Logo van Ringdijk en Ringvaart dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Badhoevedorp

Met het uitvoeringsprogramma Ringdijk en Ringvaart zetten we ons in om de Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker, leefbaarder en verkeersveiliger te maken. Hier wordt ook aan gewerkt in Badhoevedorp. Lees er alles over op deze pagina.

Maatregelen in Badhoevedorp:

  • De chicanes worden voorlopig niet weggehaald
  • Een mogelijke afsluiting van de Ringdijk

De verkeerssituatie op de Nieuwemeerdijk en de Akerdijk blijft voorlopig hetzelfde 

De gemeente verandert voorlopig niets aan de chicanes en de toegestane snelheid. Chicanes zijn de versmallingen op de weg waar maar één auto per keer langs kan. De toegestane snelheid blijft 30 kilometer per uur.  

Een aantal bewoners heeft bezwaar gemaakt

De gemeente zou de chicanes volgens de eerste planning in het derde kwartaal van 2020 weghalen. Naast het weghalen van de chicanes was het plan ook om te toegestane snelheid te verhogen naar 50 kilometer per uur. In plaats van de 30 kilometer per uur met de chicanes. Hiervoor heeft het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen. Op dat besluit zijn veel bezwaren binnengekomen. In november 2020 zijn de bezwaarmakers gehoord door een onafhankelijke bezwarencommissie.

De bezwarencommissie vraagt om meer uitleg

De bezwarencommissie adviseerde in mei 2021 dat de gemeente het verkeersbesluit voor het weghalen van de chicanes beter uit moet leggen. Ook moet de gemeente laten zien dat de verhoging van de toegestane snelheid naar 50 kilometer per uur uiteindelijk niet tot hogere snelheid van auto’s leidt.    

Volgens de gemeente is de dijk veiliger zonder chicanes 

De gemeente haalt de chicanes nu dus niet weg. Maar de gemeente blijft ook van mening dat het weghalen van de chicanes beter is voor de verkeersveiligheid. Daarom is in de visie Ringdijk en Ringvaart vastgelegd alle chicanes op de hele Ringdijk weg te halen, ook in Badhoevedorp. Het gevolg daarvan is dat de maximumsnelheid 50 kilometer per uur wordt. In plaats van 30 kilometer per uur met de chicanes. 

We bekijken de situatie nu opnieuw en komen hier later op terug. Daarover ontvangen bewoners bericht. Verder plaatsen we nieuwe informatie op deze webpagina.

De chicanes hebben niet genoeg effect op de snelheid van het verkeer

De chicanes op de dijk zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, door de snelheid van het autoverkeer te beperken. Maar ze hebben niet genoeg effect op de snelheid. Soms geven mensen juist extra gas en zorgen de chicanes juist voor meer onveiligheid in het verkeer. Ook beperken chicanes de ruimte voor de fietsers, die soms letterlijk van de weg worden geduwd. Tenslotte hebben er aanrijdingen met de chicanes plaatsgevonden waarbij mensen zich hebben verwond.

Zonder chicanes wordt de toegestane snelheid 50 kilometer per uur

Zonder een passende inrichting, zoals met chicanes of een fietsstraat, is de dijk niet geschikt om een toegestane snelheid 30 kilometer per uur te houden. Daarom wordt de toegestane snelheid verhoogd naar 50 kilometer per uur als de chicanes worden weggehaald. Uit metingen is gebleken dat 85% van het verkeer op de dijk in Badhoevedorp niet harder dan 48 kilometer per uur rijdt. De snelheid van het verkeer zal bijna niet toenemen, maar het is wel veiliger. Onze verwachting is dat het verkeer zich eerder aan de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur houdt dan aan 30 kilometer per uur. Dit blijkt uit metingen op verschillende punten langs de Ringdijk.

Afsluiting van de Ringdijk

Er komen op verschillende plekken afsluitingen voor doorgaand autoverkeer. Hierdoor is er minder verkeer en wordt de Ringdijk aantrekkelijker. In de Visie Ringdijk en Ringvaart is sprake van een mogelijke verkeersafsluiting op de dijk in Badhoevedorp of Lijnden. In Zwanenburg komt er zo een afsluiting. Als de effecten van deze afsluiting bekend zijn, kan er gekeken worden naar de wenselijkheid van een mogelijke knip in Badhoevedorp of Lijnden. 

Meer informatie

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met projectmanager Christien Jordaan. Dit kan door te bellen naar 0900 1852 of door een e-mail te sturen naar ringdijk-ringvaart@haarlemmermeer.nl