Asbest

Als u asbest verwijdert, kunt u gezondheidsrisico’s oplopen. Daarom mag u niet zomaar asbest verwijderen. Voor het verwijderen van asbest bestaan speciale regels. Meld de sloop daarom bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

De Rijksoverheid heeft vanaf 1 januari 2024 een verbod op asbestdaken. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest.

Asbestwijzer

In de Asbestwijzer vindt u alle informatie over asbest. Hier staan ook de regels voor het verwijderen van asbest.

Asbest verwijderen

Wilt u asbest verwijderen of laten verwijderen? Dan maakt u een sloopmelding bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Dit doet u online via het Omgevingsloket.

Asbest inleveren

Particulieren

U mag als particulier tot 35 m² huishoudelijk asbesthoudend afval bij Meerlanden inleveren. Zorg er wel voor dat u dat afval goed verpakt.

Bedrijven

Voor bedrijven die asbest kwijt willen gelden andere regels. Bekijk ook het Informatieblad bouwbesluit en asbest (pdf, 189.14 kB).  

Subsidie

Het is niet mogelijk om via de gemeente subsidie aan te vragen voor het verwijderen van asbest. Sinds december 2018 is het ook niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen via de Rijksoverheid. Meer informatie over landelijke subsidies is te vinden op mijn.rvo.nl.