Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Familie Sturm

Familie Sturm was één van de 7 Haarlemmermeerse gezinnen die meededen met de uitdaging 'Zet je huis op groen' om een maand lang energie te besparen. Zij kregen hiervoor een energiebespaarpakket en er kwam een energiecoach bij ze langs. Op deze pagina delen ze hun ervaringen.

'Wij zijn de Familie Sturm en zijn een gezin van 6. Vader Jan Paul (51) en moeder Anniek (45) hebben samen vier kinderen. Onze oudste dochter (20) woont op kamers in Amsterdam en komt af en toe in het weekend thuis. Ze heeft een eigen wasmachine dus de was in huize Sturm draait voor 5 personen. Maar onze twee zonen (17 en 14) sporten allebei een paar keer per week bij de atletiekvereniging of op de sportschool. En ook Anniek sport graag, hardlopen, schaatsen en Tikva. Dus er is was genoeg. Dochter twee (18) zit sinds september in Amsterdam op school en zou daar ook best willen wonen. Maar dat is niet zo gemakkelijk. Gelukkig heeft zij op zolder een heerlijk, grote kamer. Jan Paul werkt in het ziekenhuis in Amsterdam en fietst daar de meeste dagen naartoe. De auto wordt het meest gebruikt door Anniek die leefstijlcoach en docent is. Op het dak liggen een paar zonnepanelen die in een gedeelte van de energiekosten voorziet, waaronder het opladen van de hybride auto. We vragen ons af hoe we nog meer kunnen besparen.'

Lees onderaan deze pagina het interview over de deelname van de familie Sturm aan 'zet je huis op groen'.

Update maart 2023

Familie Sturm maakt nog steeds gebruik van de meegestuurde radiatorfolie en de douchekop, maar daar stopt het niet. Ze vertellen: ‘We hebben inmiddels via de woningbouw een nieuwe, zuinigere ketel gekregen. Die hebben we natuurlijk ook weer ingesteld op 60 graden voor de verwarming en de warmwatertoevoer. Ook zijn sommige gezinsleden begonnen met koud douchen. Dit werkt aan twee kanten door: het gaat verspilling van drinkwater tegen en het zorgt ervoor dat we minder lang douchen, dus minder stookkosten. Daarnaast hebben we nu een dynamisch contract waarbij we zien op welke uren van de dag stroom goedkoop is. We proberen juist op die momenten de grote apparaten te gebruiken.'

familie sturm

De energiecoach komt langs

Familie Sturm krijgt pakket van de energiecoach

Met dit mooie pakket kan ook de Familie Sturm aan de slag met energie besparen. Je ziet hier binnenkort hoe het met ze gaat.

De eerste ervaringen

Folie achter de radiator

We zijn heel blij met de tips en het bespaarpakket. De radiator achter de verwarming geeft nu veel meer warmer met de folie erachter en de ventilator eronder. En we wisten al dat de ketel wat lager gezet kon worden, maar wat bleek...wij hadden wel het warm water al op 60° staan, maar niet de watervoorziening voor de verwarmingen. Die is dus ook snel naar 60° bijgeteld. Dat moet vast wat gasverbruik gaan schelen!

Interview over deelname 'zet je huis op groen' 

Wat heb je allemaal gedaan tot nu toe? Hoe ging dat? 

“We vonden het erg leuk om met het pakket aan de gang te gaan. We vonden het erg leuk dat de er spullen voor de douche in het pakket zaten, maar dat was tegelijkertijd ook de grootste uitdaging voor ons met de pubers. Je kan de douchetimer wel omdraaien, maar dan moet de douchekop natuurlijk nog uit. Het levert wel een stukje bewustwording op. Dat vind ik wel leuk om te merken. Het idee is dat ze timen hoe lang ze nu douchen en dat ze daar dan twee minuten af halen. Als dat lukt willen we ze nog korter laten douchen. De waterbesparende douchekop vonden ze ook niet zo'n succes, maar daar moeten ze gewoon even aan wennen. Het gaat nog niet van harte bij de kinderen, maar ze snappen ook wel dat het nodig is.  

We hebben ook het radiatorfolie geplakt en een ventilator geplaatst. We hebben nu ook stekkerblokken met een aan- en uitknop en die gaan 's avonds ook echt uit. Ledlampen hadden we bijna overal al, dus waar het niet was konden we die nu nog plaatsen. De tochtstrips hebben we niet gebruikt. We hebben een goed geïsoleerd huis en we hebben nauwelijks plekken waar we die op kunnen hangen. We hebben zelf ook nog kleine duurdrangers gekocht en op de scharnieren van de deuren gezet. Zo blijven deuren niet per ongeluk open staan. Er kwam bij ons heel veel kou uit de gang als de deur open bleef staan.”  

Merk je al verschil in huis nu je de spullen uit het pakket hebt gebruikt? 

“De kachel staat nu een stukje lager, maar het is niet onaangenamer. Ik zit nu te kijken of de kachel nog iets lager kan.” 

Hoe was het bezoek van de energiecoach en had de coach nog goede tips? 

“De energiecoach wees ons erop dat er twee standen op de boiler zitten en dat we alleen de temperatuur van de warmwatervoorziening lager hadden gezet. We hebben nu ook de temperatuur van de verwarming op de boiler lager gezet. We hebben het ook gehad over de radiatoren op de kinderkamers, maar die stonden al allemaal uit. De kinderen vinden het ook niet nodig om die aan te zetten. We kregen wel de tip om de radiatoren een klein beetje open te laten staan voor de doorstroom van het water. De energiecoach adviseerde ook om apparaten na elkaar aan te zetten. Dan kun je zo goed mogelijk gebruik maken van de energie van de zonnepanelen. Het is beter om de opgewekte energie direct te gebruiken. De wasmachine en de vaatwasser staan nu op de timer dat ze na elkaar aan gaan.”  

Hoe ging het met het plaatsen van de spullen en het uitvoeren van de tips van de energiecoach? 

“Dat ging eigenlijk heel vlot, het zijn hele eenvoudige handelingen allemaal.”  

Vind je het makkelijk of moeilijk om te besparen? 

“Het zal nog moeten blijken hoeveel het daadwerkelijk oplevert. Ik denk dat het ook wel scheelt als je het belangrijk vindt. Dan ga je ermee aan de slag. Dat is wel heel anders dan dat ik tegen mijn puber zeg dat die iets moet veranderen. De eerste stap naar gedragsverandering is bewustwording en dat hebben de kinderen nu wel al. We doen nu ook de lichten uit overal, we gebruiken de stekkerblokken en letten op het douchen.”  

Wat was je motivatie om mee te doen met ‘zet je huis op groen'? 

“Ik denk vooral om te kijken wat er nog meer kan. We dachten er al over na. Radiatorventilatoren kenden we bijvoorbeeld nog niet. We hoopten ook op een douchetimer. We wisten dat in november ons energiecontract af zou lopen en het zou heel veel duurder gaan worden. We zijn toen gaan nadenken wat we nog meer kunnen doen. Toen zag ik het bericht voorbijkomen van ‘zet je huis op groen’ en toen heb ik ons aangemeld.”  

Hoe duurzaam was je huis al?  

“We hadden al zonnepanelen die we van de woningbouw huren, ledlampen en een hybride auto met een stekker. We drogen de was ook zoveel mogelijk buiten. We gebruikten al de ecostand van apparaten. We hadden ook al dubbel glas in ons huis.”  

Hoe ga je vanaf nu verder? 

“Ik denk dat we alles wat we doen ook wel blijven doen. Ik hoop dat we met korter douchen nog wel wat stappen kunnen zetten. We hebben een huurhuis en gaan ook contact opnemen met de woningbouw dat het tijd is om de ketel te vervangen. Het liefst willen we een hybride warmtepomp hebben, maar sowieso een zuinigere ketel. Met een huurhuis is het wel lastiger om dingen aan te passen in huis.  

We willen nog een apparaatje om bij het stopcontact te meten hoeveel een apparaat daadwerkelijk vraagt aan energie. We hebben nu bijvoorbeeld een hybride auto en het sluimerverbruik is enorm omhooggegaan.”