Kastan eigenaren

KASTAN: van boerenschuur naar restaurant

23 mei 2024
Spoorzone Hoofddorp

KASTAN ligt tegenover het station en aan de Van Heuven Goedhartlaan. Het wordt een mooie aanvulling op de horeca in Hoofddorp. Wij mochten een kijkje nemen in deze bijzondere en oude boerenschuur. Die stond een paar jaar geleden nog aan de Hoofdvaart en nu midden in het gebied van Hyde Park en Spoorzone Hoofddorp.

KASTAN, niet direct een naam die je associeert met een restaurant. Des te leuker is het als je weet dat de naam een verwijzing is naar het kastanjebosje waar het restaurant nu staat. En tegelijkertijd verwijst het naar DeDAKKAS in Haarlem. Dat is het andere restaurant van horecaduo Jeroen Spek en Dennis de Waart. Voor de samenwerking met de horecaondernemers stond het project van de boerenschuur bekend als de Gerritshoeve. 

Drie kastanjebomen 

Inmiddels is de schuur getransformeerd naar een groen, duurzaam, open en eigenzinnig restaurant. Zo vind je bijvoorbeeld drie echte bomen in het restaurant. De bomen stonden er al, de schuur is eromheen gebouwd. Bovenin is een besloten vergaderruimte gemaakt in de stijl van een glazen kas; een knipoog naar de DeDAKKAS.  

Poldergeschiedenis 

De jonge, agrarische poldergeschiedenis zien we terug in de materiaalkeuze van de schuur zelf en onder andere de boerensteentjes die zijn hergebruikt. Veel materiaal is gerecycled zoals het hout van de pilaren, de dakspanten en de raamkozijnen. Hiermee is er niet alleen duurzaam gebouwd, maar herleeft de oude schuur in volle glorie. 

Een veelzijdige plek 

KASTAN is een van de eerste nieuwe voorzieningen in het gebied bij het station. De komende jaren wordt dit ontwikkeld tot een veelzijdige plek om te wonen, te ondernemen en te leven. Er komen dan ook meer voorzieningen, voor huidige en toekomstige bewoners en voor bezoekers. KASTAN wordt een ontmoetingsplek voor de huidige en toekomstige bewoners en bezoekers van Hyde Park, Stationskwartier en Stadscentrum Hoofddorp. 

Crowdfunding 

Om de KASTAN-droom uit te laten komen startten Jeroen en Dennis afgelopen winter een campagne voor crowdfunding. Op 1 april sloot de campagne met een opbrengst van 139%. Zij kwamen ruim boven het minimaal gewenste bedrag van 2 ton uit en haalden in totaal € 279.000 op. Met deze investering wordt de keuken geplaatst, het interieur gebouwd en zal de eerste fase van de tuin worden aangelegd. 

Zoals het er nu naar uitziet opent KASTAN in juli de deuren. KASTAN — DeDAKKAS | Rooftop restaurant in Haarlem met ruime keuze in vegan en vegetarische gerechten.externe-link-icoon