Rijsenhout

Samen met de gemeente is in Rijsenhout verkend of een deel van het dorp kon worden voorzien van nieuwe energie. Dit gebeurde binnen het online platform ‘Warm Rijsenhout’.

In totaal deelden inwoners uit Rijsenhout zestien ideeën. De gemeente deed vervolgens een haalbaarheidscheck en een zogeheten Warmteberaad gaf feedback. Inwoners uit Rijsenhout konden in de laatste fase 25.000 euro verdelen over de ideeën.  

Winnaars 

  •  ‘Energie uit de Ringvaart’: het gebruiken van warmte en koude uit oppervlaktewater van de Ringvaart om huizen te verwarmen en te verkoelen. 
  •  ‘Buurtbatterij per cluster woningen’: het opslaan van lokaal opgewekte zonne-energie in een batterij om met de buurt te gebruiken op momenten dat er geen duurzame opwek is.  
Maurice (links) en Wim, winnaars van Warm Rijsenhout, ontvangen een cheque van 15.000 euro.

Maurice (links) en Wim, winnaars van Warm Rijsenhout, ontvangen een cheque van 15.000 euro.

Hoe nu verder 

Beide initiatieven hebben een extern bureau ingezet om hun ideeën te onderzoeken op onder andere business case en technische haalbaarheid. Ook wordt begin 2024 een onderzoek opgezet naar hoe inwoners van Rijsenhout denken over duurzaamheid en een technisch vervolgonderzoek.  

Blijf op de hoogte

Omdat de ideeën goed te combineren zijn, zijn de inwoners een duurzaamheidswerkgroep gestart. Wim, Maurice, Jos en Kester komen regelmatig bij elkaar om Warm Rijsenhout verder te brengen. Wilt u niks missen van het laatste nieuws van de ideeën in Rijsenhout? Wim, Maurice, Jos en Kester houden u op de hoogte van alle ontwikkelingen op de website Warm Rijsenhoutexterne-link-icoon.  

Bij het aardgasvrij maken van een wijk maakt de gemeente samen met inwoners, ondernemers en partners uit de wijk een wijkplan. Lees hier meer over op de pagina Buurt voor buurt aan de slag