.

Erfgoed

De Ringdijk en Ringvaart vormen de basis van de Haarlemmermeerpolder. Veel inwoners wonen met plezier en trots langs de dijk. Samen met de inwoners wil de gemeente Haarlemmermeer de Ringdijk en Ringvaart beter tot hun recht laten komen. Bij de vaststelling van de Visie Ringdijk en Ringvaart heeft de gemeente besloten om de Ringdijk en de Ringvaart tot gemeentelijk erfgoed te verklaren.

Nu gaat de gemeente verder onderzoeken hoe het aanwijzen van de Ringdijk en Ringvaart tot beschermd monument georganiseerd kan worden. Deskundigen en geïnteresseerde bewoners adviseren daarover in een klankbordgroep. In 2019 zijn een aantal avonden voor bewoners georganiseerd in dorpshuizen langs de Ringvaart. Het doel was om verhalen te verzamelen over de Ringdijk en Ringvaart. Deze zijn inspiratie voor het aanwijzen van monumenten en het verklaren tot erfgoed.

Het rapport over de narratief en kernwaarden van Ringdijk en de Ringvaart kunt u bekijken via de website van Oneindig Noord-Holland. In dit rapport wordt de cultuurhistorie van de Ringdijk en de Ringvaart belicht aan de hand van een aantal thematische hoofdstukken.

Bekijk ook het filmpje over de geschiedenis van de Ringvaart.

Bewonersavonden Erfgoed en de Ringdijk 2019

In juni 2019 zijn er bewonersavonden geweest over Erfgoed en de Ringdijk. De verslagen hiervan kunt u opvragen via ringdijk-ringvaart@haarlemmermeer.nl. Hieronder ziet u welke dorpen aan bod zijn gekomen.

  • Juni 2019 over de dorpen: Buitenkaag, Huigsloot, Vredeburg, Weteringbrug, Leimuiderbrug.
  • Juni 2019 over de dorpen: Rijsenhout, Burgerveen, Aalsmeerderbrug en Oude Meer
  • Juni 2019 over de dorpen: Cruquius, Zwaanshoek, Beinsdorp en Lisserbroek
  • Juni 2019 over de dorpen: Badhoevedorp, Lijnden en Nieuwe Meer.
  • Juni 2019 over de dorpen: Vijfhuizen, Nieuwe Brug, Zwanenburg en Halfweg.