Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Verdichtingsvisie

Tot 2040 komen er in Haarlemmermeer 20.000 woningen bij en neemt het aantal werklocaties en voorzieningen toe. Maar waar kan die groei plaatsvinden? Op die vraag geeft de Verdichtingsvisie een antwoord. Met deze visie legt de gemeente vast hoe en waar Haarlemmermeer binnen de bestaande kernen kan groeien.

Presentatie concept-Verdichtingsvisie

Op woensdag 27 oktober 2021 is de concept-Verdichtingsvisie in Poppodium Duycker te Hoofddorp gepresenteerd. Bekijk de presentatie van de concept-Verdichtingsvisie terug op YouTubeexterne-link-icoon.

Waarom een Verdichtingsvisie? 

  • Om het open polderlandschap dat Haarlemmermeer kenmerkt te beschermen
  • Om bestaande kernen te versterken.
  • Om samenhang te creëren tussen toekomstige ontwikkelingen. 

“Haarlemmermeer is een prachtige gemeente en dat willen we zo houden. Met verdichting oftewel met bouwen in de kernen, kunnen we het open polderlandschap behouden. En voorkomen we dat we alles volbouwen en dat dorpen en kernen aan elkaar vastgroeien.”

Verantwoordelijk wethouder Mariëtte Sedee

De visie van bewoners en andere belanghebbenden

Bewoners en andere belanghebbenden werden intensief bij het opstellen van de Verdichtingsvisie betrokken. Hiervoor heeft de gemeente de samenwerking gezocht met Podium voor Architectuurexterne-link-icoon (externe website). Op verschillende manieren konden betrokkenen de afgelopen maanden hun kijk op de groei van Haarlemmermeer al geven:

  • Swipocratie: een beeldende online enquête waarmee de participatie op 12 april 2021 werd afgetrapt. Al swipend spraken deelnemers zich uit over de groei van Haarlemmermeer. In de drie weken waarin de tool online stond, vulden 4748 mensen de enquête in. De resultaten zijn te bekijken vanaf pagina 86 van de Verdichtingsvisie.
  • Interviews: iedereen die de enquête invulde, kon zich na afloop opgeven voor een interview waarin ze hun visie nader konden toelichten, iets wat bijna 200 mensen deden. Twintig van hen werden uitgebreid geïnterviewd. De andere betrokkenen kregen de kans om hun visie op bondige wijze te delen. De twintig diepte-interviews zijn te lezen op de website van Podium voor Architectuur onder 'Onze Projecten'. 

Bijeenkomsten

In juni vonden er nog twee participatiebijeenkomsten plaats:

Dinsdag 15 juni 2021, 19.00 – 20.00 | Participatie: de eerste resultaten en het vervolg

Op deze online bijeenkomst werden de eerste resultaten van de Swipocratie-enquête bekendgemaakt en beantwoordde de gemeente prangende vragen van de kijkers.

Kijk de video op Youtube: 'Participatie: de eerste resultaten en het vervolg'externe-link-icoon.

Woensdag 16 juni 2021, 15.30 – 17.15 |  Expertmeeting

Voor deze inspiratiesessie waren zowel lokale als externe experts uitgenodigd. Ze gaven vanuit poppodium Duycker hun kijk op de groei van Haarlemmermeer.

Kijk de video op Youtube: 'Expertmeeting'externe-link-icoon.

Status

In november 2021 werd de Verdichtingsvisie vrijgegeven voor inspraak. Iedereen die wilde, kon tot 30 november 2021 op de visie reageren. Op basis van de ingekomen reacties, is de visie op een aantal punten genuanceerd. Op 2 juni 2022 heeft de gemeenteraad de definitieve visie vastgesteld.

Vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. Bekijk de veelgestelde vragen over de Verdichtingsvisie.

Heeft u nog een andere vraag over de verdichtingsvisie? Stel deze dan via verdichtingsvisie@haarlemmermeer.nl.

Meer lezen of zien