Wonen rond Schiphol

De gemeente Haarlemmermeer heeft een sterke verbinding met Schiphol. Veel inwoners, ondernemers, en reizigers gebruiken de luchthaven. Maar de aanwezigheid van Schiphol geeft ook overlast.

Advies voor (nieuwe) bewoners

Denkt u erover om in de buurt van Schiphol te gaan wonen? Probeer dan vooraf een goed beeld te krijgen van het geluid in de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld de wijk op verschillende dagen en tijdstippen om dit zelf te ervaren. U kunt ook de geluidsmetingen van het Noise Monitoring System (NOMOS)externe-link-icoon van Schiphol bekijken. Zo weet u wat u kunt verwachten.

Vragen en klachten

Wilt u een melding doen over hinder van vliegverkeer rondom Schiphol? Kijk dan op de website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS)externe-link-icoon. Daar kunt u ook vragen stellen of klachten meldenexterne-link-icoon.

Luchthavenindelingsbesluit

De gemeente Haarlemmermeer heeft te maken met regels over wat er in bepaalde gebieden rond Schiphol wel of niet mag worden gebouwd. Deze regels staan in het Luchthavenindelingbesluit (LIB)externe-link-icoon. In dit besluit staan afspraken over de veiligheid en gezondheid voor het gebruik van de grond rond Schiphol. Elk gebied heeft andere beperkingen, bijvoorbeeld door geluidsoverlast, veiligheid of vliegveiligheid (zoals de hoogte van gebouwen, of aantrekkingskracht op vogels). De gemeente is verantwoordelijk voor het naleven van deze regels.

Geluidsadaptief bouwen

De gemeente Haarlemmermeer onderzoektexterne-link-icoon manieren om het wonen prettiger te maken in gebieden met veel geluidsoverlast. Door slimme keuzes te maken bij het gebruik van materialen, de plaatsing en de vorm van gebouwen, kan geluidsoverlast verminderd worden. Dit onderzoek staat los van de regels voor geluidszones in het Luchthavenindelingsbesluit (LIB).