Logo van Ringdijk en Ringvaart dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Nieuwe Meer

Met het uitvoeringsprogramma Ringdijk en Ringvaart zetten we ons in om de Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker, leefbaarder en verkeersveiliger te maken. Bewoners hebben tijdens de bijeenkomst in 2016 aangegeven dat verkeersveiligheid het belangrijkste thema is in Nieuwe Meer.

In Nieuwe Meer zijn de volgende maatregelen uitgevoerd:

  • Spitsverbod op de Nieuwemeerdijk
  • De chicanes op de Nieuwemeerdijk zijn verwijderd
  • Fietsstraat aangelegd en 30 kilometer zone verkort

Spitsverbod op de Nieuwemeerdijk

Op de Nieuwemeerdijk geldt een spitsverbod om het aantal auto’s op de dijk te verminderen. Uit tellingen is gebleken dat er voor het verbod tijdens de spits meer dan 2.800 auto’s per dag op de Nieuwemeerdijk reden, tijdens de spits was het het drukst. De afsluiting is bij het viaduct van de A4 en wordt aangegeven door borden. Het verbod geldt van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur. Er is dan geen verkeer van motorvoertuigen toegestaan, behalve verkeer dat in Nieuwe Meer moet zijn. Het spitsverbod geldt dus niet voor bewoners en bezoekers van Nieuwe Meer. Daarom staat op de borden ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer'. De spitsafsluiting wordt ook aangekondigd op borden bij de Sloterbrug en bij de A9.  Autoverkeer dat de Nieuwemeerdijk alleen gebruikt om door de kern van Nieuwe Meer heen te rijden moet tijdens de spitsafsluiting omrijden. Het vrachtwagenverbod geldt ook nog, de camera legt overtredingen vast. 

Chicanes zijn verwijderd

Chicanes zijn verhogingen op de weg waardoor auto's een kleine bocht moeten maken. De chicanes op de dijk hadden weinig effect op de snelheid van het autoverkeer. Soms gaven mensen juist extra gas en zorgden de chicanes voor meer verkeersonveiligheid. Daarom zijn de chicanes op de Nieuwemeerdijk in Nieuwe Meer en in Badhoevedorp tot de Sloterbrug verwijderd. Op het gedeelte waar de chicanes zijn verwijderd, is de maximaal toegestane snelheid verhoogd van 30 kilometer per uur naar 50 kilometer per uur.  

Fietsstraat aangelegd en 30 km zone verkort

Het deel van de dijk in Nieuwe Meer waar de toegestane snelheid 30 kilometer per uur was, is verkleind tot het gebied tussen de Koekoekslaan en het bebouwde kom bord bij de A9. Hier is een fietsstraat aangelegd. In een fietsstraat mag er maximaal 30 kilometer per uur worden gereden en zijn auto’s te gast. Om het verschil duidelijk te maken is er rood asfalt, met aan de zijkanten en in het midden van de weg een strook met klinkers. Buiten dit gebied is de toegestane snelheid binnen de bebouwde kom verhoogd naar 50 kilometer per uur. 

Meer informatie

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met projectmanager Christien Jordaan. Dit kan door te bellen naar 0900 1852 of door een e-mail te sturen naar ringdijk-ringvaart@haarlemmermeer.nl