Ondersteuningsverklaring afleggen

Politieke partijen die voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement hebben ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig. Daarmee geeft een kiezer aan de deelname van de politieke partij te ondersteunen. Van dinsdag 9 april tot en met dinsdag 23 april 2024 kunt u zo'n verklaring afleggen voor politieke partijen die willen deelnemen.

Wanneer is een ondersteuningsverklaring nodig?

Een ondersteuningsverklaring is nodig om als nieuwe politieke partij mee te doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. 

Politieke partijen hebben 30 ondersteuningsverklaringen nodig als ze voor het eerst meedoen aan verkiezingen.

Lees meer informatie over de ondersteuningsverklaringen voor de verkiezingen voor het Europees Parlementexterne-link-icoon op de website van de Kiesraad.

Hoe leg ik de verklaring af?

Een ondersteuningsverklaring afleggen werkt zo:

  1. Van de partij waarvoor u de verklaring wilt afleggen krijgt u het formulier 'Ondersteuningsverklaring'. Daar zit de kandidatenlijst van de partij bij.
  2. U vult de ondersteuningsverklaring in. Let op: zet uw handtekening nog niet. Dat doet u pas aan de balie in het gemeentekantoor of in een servicecentrum.
  3. Maak een afspraakexterne-link-icoon voor het afleggen van uw ondersteuningsverklaring. Voor deze verkiezingen kan dat van 9 april tot en met 23 april 2024. U kunt de afspraak maken voor het gemeentekantoor Beukenhorst in Hoofddorp. Of voor servicecentrum Nieuw-Vennep of Halfweg.  Maak een afspraak om uw ondersteuningsverklaring in te leveren. 
  4. Neem de ingevulde ondersteuningsverklaring mee naar uw afspraak, met daarop de volledige kandidatenlijst. Neem ook uw identiteitsbewijs mee.
  5. Aan de balie zet u uw handtekening.
    U kunt ook binnenlopen om uw ondersteuningsverklaring in te leveren. Hou dan rekening met een wachttijd, het kan erg druk zijn bij Burgerzaken in deze periode.

U kunt ook binnenlopen om uw ondersteuningsverklaring in te leveren. Hou dan rekening met een wachttijd, het kan erg druk zijn bij Burgerzaken in deze periode.

Waar stel ik mijn vragen?

Stuur een e-mail naar verkiezingen@haarlemmermeer.nl als u vragen heeft over de ondersteuningsverklaring.