Familie Bax

Familie Bax was één van de 7 Haarlemmermeerse gezinnen die meededen met de uitdaging 'Zet je huis op groen' om een maand lang energie te besparen. Zij kregen hiervoor een energiebespaarpakket en er kwam een energiecoach bij ze langs. Op deze pagina delen ze hun ervaringen.

'We zullen ons even voorstellen. Wij zijn de Familie Bax en we wonen met twee volwassenen, een dreumes van anderhalf, een kat Tila en een hond Tobey in Toolenburg. Tila houdt er van om lekker opgewarmd te worden door de zonne-energie, de elektrische kookplaat of een plekje tegen de centrale verwarming. Tobey kruipt het liefst onder een dekentje en zet soms heel bewust de thermostaat een graadje lager. Ons huis is al aardig zuinig met zonnepanelen en deels elektrische verwarming en led-verlichting, maar we proberen alles wel nog beter in te richten om nog meer energie te besparen. We zijn benieuwd naar de bespaartips van gemeente Haarlemmermeer.'

Lees onderaan deze pagina het interview met de Familie Bax over hun deelname aan 'zet je huis op groen'. 

Update maart 2023

Familie Bax maakt nog altijd gebruik van de producten uit de bespaarbox. Ze vertellen: ‘Het gaat goed bij ons. We proberen op de kleintjes te letten en nog steeds zo energiezuinig te doen waar mogelijk. De douchekop konden wij helaas niet gebruiken, maar wel doorgeven aan mijn ouders. Dus het besparen verspreidt zich! We willen wel nog een tip meegeven: bij het eco-wasprogramma is het belangrijk om naar de standaardtemperatuur te kijken. Onze wasmachine zet hem namelijk automatisch op 60 graden, dus dan krijg je wat kleinere kleren.' 

kat van bax

De eerste ervaringen

kat

Wisten jullie het al? Mijn baasje nog niet, de oven en de vaatwasser en de wasmachine hebben vaak ook een ECO stand, hiermee bespaar je energie. Dit kwam bij het advies gesprek aan de orde, maar ik heb m’n baasje er toch nog maar eens op gewezen!

De energiecoach komt langs

kat met spullen uit energiepakket op de bank

Zeg Baasje, leuk zo’n energie pakket maar wanneer ga je er nu eens mee aan de slag? Of moet ik een radiator isoleren? Of een tochtstripje plakken?

kat

Speciaal voor mij heeft mijn baasje de douche-zandloper wat lager gehangen. Ik kan nu kiezen tussen 4-6-8 minuten douchen.*** Er wordt al korter gedoucht het is namelijk een uitdaging om met z’n vachtje in 4 minuten klaar te zijn. Inmiddels is ook het eerste aluminiumfolie geïnstalleerd achter de kachel, maar door het ruimtegebrek is dit nog niet optimaal gelukt. Wordt vervolgd ;) *** No cats were harmed for this picture.

Interview over deelname 'zet je huis op groen' 

Wat heb je tot nu toe gedaan tijdens de energiebespaarchallenge? Hoe ging dat? 

“Ik heb de ventilatoren geïnstalleerd op de kachel van mijn zoontje. Ledlampen heb ik veranderd van spaar naar led. Ik ben ecoprogramma's gaan gebruiken. Ik wil nog radiatorfolie en tochtstrips gaan plakken. De douchekop kunnen we niet plaatsen, want we hebben een regendouche. We douchen nu achter elkaar, dus dat is voor ons al zo zuinig mogelijk. Douchen is heilig, dus daar veranderen we niets aan. Ik ga de timer nu wel ophangen en dan gaan we het zien.” 

Merk je al verschil in huis nu je de spullen uit het pakket hebt gebruikt? 

“We merken al verschil in comfort. Met de ventilatoren merk je wel dat de warmte zich goed door het hele huis verspreidt. We zijn er nu ook bewuster mee bezig, dus dat helpt al.” 

Hoe was het bezoek van de energiecoach en had de coach nog goede tips? 

“Hij kwam met tips die ik nog niet wist, dus dat was fijn. Hij vertelde bijvoorbeeld over het ecoprogramma op apparaten. We hebben het ook gehad over spouwmuurisolatie. De wind staat nu namelijk altijd op de kale muur van ons hoekhuis. Verder hebben we het gehad over tochtstrips en wind. We hebben wat verouderde kozijnen en daar is het handig om tochtstrips te gebruiken." 

Hoe ging het met het plaatsen van de spullen en het uitvoeren van de tips van de energiecoach? 

“De meeste dingen gingen goed. In de kamer van mijn zoontje is het wel lastig om de ventilatoren te plaatsen. Hij heeft een enkele kachel met gordijnen voor de kachel langs. Ik wil de warme lucht onder de gordijnen door laten blazen. Ik ben nog zoekende wat de beste manier hiervoor is. Ik heb ook het ecoprogramma van mijn wasmachine uitgeprobeerd. Het programma wast op 60 graden en dat is niet zo’n succes met bepaalde kleding. Ik ga van de ecoprogramma's van mijn vaatwasser en oven eerst even goed kijken hoe het zit.” 

Vind je het makkelijk of moeilijk om te besparen? 

“Ik vind het voor nu makkelijk omdat ik ermee bezig ben, maar straks is dat misschien wel weer lastiger. Ik doe nu bijvoorbeeld ook vaker het licht uit als ik niet in een kamer ben. En als het kattenluik nu openstaat dan doe ik die ook meteen weer dicht om energie en geld te besparen.” 

Wat was je motivatie om mee te doen met ‘zet je huis op groen'? 

"We wilden meer bewust bezig zijn met energie en water besparen. Onze energiekosten zijn al jaren ongeveer gelijk en ik wilde wel weten hoeveel verschil het maakt als ik dingen aanpas. En bij een energiebespaarchallenge krijg je altijd weer goede tips.”  

Hoe duurzaam was je huis al?  

"We hadden al radiatorventilatoren, zonnepanelen en bijna overal ledlampen. We koken ook elektrisch. We hebben ook veel dingen smart, zoals de thermostaat. Als we dan weg zijn en bedenken dat de verwarming nog aanstaat, dan kunnen we die nog uitzetten.” 

Hoe ga je vanaf nu verder? 

"Ik ben nu veel bewuster bezig met zuinig zijn. Ik denk dat ik dat wel wil blijven doen. Je merkt nu dat het geld oplevert. Ik wil misschien ook een energieapp gaan gebruiken om te zien wat je precies verbruikt. Je vervalt wel snel weer in je oude patroon. Bijvoorbeeld bij wasprogramma's en langer douchen.  

We willen misschien spouwmuurisolatie, maar dat is wel duur en je krijgt maar voor een deel subsidie. Het deel dat je zelf moet betalen heb ik het geld niet voor en de rest moet je zelf voorschieten. We willen ook graag helemaal van het gas af, maar in eerste instantie moesten we daar ook nog belasting voor betalen. We moeten nu ook een andere ketel. Dan willen we meteen van het gas af. Het is even kijken of dat dan te betalen is. We willen ook gaan verwarmen met airco's en extra zonnepanelen hiervoor plaatsen. Dan ben je energieneutraal.”