Bezoekers krijgen informatie tijdens de informatiemarkt.

'Veel interesse voor energiemaatregelen'

09 maart 2020
Nieuwe energie

Ruim 170 inwoners van Haarlemmermeer bezochten woensdag 4 maart de informatiemarkt ‘Comfortabel wonen met nieuwe energie’ in het raadhuis. De markt werd geopend door wethouder Jurgen Nobel, van onder andere energietransitie: “Dit is de eerste keer dat we, op een laagdrempelige manier, met de plannen over energietransitie naar buiten treden. Mooi om te zien dat zoveel Haarlemmermeerders willen meedoen en meedenken over energiebesparende maatregelen.”

Er was voor ieder wat wils. Niet alleen de gemeente gaf informatie over welke maatregelen je kunt nemen, of welke subsidiemogelijkheden er vanuit het rijk zijn. Ook NMCXexterne-link-icoon, Tegenstroomexterne-link-icoon, Energiebankexterne-link-icoon en Meerwindexterne-link-icoon waren aanwezig. 

Veel te zien

Bij NMCX konden mensen zich inschrijven voor een gratis warmte- en energiescan. Daar was veel belangstelling voor. Zo’n scan laat bijvoorbeeld zien op welke plekken in huis heel veel warmte verloren gaat. Bij de stand van Meerwind konden bezoekers zich aanmelden voor deze coöperatie van windmolens. Ook was er een stukje van een windmolen te koop, om op die manier met veel mensen windenergie mogelijk te maken. Een ander succesnummer tijdens de markt: bij de stand van Tauwexterne-link-icoon konden mensen een kijkje nemen in de toekomst met een Virtual Realitybril. Hiermee was te zien hoe het polderlandschap er in de toekomst uitziet. 

Tijdens de markt was ook volop ruimte om vragen te stellen: over biomassa en kernenergie, over maatregelen die mensen nu al kunnen nemen. 

"Ik vind dit een goed initiatief, er staan mensen met een duidelijk verhaal en verstand van zaken", zegt een van de bezoekers, de heer Noordam. Niels Langeveld uit Rijsenhout zegt: "Ik ben hier om te zien wat er allemaal mogelijk is. Hoe je straks je huis voordelig kunt verduurzamen. Fossiele brandstof raakt op, we moeten samen naar alternatieven kijken."

Bij een stand verderop speelden bezoekers een interactief spel waarbij zij kunnen bepalen wat volgens hen de beste locatie is voor zonnepanelen en windmolens. Bij de stand van Tegenstroom werden bezoekers geïnformeerd over schone en onafhankelijke energievoorziening in Haarlemmermeer. Bij de stand ‘Verkenning Nieuwe Energie Rijsenhout’ konden bezoekers terecht om vragen te stellen over de plannen van het warmtenet. 

Draagvlak voor nieuwe energie

Van alle presentaties werd een ding duidelijk: de energietransitie doen we als gemeente samen met inwoners en ondernemers en samen met allerlei andere organisaties die zich hier mee bezig houden. 

Wethouder Jurgen Nobel: "We hebben elkaar nodig om op een succesvolle, eerlijke manier CO2-neutraal te kunnen zijn in 2050. Door middel van de gesprekken met inwoners, krijgen we goed in beeld wat er speelt in de gemeente. Voor ons is draagvlak heel belangrijk. We willen onze mensen niet onnodig op kosten jagen. Mensen die hier komen, willen hun energierekening omlaag brengen en daarmee dus ook kosten besparen. Dat juichen we toe."