Echtscheiding melden

Wilt u scheiden? Dan vraagt u een echtscheiding aan. Hiervoor moet u naar de rechtbank. Uw echtscheiding is pas definitief als deze is ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar u getrouwd bent. Vaak regelt een advocaat dit.

Hoe kan ik een echtscheiding aanvragen?

U moet veel regelen als u wilt scheiden. Wat u precies moet regelen kunt u controleren door de checklist Scheiden of uit elkaarexterne-link-icoon van de Rijksoverheid in te vullen.

Om te kunnen scheiden heeft u een mediator of een advocaat nodig. Deze dient uw verzoek in bij de rechtbank. Een mediator helpt bij scheiden als u het niet met elkaar eens bent. Lees meer over wanneer u een mediator kunt inzettenexterne-link-icoon.

U vraagt samen met uw echtgenoot of echtgenote de echtscheiding aan. De rechter spreekt de echtscheiding uit. Deze uitspraak is de echtscheidingsbeschikking.

Hoe geef ik een echtscheiding door aan de gemeente?

Uw advocaat of mediator laat de echtscheidingsbeschikking inschrijven bij de gemeente waar u trouwde. Het inschrijven is gratis. Daarna is uw echtscheiding pas definitief.

De echtscheidingsbeschikking moet op tijd worden ingeschreven. Dat is binnen 6 maanden nadat er geen bezwaar meer mogelijk is tegen de uitspraak. Gebeurt dit niet op tijd? Dan geldt de uitspraak niet meer en bent u niet gescheiden.

Wat kost het doorgeven van een echtscheiding?

Een notaris of advocaat rekent kosten om uw partnerschap te ontbinden. Daarna moet de ontbinding worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Dat is gratis.