Openbare laadpalen voor elektrische auto's

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Op dit moment zijn er bijna 800 openbare oplaadpunten in de gemeente. Bijna elke openbare laadpaal bestaat uit 2 oplaadpunten waar iedereen gebruik van mag maken.

Wat zijn de plannen voor nieuwe laadpalen?

Gemeente Haarlemmermeer plaatst nieuwe laadpalen op 16 plekken. Ook krijgen bestaande laadpunten 2 laadpunten als dit kan. Als dit volgens planning verloopt, is dat eind 2022 afgerond. Zo maken we in Haarlemmermeer op een makkelijke manier veel extra laadcapaciteit. Dat is nodig, want steeds meer mensen willen hun elektrische auto opladen.

Wat de gemeente doet

Bij het plaatsen van nieuwe laadpalen denken we aan de gevolgen voor het elektriciteitsnet. Ook willen we niet dat de straten rommelig worden. Daarom houden we rekening met 6 punten bij het vergroten van het laadnetwerk in onze gemeente:

1. Laadpalen plaatsen op basis van gegevens. We houden het gebruik van laadpalen in de gaten. Zo beoordelen we of we het aantal laadpalen moeten uitbreiden. Dit gebeurt samen met de Metropoolregio-Amsterdam-Elektrisch (MRA-E).
  2. Onderzoeken of een verlengde privéaansluiting mogelijk is. Andere gemeenten hebben proeven gedaan met kabelgoottegels. De kabel ligt dan in een speciale kabelgoot. Oplaadkabels mogen namelijk niet op de openbare weg liggen. We kijken nu of deze kabelgoottegels ook in Haarlemmermeer mogelijk zijn.
  3. Laadpleinen (hubs) maken op plaatsen waar veel mensen samenkomen. In maart 2021 is het (slimme) laadplein op het Marktplein in Hoofddorp in gebruik genomen. We onderzoeken of dit ook op andere plekken in de gemeente kan. Daarbij denken we aan plekken waar veel mensen samenkomen en in woonwijken.
  4. Proef met een laadplein in een wijk. Laadpunten zijn nu vaak bezet. Een laadplein in een wijk kan deze drukke bezetting verminderen.
  5. Nieuwe technieken gebruiken. Andere gemeenten gebruiken nieuwe technieken, zoals het plaatsen van laadpunten in lichtmasten en hekwerken. Wij kijken hoe dit gaat en wat de ervaring hiermee is. Dat gebruiken we bij nieuwe gebiedsontwikkelingen en het bouwen van nieuwe huizen.
  6. Marktontwikkelingen ondersteunen. Supermarkten en bouwmarkten plaatsen steeds vaker laadpalen. Dit doen ze op eigen terrein. Deze partijen mogen geen laadpalen plaatsen op openbaar terrein. Het is dan namelijk niet meer duidelijk wie de laadpaal beheert en wat de kosten zijn. Bij het vergroten van het laadnetwerk in onze gemeente houden we rekening met de kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk. Welke ontwikkelingen zijn mogelijk? Dat onderzoeken we samen met Liander. Daarbij moet de energielevering overal zeker blijven.

Op de website Laadkaart van MRA-Elektrisch ziet u waar laadpalen gepland zijn. Voor de plekken op deze kaart zijn al verkeersbesluiten genomen.

Waar staan openbare laadpalen?

Op de website Oplaadpalen ziet u waar openbare laadpalen staan. Ook kunt u op zien of een laadpaal bezet of vrij is.

Kan ik een nieuwe openbare laadpaal aanvragen?

Nee, dat kan niet. Wij kijken per wijk of gebied of er nieuwe laadpalen nodig zijn.

Heb ik toestemming nodig voor een eigen laadpaal op mijn terrein?

U mag een laadpaal laten plaatsen op uw eigen grond. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig van de gemeente. De kosten betaalt u zelf.

Wat moet ik doen als ik mijn eigen laadpaal niet kan gebruiken?

Heeft u een laadpaal op eigen terrein en kunt u deze tijdelijk niet gebruiken? Bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden bij u in de straat? Dan kunt u opladen bij een openbaar laadpunt bij u in de buurt. Op oplaadpalen.nl ziet u waar openbare laadpalen staan. Ook kunt u daar zien of een laadpaal bezet is of vrij.

Mag mijn auto op een oplaadplek blijven staan na het opladen?

De oplaadplek is geen parkeerplek. Is uw auto opgeladen? Maak de oplaadplek dan zo snel mogelijk vrij voor de volgende auto. Zo kan iedereen de oplaadplek gebruiken.

Betaald parkeren en blauwe zones

• Ligt de oplaadplek in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan betaalt u de normale parkeerkosten.
  • Staat uw auto bij het opladen in een blauwe zone? Gebruik dan een parkeerschijf. Hoe lang u mag parkeren staat op borden aan de grenzen van de blauwe zone.

Meer informatie over betaald parkeren en blauwe zones vindt u op de pagina over parkeren.

Mag ik een oplaadkabel over de stoep leggen?

De straat moet netjes en veilig zijn. Daarom mag u geen oplaadkabels over de stoep of openbare weg leggen om een elektrisch voertuig op te laden. U kunt hiervoor een boete krijgen.

Heeft u een vraag of opmerking over een laadpaal?

Wilt u iets vragen of doorgeven over een openbare laadpaal? Meld dit dan. Klik op 'melden' en kies 'bestrating en verkeer'. Rechts onderin kiest u 'openbare laadpaal'.