Tips om uw evenement gezond te maken

De vraag naar gezond eten en drinken op evenementen groeit. Ook bij evenementen in Haarlemmermeer. De gemeente vindt de gezondheid van inwoners en bezoekers van evenementen belangrijk. De informatie op deze pagina kan u als organisator helpen om gezonde keuzes te maken voor uw evenement.

Wat is een gezonde keuze?

Eten en drinken is gezond als het binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum valt. Het is belangrijk om van elk soort product in ieder geval één gezonde variant aan te bieden. Een kleine gezonde verandering maakt al een verschil. 

Voor veel ongezonde producten is een gezond(er) alternatief te vinden. Denk aan: volkoren tosti’s, met beleg als kipfilet of mozzarella. Ook kleurrijke fruitsalades, popcorn en rijstwafels vallen binnen de Schijf van Vijf. Bekijk voor meer voorbeelden de richtlijnen van gezonde voeding van het Voedingscentrumexterne-link-icoon

Een paar handige tips bij het maken van gezondere keuzes:

 • Presenteer gezond eten en drinken altijd op ooghoogte, vooraan en binnen handbereik.
 • Een aantrekkelijke of grappige naam of een opvallend logo zorgen ervoor dat de gezonde keuze extra opvalt tussen alle andere snacks.
 • Staat er een snackbarkraam op het evenement? Kijk dan eens met de kraameigenaar naar de mogelijkheden voor het verkopen van belegde broodjes, naast de ongezonde snacks.
 • Plaats foodkarren met gezond aanbod op een handige plek. Bijvoorbeeld de smoothiebar dichtbij het podium of de kraam met gegrilde garnalen bij de ingang. Zo kunnen bezoekers het niet missen.
 • Een proeverij bij de ingang is een leuke manier om bezoekers een voorproefje te geven van gezond eten en drinken dat tijdens het evenement te koop is.
 • Schakel een ‘fruitteam’ in van bijvoorbeeld vrijwilligers en/of studenten. Zij kunnen over het terrein lopen en fruit verkopen aan bezoekers.

Hoe groot moeten de porties zijn die ik aanbied tijdens het evenement?

Op een evenement heeft de bezoeker vaak genoeg aan een kleine tot gemiddelde hoeveelheid eten en drinken. Vooral bij energierijke tussendoortjes, maaltijden of drinken met veel suiker zijn kleine hoeveelheden genoeg. 

Zijn er verschillende maten of hoeveelheden beschikbaar? Gebruik dan de kleinste hoeveelheid als standaard.

Maakt de prijs van het eten nog verschil?

Ja, om de verkoop van gezonde keuzes aan te moedigen is het belangrijk dat deze niet te duur zijn. Zo kunnen gezonde producten aantrekkelijker zijn dan de ongezonde soorten. Een paar voorbeelden:

 • Maak alleen reclame en aanbiedingen voor gezonde producten. 
 • Gebruik combideals: bijvoorbeeld een gezond broodje en drankje voor een mooie prijs. 
 • Maak een grotere portie eten (in relatieve zin) niet goedkoper dan een kleine portie.

Hoe bied ik drinkwater aan op een evenement?

Water is een gezonde dorstlesser. Hoe lekker is het om als bezoeker gratis een flesje water te kunnen vullen op het evenemententerrein? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Installeer gratis watertappunten op het terrein. 
 • Maak water drinken aantrekkelijk door er groente of fruit aan toe te voegen. 
 • Geef bezoekers een flesje water met het logo van uw evenement erop. Maar doe dit alleen als de veiligheidseisen het toelaten. U kunt het waterbedrijf vragen naar sponsormogelijkheden voor flesjes water.

Hoe kan ik alcohol- en drugsgebruik tijdens mijn evenement zoveel mogelijk voorkomen?

Er zijn verschillende organisaties die kunnen ondersteunen bij de voorlichting over het voorkomen van alcohol- en drugsgebruikexterne-link-icoon. U kunt ook contact opnemen met Brijder Jeugd via preventie@brijder.nl

Waar vind ik meer informatie over een rookvrij evenemententerrein?

Een evenement rookvrij maken draagt bij aan de gezondheid van bezoekers. Meer informatie en uitingen hierover zijn te vinden op de website van de rookvrije generatieexterne-link-icoon.

Waarom kan sponsoring belangrijk zijn?

Non-food sponsoren of sponsoren met een gezond voedingsaanbod geven een evenement meteen een gezonder imago. Denk niet alleen aan grote sponsoren maar bijvoorbeeld ook de lokale supermarkt of fruitleverancier. Vaak kunnen ook zij iets betekenen.

Waar kan ik terecht met vragen?

JOGG Haarlemmermeer zet zich in voor een gezonde jeugd. Wil je meer weten over de JOGG aanpak in Haarlemmermeer? Of heb je vragen, opmerkingen of advies nodig bij het maken van gezonde keuzes voor je evenement? Mail dan naar jogg@haarlemmermeer.nl. Of kijk op www.haarlemmermeer.nl/joggexterne-link-icoon