Ton uit Hoofddorp

ton voor zijn huis

Ton van der Heijden woont in een twee onder een kap woning uit 1986 die matig geïsoleerd was. Twee jaar geleden besloot hij zijn woning van boven tot onder aan te pakken. Nu woont hij in een energiezuinig en comfortabel huis dat voor 90 procent van het gas af is. ’Maar, met energie besparen kun je al klein beginnen. Een paar zonnepanelen, tochtstrippen, led lampen of minder lang en warm douchen, zie je al redelijk snel terug in je dalende energiekosten’.

Ton van der Heijden: “In 2001 had ik al vier zonnepanelen. Dat wilde ik al heel lang om mijn energieverbruik te verminderen. Een aantal jaar later kreeg ik een lekke dakkapel en een scheur in mijn vloer. Op dat moment dacht ik: dan pakken we het stevig aan. Toen heb ik een aantal flinke energiebesparende maatregelen genomen.”

Energiebesparende maatregelen

Samen met een installatietechniek bedrijf uit de buurt heeft Ton een groot deel van het huis aangepakt. De vloer, de keuken en de voordeur zijn vervangen. De vloer heeft nu  vloerverwarming die verwarmd wordt door een hybride warmtepomp. De voordeur is voorzien van driedubbel isolatieglas en is tochtdicht. In de keuken wordt elektrisch gekookt. “Met de twaalf nieuwe zonnepanelen, een nieuwe dakkapel en isolatieglas ben ik voor 90 procent van het gas af. Ik betaal nog maar 80 euro per maand voor mijn energiekosten.” 

Energie besparen hoeft niet duur te zijn

Het is niet nodig om zoals Ton van der Heijden direct het hele huis aan te pakken. Beginnen kan ook op kleine schaal, zoals met een paar zonnepanelen.

Dat zie je direct terug in je dalende energiekosten. Die zonnepanelen heb je zo terugverdiend

zegt Ton. Ook kunnen lampen vervangen worden door led lampen. Tochtstrippen werken ook goed en zijn vrij goedkoop. Het tochtdicht maken van een huis is erg belangrijk om de energiekosten te verminderen. Verder helpt minder vaak warm water gebruiken ook. Bijvoorbeeld tijdens het douchen of handen wassen. Opwarmen kost namelijk veel energie en dat kost geld. 

Meer weten?

Meer weten over energiebesparende maatregelen? En makkelijke tips ontvangen over het verminderen van de energiekosten? Bezoek dan het Energieloket Haarlemmermeer.externe-link-icoon Zij bieden gratis advies aan inwoners van Haarlemmermeer.