Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Angela Gjekanovikj

Angela was één van de 7 Haarlemmermeerse deelnemers die meededen met de uitdaging 'Zet je huis op groen' om een maand lang energie te besparen. Zij kregen hiervoor een energiebespaarpakket en er kwam een energiecoach bij ze langs. Op deze pagina deelt Angela haar ervaringen.

 'Hallo! Ik ben Angela en ik kom uit Macedonië, maar ik kan met trots zeggen dat ik ook sinds kort Nederlander ben. Ik kwam hier vier jaar geleden omdat mijn partner Nederlands is. Ik werk in de IT-sector als business development executive. Ik heb al die tijd in Hoofddorp gewoond en dit jaar heb ik eindelijk mijn eigen huis gekocht. Ik woon daar samen met mijn partner, beiden zijn we erg blij met ons huis. Behalve met het energielabel dat we hebben. Aangezien het huis omstreeks 1870 werd gebouwd, is het energielabel F en dit was zeer verontrustend nu de energieprijzen de pan uitrijzen. Daarom heb ik mezelf opgegeven om mee te doen aan deze challenge en mijn huis op groen te zetten.'

Lees onderaan deze pagina het interview met Angela Gjekanovikj over haar deelname aan 'zet je huis op groen'. 

angela

De energiecoach komt langs

Angela Gjekanovikj heeft haar pakket binnen

Angela Gjekanovikj heeft haar pakket binnen en kan beginnen met het besparen van energie!

De eerste ervaringen

Interview over deelname 'zet je huis op groen' 

Wat heb je tot nu toe gedaan tijdens de energiebespaarchallenge? Hoe ging dat?  

"Het plaatsen van de spullen ging goed en was makkelijk. Ik heb een paar lichtjes veranderd naar led en de waterbesparende douchekop aangesloten. De douchetimer vond ik geweldig! Ik heb ook de radiatorventilator aangesloten. Ik heb gelezen dat je bij een grotere radiator meer ventilatoren nodig hebt, dus ik heb er nog extra bijgekocht. Ik heb dus een extra investering gedaan, maar het zijn fijne ventilatoren om te hebben. Ik heb alles gebruikt uit het pakket, behalve de tochtstrips. Die hadden we al en de energiecoach kon met de infraroodcamera zien dat die al goed werkten." 

Merk je al verschil in huis nu je de spullen uit het pakket hebt gebruikt? 

“Ik denk dat ik het verschil met de ventilators voel. Het is sneller warm en ook op een lagere temperatuur. Die ventilatoren zijn echt heel goed! De douche is prima, maar er zit minder druk op het water. Het is niet perfect zo, maar het is oké.  

Hoe was het bezoek van de energiecoach? 

“Het was echt heel goed. Hij heeft de infraroodcamera gepakt en we hebben daarmee kunnen zien waar er warmte ontsnapt in huis. De buizen vanaf de cv-ketel in de schuur zijn bijvoorbeeld niet geïsoleerd en daardoor verliezen we veel warmte. Verder was alles normaal in huis en gebruiken we weinig energie.” 

Heb je nog handige tips gekregen van de energiecoach?  

“De energiecoach gaf als tip om een droge handdoek erbij te doen in de droger. Dat bespaart energie. En het is goed om de cv-ketel op een lagere temperatuur te zetten.”  

Vind je het makkelijk of moeilijk om te besparen? 

“Niet moeilijk. We moeten het gewoon doen. We moeten besparen, dat is het advies voor heel Europa. Niet lang douchen is niet leuk, dus dat is het lastigste. Het is wat het is, het is niet zo erg.”  

Wat was je motivatie om mee te doen met ‘zet je huis op groen'? 

Ik wilde weten of we veel energie gebruiken. Ik heb een heel oud huis met energielabel F. Ik was bang voor hoge kosten nu de winter komt en met de energiecrisis. We moeten alles doen om te besparen. Ik wilde tips van een professional. Het was goed voor ons en voor het huis. Maar het viel mee. Wat we konden doen hadden we al en nu hebben we nog wat mooie extra aanpassingen gedaan."  

Hoe ga je vanaf nu verder? 

“Een andere tip van de coach was dat we zonnepanelen moeten kopen. We kunnen via het Energieloket een lening met een lagere rente krijgen. Via het Energieloket is het goedkoper en de verkopers zijn gecheckt. We willen dan ook een hybride waterpomp erbij. De coach zei dat we daar nu al naar moeten kijken. De wachtlijsten zijn heel lang namelijk. Dus dat zijn onze volgende stapjes. We willen ook de douchetimer blijven gebruiken. Ik houd van lang douchen, dus dan is het beter als we de douchetimer blijven gebruiken. Dan kan ik er een beetje op letten. Dat is goed voor het water, de stroom en voor de natuur.”