Berenklauw en reuzenberenklauw

Berenklauw is een grote plant van 2 tot 5 meter hoog. Berenklauwen komen voornamelijk voor in struikgewas langs spoorlijnen, in ruige beplantingen en in bermen. In Nederland zijn 2 soorten berenklauw: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw, in Haarlemmermeer komen beide soorten voor.
Raak de plant niet aan. Contact met de brandharen en sappen van de plant veroorzaakt irritatie. In combinatie met zonlicht ontstaan blaren op de huid. De gewone berenklauw veroorzaakt geen irritatie.

Hoe herkent u de berenklauw

De reuzenberenklauwexterne-link-icoon kan 4 meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. Ze heeft enorme bladeren van 1 tot 1,5 meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu. De gewone berenklauwexterne-link-icoon wordt maar 2 meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel. De bladeren zijn minder gekarteld.

Wat u moet doen als u berenklauw heeft aangeraakt

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water.
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht vermijd de zon gedurende een week.
  • Ga naar de huisarts, zodra er huidschade te zien is.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct uw ogen uit met veel water en neem meteen contact op met uw huisarts.
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
  • Waarschuw kinderen voor de aanwezigheid van de berenklauw.

Berenklauw verwijderen

Verwijdert u zelf een berenklauw uit uw tuin? Draag dan beschermende kleding en handschoenen. Verwijder de berenklauw voordat de plant bloeit. Voer de plant af in de rolemmer voor gft. Steek de berenklauw in de grond met een spa schuin af en verwijder zoveel mogelijk van de wortel. Voer de bloemen met zaden af in de rolemmer voor restafval.

Meld een berenklauw

Ziet u een berenklauw op plekken waar mensen in de buurt komen? Meld het online via de pagina Schade en overlast direct melden, via e-mail info@haarlemmermeer.nl of via 0900 1852.