing. Het CJG kan (gespecialiseerde) zorg inzetten als dat nodig is. Bel met het CJG via 023 554 1588.
  • De GGD Kennemerlandexterne-link-icoon. De GGD is er voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders. Bel naar 023 789 1777 om uw vragen over opgroeien, opvoeden en ouderschap te stellen. 
  • Het consultatiebureau van GGD Kennemerlandexterne-link-icoon. Het consultatiebureau volgt de eerste 4 levensjaren van het kind. Zij volgen de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het consultatiebureau kan doorverwijzen naar andere vormen van hulp of zorg.
  • De school van uw kind. Vraag de intern begeleider of de zorgcoördinator van de school van uw kind wie u het beste kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld een schoolcoach, jeugdarts of jeugdverpleegkundige zijn.

Op Sociale kaart Haarlemmermeerexterne-link-icoon staat een overzicht van alle organisaties die jeugdhulp regelen in de gemeente Haarlemmermeer. 

Welke organisaties helpen kinderen en jongeren?

Opgroeien kan soms lastig zijn. Zeker als je thuis, op straat of op school problemen hebt. Bespreek dit met iemand die je vertrouwt. 

Heb je vragen en weet je niet aan wie je ze kunt stellen? Medewerkers van deze organisaties kunnen je helpen: 

  • Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)externe-link-icoon. Jij kunt het CJG om hulp vragen. Bijvoorbeeld als je veel ruzie met je ouders hebt, jouw ouders gaan scheiden of als je je somber voelt. Bel met het CJG via 023 554 1588. Je krijgt gratis informatie en advies. Je kunt jouw vraag anoniem stellen.
  • Het Jongeren Informatie Punt (JIP)externe-link-icoon. Dit punt is er voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar. Je kunt vragen stellen over werk, onderwijs, drugs, geld, wonen, rechten, gezondheid en vrije tijd. Je krijgt gratis informatie en advies. En alles wat je bespreekt is vertrouwelijk. Als het nodig is, verwijst het JIP je door naar de juiste instantie. Bel of stuur een WhatsApp-bericht naar 06 46 19 24 88
  • De Kindertelefoon. Je kunt de Kindertelefoon gratis en anoniem bellen via 0800 0432. Op de website van Kindertelefoonexterne-link-icoon kun je via de chat anoniem vragen stellen. 

Meer weten over jeugdhulp?

Er zijn verschillende vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis als er problemen in een gezin zijn. Jeugdhulp is er voor jongeren tot 18 jaar. Lees meer informatie over jeugdhulp.externe-link-icoon

Bij welke organisaties kunnen hulpverleners terecht?

Beschermingstafel

Maakt de hulpverlener zich zorgen over het veilig opgroeien van uw kind? En lukt het niet samen om de situatie van uw kind te verbeteren? Dan kan de hulpverlener u aanmelden voor een gesprek bij de Beschermingstafel. In dit gesprek zoekt de betrokken hulpverlener samen met u, uw kind en professionals op het gebied van jeugdbescherming naar een passende aanpak. De voorzitter en de secretaris van de Beschermingstafel zijn medewerkers van gemeente Haarlemmermeer. Heeft u algemene vragen over de Beschermingstafel? Stuur een e-mail naar beschermingstafel@haarlemmermeer.nl.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Gaat het niet goed met uw kind en is er al hulp betrokken? De betrokken hulpverlener kan contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)externe-link-icoon. Zij organiseren passende zorg en ondersteuning en zorgt ervoor dit zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd.