Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Familie Bestenbreur

Familie Bestenbreur was één van de 7 Haarlemmermeerse gezinnen die meededen met de uitdaging 'Zet je huis op groen' om een maand lang energie te besparen. Zij kregen hiervoor een energiebespaarpakket en er kwam een energiecoach bij ze langs. Op deze pagina delen ze hun ervaringen.

'Ik woon samen in Hoofddorp centrum met mijn vrouw Natacha Bestenbreur, 34 jaar oud. Zij werkt als coördinator in de psychische zorg. We hebben 3 kinderen, Jason van 14, Justin van 9 en Jordan van 4.'

Lees het interview met de Familie Bestenbreur over hun deelname aan 'zet je huis op groen' onderaan deze pagina. 

Update maart 2023

Familie Bestenbreur gebruikt nog steeds alle producten uit de bespaarbox (radiatorventilatoren, waterbesparende douchekop, douchetimer etc.). Ook zijn ze verder gegaan met grote aanpassingen n.a.v. de bespaarchallenge: ‘Deze maand gaan we kijken of we kunststofkozijnen en een kunststof schuifpui kunnen aanschaffen. En, goed nieuws: onze energierekening is met ongeveer 20% gedaald.’

familie bestenbreur

De energiecoach komt langs

Interview over deelname 'zet je huis op groen'

Wat heb je tot nu toe gedaan tijdens de energiebespaarchallenge? Hoe ging dat? 

“De radiatorventilatoren en het folie heb ik bij mijn jongste zoon boven op zolder gedaan. Die heeft de koudste kamer in de winter. De rest van het folie heb ik bij mijn middelste zoon op de kamer geplaatst. Beneden hebben we vloerverwarming, dus daar hebben we het folie en de ventilatoren niet nodig. De douchekop was relatief makkelijk te vervangen en de straal werd prima ontvangen door de kinderen. De zandloper vinden ze prachtig. We proberen ons allemaal wel aan de zandloper te houden. We zien de kosten omhoogschieten en ook het verbruik, dus ik wil gewoon dat we daar heel serieus mee omgaan. Het huis warm houden en douchen kost veel gas en daar letten we extra op nu. De tochstrips heb ik bij de voordeur gedaan. Bij de hal is het altijd heel tochtig. Als je de deur dichthoudt dan komt de kou de kamer niet in, maar je voelt het wel als je in de hal bent. Ik had sowieso een lamp nodig op de overloop, dus die heb ik meteen vervangen. De waterbespaarders voor de kranen heb ik ook gebruikt.” 

Merk je al verschil in huis nu je de spullen uit het pakket hebt gebruikt? 

“Het lijkt zijn vruchten af te werpen. De effecten zullen we vooral op de langere termijn gaan merken, bijvoorbeeld van de waterbesparende douchekop. Het water lezen we een keer in het jaar uit en dan zullen we het verschil pas kunnen zien. In de kamer van mijn zoon voelt het nu minder koud nu de ventilatoren en het folie zijn geplaatst. Ik merk dat het minder koud is in de hal nu we de tochstrips hebben opgeplakt. Het is iets heel simpels, stom dat ik het nooit zelf heb gedaan.”  

Hoe was het bezoek van de energiecoach en had de coach nog goede tips? 

“Dat was goed. Ze waren met z'n tweeën. De jongen was een leerling en was wat onzekerder met vragen stellen en beantwoorden. Het was wel leuk om te zien dat hij het aan het leren was. Strekking was dat we de boel we redelijk op orde hebben. We waren echt op zoek naar de volgende verdiepingsslag van wat is er nog meer mogelijk. Daarom hebben ze ook wat tips buiten het rapport gegeven, zoals welke stand van de cv-ketel wanneer handig is en waar je op moet letten met de vloerverwarming. Ik heb daar zelf weinig verstand van, dus ik vond het wel leuk om te horen. De coach vertelde dat we de airco ook als verwarming kunnen gebruiken en dat doen we nu ook als extra verwarming. Het was een prima bezoek.” 

Hoe ging het met het plaatsen van de spullen en het uitvoeren van de tips van de energiecoach? 

“Dat ging relatief makkelijk. Ik ben er even voor gaan zitten en binnen een half uur had ik veel gedaan, dus dat was echt super simpel. Het was wel even passen en meten, zeker de ventilatoren. Maar dat was met de magneetjes wel prima te doen. De tochtstrips laten soms wel los, dus daar hebben we al een stukje van vervangen. Ik had ook ledlampjes voor in de slaapkamer gekocht. Daar had ik wel problemen met het dimmen van de lampen. Met drie lampjes konden de lampen niet meer uit en bij twee lampjes lukte het wel om te dimmen. Het plaatsen van de waterbespaarders in de kranen was heel simpel.”  

Vind je het makkelijk of moeilijk om te besparen? 

“De jongens maken er een sport van. Ze zijn vier, negen en veertien en hebben ieder hun eigen uitdaging. Die van veertien wil dan toch de douche weer hoger zetten en langer douchen, maar ik vertel hem wel dat dat dan weer meer gas kost. Gisteren kregen we de eindafrekening van november binnen en daar schrokken we best wel van. We zaten rond de 700 euro. Dat vind ik wel zonde en daar maak ik ze bewust van. In hoeverre dat binnenkomt is een tweede. Vooral de twee oudsten probeer ik wel te laten zien hoeveel van je salaris er dan naar de energierekening gaat. En dat er dan minder geld overblijft voor leuke dingen. Volgens mij komt dat wel binnen.” 

Wat was je motivatie om mee te doen met ‘zet je huis op groen'? 

“Ik zat op Facebook te scrollen en zag het langskomen en ik vond het een leuk initiatief. Ik heb er zelf niet zo heel veel verstand van, dus ik vond het wel een goed idee om een energiecoach langs te laten komen. We kregen wel een aantal hele goede tips.” 

Hoe duurzaam was je huis al?  

“We hebben onlangs het een en ander laten isoleren. We hebben nu zonnepanelen, een relatief nieuwe en zuinige cv-ketel, spouwmuurisolatie, vloerisolatie in kruipruimte. Je merkt wel echt dat het in de zomer warm is en dan moet je goed koelen. We hebben overal dubbel glas. Boven hebben we kortgeleden kunststof kozijnen en nieuw dubbel glas laten plaatsen.”  

Hoe ga je vanaf nu verder? 

“We willen beneden ook kunststof kozijnen. De offerte daarvoor was meer dan 15000 euro. Voor nu is het nog even te duur en het duurt ook zes tot negen maanden voordat ze geplaatst kunnen worden. We hebben al het maximale aantal zonnepanelen op het dak. We hebben ook gekeken naar een warmtepomp om het huis helemaal gasvrij te maken. In januari hebben we daar informatiegesprekken voor staan. We willen misschien ook een uitbouw en dan willen we ook wel dingen gaan combineren. We blijven kritisch op het douchen. ‘s Avonds zetten we toch de thermostaat lager. Zo warm hoeft het niet te zijn als we allemaal op een oor liggen.”