Stimuleringslening Energie
Woningeigenaren in Haarlemmermeer kunnen vanaf 1 november 2024 de Stimuleringslening Energie aanvragen. Deze lening is voor duurzame maatregelen voor uw koopwoning. Het te lenen bedrag is maximaal € 10.000 per woning. Het rentepercentage is 2,5 procent met een looptijd van maximaal 10 jaar. Dit is erg voordelig in vergelijking met de rentepercentages in de markt van nu.
Wat is de Stimuleringslening Energie?
Vanaf 1 november 2024 kunt u de Stimuleringslening Energie aanvragen op deze pagina. U vraagt dan toestemming van de gemeente voor de lening. Deze toestemming heet een toewijzingsbesluit. Voor de aanvraag heeft u offertes nodig van de maatregelen. De offertes zijn maximaal 3 maanden oud. Als u het werk zelf uitvoert, heeft u een duidelijk kostenoverzicht nodig. Er is in totaal 4,4 miljoen euro beschikbaar. De leningen worden toegekend in volgorde van aanvragen.
Samenwerking met Stimuleringsfonds
Voor deze lening werkt de gemeente samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). SVn zet al jaren leningen in als hulpmiddel, met veel succes. Zoals de starterslening waar de gemeente Haarlemmermeer al gebruik van maakt.
Waarvoor kan ik de stimuleringslening aanvragen?
U kunt de lening aanvragen voor verschillende duurzame maatregelen.
Zonnepanelen
Een zonnepaneel, fotovoltaïsch paneel of PV-paneel is een paneel met aan elkaar gekoppelde fotovoltaïsche zonnecellen (ook PV-cellen genoemd). Daarmee kan elektriciteit worden opgewekt. Het kan ook gaan om een PVT-systeem. Dat is een fotovoltaïsch thermisch systeem dat de functie van een zonnepaneel en een zonneboiler in 1 heeft.
Vloerisolatie
Isolatie van de vloer en isolatie van de bodem. Bodemisolatie is aan te bevelen als vloerisolatie niet mogelijk is. Of tegen vocht in de kruipruimte.
Gevelisolatie
Hieronder vallen spouwmuurisolatie, gevelisolatie (aan buiten- en binnenkant) en isolerende deuren, kozijnen en panelen. Als er zonwering aan de buitenzijde van de ramen is opgenomen in de totale offerte van vervanging van kozijnen, mag dit onderdeel zijn van de lening-aanvraag. Door zonwering blijft de woning koeler. Dit bespaart op een eventuele airco, of voorkomt de aankoop van een airco.
Dakisolatie
Isolatie van de binnen- en buitenkant van het dak. En de isolatie van zoldervloer en vliering.
Hoogrendementsglas
Het plaatsen van HR++-, HR+++-glas (triple glas) en vacuümglas. En als het nodig is, het vervangen van de kozijnen.
Let op: voor HR++-glas is het belangrijk om te letten op de warmtedoorgangscoëfficiënt in de kwaliteitsverklaring. De U-waarde mag maximaal 1,2 W/m2K zijn. Niet al het HR++-glas heeft deze kwaliteit.
Elektrificeren kookvoorziening
Hier gaat het om een inductiekookplaat. En de elektrawerkzaamheden en voorzieningen die nodig zijn om de meterkast te verzwaren.
Warmtepomp
Een all-electric warmtepomp of hybride warmtepomp moet aan 1 van (of allebei) deze eisen voldoen:
- De pomp wordt gebruikt als hoofdvoorziening van warm tapwater voor een woning.
- De pomp wordt gebruikt als hoofd- of basisruimteverwarming van een woning, en mag niet primair gericht zijn op actieve koeling.
Let op: u kunt geen aircosystemen en luchtwarmtepompen financieren met de Stimuleringslening Energie.
Lage-temperatuurverwarmingsinstallatie (LTV)
Een verwarmingssysteem die geschikt is voor verwarmen op lage temperatuur. Zoals vloer- of wandverwarming, LT-radiatoren, LT-convectoren of LT-luchtverwarming met een maximale aanvoertemperatuur van 45 tot 55 graden Celsius.
Zonneboiler
Hier gaat het om een zonneboiler en een zonnecollector die zorgt voor warm tapwater en/of voor verwarming in de woning. Met een zonneboiler kan bijna de helft van de energiekosten voor warm water worden bespaard.
Andere maatregelen
U kunt de lening ook aanvragen voor andere verduurzamende maatregelen. Dan moet in de aanvraag wel blijken dat er wordt bijgedragen aan 1 van deze 2 doelen:
- Het verminderen van de energievraag en het verminderen van CO2-uitstoot.
- Het verhogen van het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening van de woning.
Controleer of u een vergunning nodig heeft
Voor sommige energiebesparende maatregelen heeft u misschien een vergunning of toestemming van de gemeente nodig. Dit controleert u zelf via de online vergunningscheck van het Omgevingsloket. Een paar voorbeelden van maatregelen waar een vergunning voor nodig kan zijn:
- Vervangen van kozijnen met nieuw isolerend glas.
