Aanvraag bouwarchief

Heeft u bouwtekeningen of verbouwtekeningen nodig, bijvoorbeeld van uw woning? Deze vraagt u aan bij de gemeente. De gemeente houdt gegevens bij over woningen en andere bouwwerken in Haarlemmermeer in het bouwarchief.
Een aanvraag is gratis als u deze indient binnen 6 weken na de verzenddatum van een vergunning.

Wat kan ik opvragen?

U kunt de volgende documenten opvragen uit het bouwarchief van de gemeente:

  • Bouwvergunningen.
  • Sloopvergunningen.
  • (Ver)bouwtekeningen.
  • Constructieberekeningen en constructietekeningen (als die er zijn).

Zoekt u verleende omgevingsvergunningen of bouwtekeningen van bedrijven van na 2015? Deze vraagt u aan via het formulier Opvragen Archiefstukkenexterne-link-icoon bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebiedexterne-link-icoon. Ook de documenten bij grootschalige woningbouw van 2 of meer woningen vraagt u daar aan.

Kan ik alles digitaal bekijken?

U kunt niet alle documenten digitaal bekijken. Dit hangt af van het bouwjaar van het pand:

  • 1973 tot en met nu: deze documenten zijn digitaal beschikbaar. 
  • 1920 tot en met 1973: de meeste documenten zijn digitaal beschikbaar. Van een aantal adressen zijn alleen de papieren documenten beschikbaar.
  • 1905 tot en met 1919: deze documenten zijn alleen op papier beschikbaar.

De papieren documenten van Haarlemmermeer en de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude liggen bij het Noord-Hollands Archiefexterne-link-icoon in Haarlem.

Hoe vraag ik documenten uit het bouwarchief aan?

  1. U vult het online aanvraagformulier in via de knop Vraag documenten uit het bouwarchief aan. Hiervoor heeft u DigiDexterne-link-icoon nodig. 
  2. U ontvangt binnen 2 weken van ons een reactie. Als er documenten beschikbaar zijn, krijgt u per e-mail een WeTransfer-link naar de documenten.

Let op: de WeTransfer-link naar de documenten is 7 dagen geldig. Geen mail ontvangen? Check dan de map ongewenste e-mails.

Wat kost een aanvraag?

Een aanvraag kost € 16,70 (tarief 2024). Het kan zijn dat uw aanvraag geen resultaat oplevert. U betaalt dan toch hetzelfde bedrag. 

Een aanvraag binnen 6 weken na publicatie van een verleende vergunning is gratis.