Trouwambtenaar voor 1 dag

Wilt u een huwelijk of partnerschap laten voltrekken door een familielid? Of door een vriend, een kennis of een trouwambtenaar uit een andere gemeente? Dat kan. Diegene wordt dan aangewezen tot trouwambtenaar voor 1 dag.

Wie kan mijn huwelijk voltrekken?

Een huwelijk kan worden voltrokken door een familielid, vriend, kennis, trouwambtenaar uit een andere gemeente of een zelfstandig trouwambtenaar. Deze persoon wordt voor 1 dag aangewezen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). 

Bij een gratis huwelijk of bij een basis (budget) huwelijkexterne-link-icoon kunt u geen trouwambtenaar voor 1 dag kiezen.

Hoe kan een familielid, vriend of kennis worden aangewezen als trouwambtenaar?

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dat gaat als volgt:

 1. U doet eerst een melding van het voorgenomen huwelijk.
 2. Uiterlijk 4 maanden voor het huwelijk vraagt u de aanwijzing van een trouwambtenaar die nog niet beëdigd is aan. Dit doet u door het formulier voor iemand die nog niet beëdigd is in te vullen. Het formulier staat hieronder. Stuur het ingevulde formulier op naar:
  Gemeente Haarlemmermeer
  Team Burgerzaken
  Postbus 250
  2130 AG Hoofddorp
  De trouwambtenaar voor 1 dag heeft een VOG nodig. Het aanvraagformulier voor de VOG wordt deels ingevuld door de gemeente Haarlemmermeer. Hij of zij kan dit aanvragen door een e-mail te sturen naar burgerlijkestand@haarlemmermeer.nl.
 3. Nadat de gemeente het formulier heeft ontvangen, wordt contact opgenomen met de aanstaande trouwambtenaar. Hij of zij wordt dan voor 1 dag aangewezen in Haarlemmermeer. Is de aanstaande trouwambtenaar nog niet beëdigd? Dan zorgt de gemeente voor de verplichte beëdiging bij de rechtbank. Deze beëdiging gebeurt ongeveer 2 maanden voor het huwelijk.
 4. De trouwambtenaar krijgt vooraf instructie over de wettelijke voorschriften van de huwelijksvoltrekking. Tijdens de ceremonie draagt hij of zij een toga van de gemeente Haarlemmermeer. Bij de huwelijksvoltrekking is een trouwambtenaar van de gemeente aanwezig. Deze biedt ondersteuning bij de huwelijksvoltrekking en zorgt voor de huwelijksakten en de toga.

Hoe kan een trouwambtenaar uit een andere gemeente of zelfstandig trouwambtenaar worden aangewezen?

Wilt u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap laten voltrekken door iemand die al trouwambtenaar is in een andere gemeente? Dat gaat zo:

 1. U doet eerst een melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.
 2. Uiterlijk 2 maanden voor het huwelijk vult de persoon die u gekozen heeft als trouwambtenaar het formulier voor een beëdigd trouwambtenaar in. Het formulier staat hieronder. Stuur het formulier 2 maanden voor het huwelijk met alle bijlagen naar:
  Gemeente Haarlemmermeer
  Team Burgerzaken
  Postbus 250
  2130 AG Hoofddorp

  De trouwambtenaar voegt de volgende bijlagen toe:
  - Kopie van een geldig aanwijzingsbesluit.
  - Kopie van het proces verbaal van de beëdiging.
  - Kopie van het identiteitsbewijs.

 3. Heeft de door u gekozen trouwambtenaar al ervaring met de voltrekking van huwelijken? En is die persoon beëdigd in een andere gemeente? Dan wordt hij of zij voor de dag van uw huwelijk aangewezen in Haarlemmermeer.
 4. De trouwambtenaar is verantwoordelijk voor het ophalen en inleveren van de huwelijksdocumenten en de toga. Hij of zij draagt een toga van de gemeente Haarlemmermeer. 

Wat kost het?

Prijzen trouwambtenaar
AanvraagPrijs
Aanwijzing van een (zelfstandig) trouwambtenaar die in dienst is bij een andere gemeente€ 227,40
Aanwijzing van een trouwambtenaar die niet in dienst is bij een gemeente (bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis)€ 454,80
Verklaring omtrent het gedrag (VOG)€ 41,35

Er zijn ook kosten voor de huwelijksvoltrekkingexterne-link-icoon zelf.