- Vervangen van de dakbedekking en dakisolatie toepassen waarbij het dak omhoog komt.
- Spouwmuurisolatie.
Bij het uitvoeren van maatregelen moet u voorkomen dat beschermde diersoorten worden verstoord. Controleer vooraf de regels die hiervoor gelden: Wat zegt de Omgevingswet over natuurbescherming?
Stappen voor de stimuleringslening
Het proces voor toewijzen en uitkeren van de stimuleringslening loopt via de volgende stappen:
- U vraagt bij de gemeente toestemming aan. Deze toestemming heet een toewijzingsbesluit.
- Als de gemeente uw aanvraag toewijst, kunt u een offerte voor een lening aanvragen bij SVn.
- SVn controleert of u de lening kunt betalen.
- Als SVn uw aanvraag goedkeurt, opent SVn een bouwdepot voor u.
Hieronder staan de stappen 1 voor 1 uitgelegd.
Advies over verduurzamende maatregelen
Bij het aanvragen van de lening moeten er al offertes worden meegestuurd. Het is de bedoeling dat u al weet waarvoor u de lening precies wilt gebruiken.
Wilt u graag verduurzamen, maar weet u nog niet zeker waar u moet beginnen? Dan helpt het Energieloket Haarlemmermeer u graag verder. Meer informatie vindt u op de website van Energieloket Haarlemmermeer.
Stap 1: U vraagt bij de gemeente aan
- U vraagt bij de gemeente een Stimuleringslening Energie aan. Dit doet u op deze pagina, via de knop Vraag toestemming aan. Hiervoor heeft u het volgende nodig:
- DigiD.
- Offertes voor de maatregelen die u wilt nemen. Deze offertes zijn maximaal 3 maanden oud.
- Als u de maatregelen zelf uitvoert: een duidelijk kostenoverzicht.
- De gemeente toetst uw aanvraag aan de Verordening Stimuleringslening Energie. De gemeente kan uw aanvraag afwijzen als u niet voldoet aan de voorwaarden uit de verordening. Voldoet uw aanvraag aan de voorwaarden? Dan wijst de gemeente de lening toe en hoort u welk bedrag aan u wordt toegewezen. Dit staat in een toewijzingsbesluit. Vervolgens kunt u de lening u aanvragen bij SVn. Dat doet u via de link die u ontvangt van de gemeente.
- De beslissing op uw aanvraag is een besluit waartegen u bezwaar kunt maken.
Stap 2: U vraagt een lening aan bij SVn
- Op de website van SVn vraagt u een een lening aan. Als de gegevens bij de aanmelding kloppen, ontvangt u inloggegevens voor 'Mijn omgeving' op de website van SVn. In 'Mijn omgeving' kunt u de nodige bijlagen naar SVn sturen. U ontvangt direct een offerte voor de lening in 'Mijn omgeving'. De offerte is nog wel onder voorbehoud van de goedkeuring van alle documenten die u aanlevert. U stuurt de aanvraag zo snel mogelijk in, maar uiterlijk binnen 8 weken na ontvangst van het toewijzingsbesluit van de gemeente.
- U heeft na de aanvraag bij SVn maximaal 3 maanden de tijd om de juiste documenten aan te leveren. Heeft u binnen 8 weken na het toewijzingsbesluit van de gemeente geen aanvraag bij SVn gedaan? Of heeft u niet binnen 3 maanden na aanvragen van de offerte een Stimuleringslening Energie met SVn afgesloten? Dan vervalt de toewijzing. SVn stopt de aanvraag.
Stap 3: SVn toetst uw aanvraag
- SVn checkt of u de Stimuleringslening Energie kunt betalen. Dit gebeurt zodra uw aanvraag compleet is en alle documenten akkoord zijn. SVn toetst of u de maandelijkse kosten van de lening kunt betalen.
- Bij een negatieve toets stuurt SVn u een bericht met de reden van de afwijzing. Ook de gemeente krijgt bericht over de afwijzing. De reden van de afwijzing geeft SVn niet door aan de gemeente.
Stap 4: Uitbetaling bij persoonlijke lening
- Bij een positieve toets en nadat u de offerte heeft geaccepteerd, opent SVn een bouwdepot.
- U ontvangt declaratieformulieren waarmee u kunt vragen om uitbetaling uit het bouwdepot.
- U stuurt facturen naar de aannemer of installateur die het project uitvoert. Of u stuurt betaalbewijzen van werkzaamheden die u zelf heeft uitgevoerd, samen met het SVn declaratieformulier. Vervolgens betaalt SVn de facturen uit.
Waar vind ik meer informatie?
Meer informatie over de Stimuleringslening Energie vindt u op de website van SVn. Voor meer informatie en bij vragen over verduurzaming kunt u terecht bij Energieloket Haarlemmermeer. Heeft u vragen aan de gemeente? Mail ze naar energie@haarlemmermeer.nl. Zet hierbij 'Stimuleringslening' in het onderwerp.