Mediterraan draaigatje

De mierensoort mediterraan draaigatje geeft overlast op meer plekken in Haarlemmermeer. Deze mierensoort kwam eerder niet in Nederland voor. Deze mieren leven in grote groepen. We willen deze groepen mieren onder controle krijgen.

Hoe herken ik het mediterraan draaigatje?

Het mediterraan draaigatje is een zwarte, glanzende mier. De werksters zijn tussen de 2,4 tot 5,1 millimeter groot. Het verschil in grootte is een kenmerk van het mediterraan draaigatje. Ook opvallend zijn de kratertjes rond de nestopeningen die herkenbaar zijn als bergjes zand.
 
Het mediterraan draaigatje komt uit Zuid-Europa. Waarschijnlijk is de mierensoort in ons land terechtgekomen met tuinaarde. In Nederland kan het mediterraan draaigatje waarschijnlijk alleen overleven op warme plekken. Dat is bij stoepen, muren, en tuinen (met weinig planten) die op het zuiden liggen. Deze plekken warmen flink op door de zon. De nesten zitten in de grond of in tuinmuurtjes. Waarschijnlijk zitten ze op sommige plekken ook (voor een deel) in de spouw of in huis.

Kan ik de mieren zelf bestrijden?

Maak de mieren niet zelf dood met kokend water of gif. Hiermee verstoort u de groep. De kans is groot dat de mieren zich verder verspreiden. Dan wordt het probleem alleen maar groter. Gebruik van gif zorgt voor schade aan andere insecten. Ook geeft het schade aan het grondwater en water in sloten.

Kan ik advies krijgen?

Denkt u dat u het mediterraan draaigatje op uw eigen terrein heeft? Of ziet u een groep draaigatjes in de openbare ruimte? Neem dan contact op en vraag advies wat u kunt doen. 

U kunt bellen met Arno Star via telefoonnummer 0900 1852. Hij stelt u een paar vragen. Bijvoorbeeld waar deze mieren precies zitten en hoe groot de kolonie ongeveer is. Daarna maakt hij een afspraak om na te gaan of het ook om het mediterraan draaigatje gaat.

U kunt ook een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Zet dan ’Mediterraan draaigatje’ en de straatnaam in het onderwerp van uw e-mail.

Wat voor overlast geven mieren binnen en buiten?

De overlast bestaat uit:

 • Verzakken van stoepen en tuinen.
 • Zandhoopjes.
 • Meer bladluis. De kleverige luizenpoep (honingdauw) is voedsel voor de mieren. Daarom verdedigen de mieren de bladluizen tegen luizeneters, zoals lieveheersbeestjes. De tuinplanten worden hier niet mooier van. En de kleverige honingdauw komt bijvoorbeeld op uw tuinmeubelen terecht.
 • Mieren die bijten.
 • Mieren op voedsel of in keukenkasten.

Ook worden er binnen soms mieren met vleugels gevonden. Dit betekent dat er in huis of in de muren mierennesten zijn.

Wat doet de gemeente om de mieren te bestrijden?

Helaas is er geen kant en klare oplossing tegen het mediterraan draaigatje. Daarom is gekozen voor beheren. Met beheren bedoelen we: 

 • De groepen niet laten uitbreiden.
 • De hoeveelheid mieren verminderen. 
 • De groepen kleiner maken.

Zo zorgen we ervoor dat u geen last van deze mierensoort heeft.

Wat zijn de resultaten van beheer en onderzoek?

Meerlanden voert het beheer uit. Dit doen zij in Rijsenhout in deze straten:

 • Stuurbord.
 • Loefzijde.
 • Heermanszwet: bij huisnummers 58 tot en met 122 en huisnummers 45 tot en met 77.

En in Hoofddorp in deze straten in Graan voor Visch:

 • 15001 tot en met 15127
 • 15401 tot en met 15419
 • 15301 tot en met 15316
 • 15501 tot en met 15508

Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) voert in verschillende maanden onderzoeken uit. Daarmee kijken ze of onze aanpak helpt. Ook geven zij advies over verdere beheerswerkzaamheden.

Resultaten na 1 jaar bestrijden

Bij de laatste controle vorig jaar, zien we goede resultaten. Kleine groepen zijn verdwenen. Er komen nieuwe groepen maar deze zien we ook weer verdwijnen. Bij de grotere groepen zien we duidelijk dat de mieren minder actief zijn. Ook worden de grote groepen kleiner. Dit klinkt hoopvol en dat is het ook. De eerst controles van dit jaar laten zien dat het lokaasmiddel, dat we in de laatste ronde hebben gebruikt, heeft gewerkt.

Werkzaamheden dit jaar

We hebben begin maart met het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en Meerlanden aan tafel gezeten om de werkzaamheden voor dit jaar te bespreken. Begin maart was het nog te koud om activiteit van de mieren te zien. Als het warmer wordt, neemt de activiteit van de mieren toe. Dan ziet u het KAD en/of Meerlanden weer in de wijk voor controles en het bestrijden. 

Bestrijding komend jaar

Net als vorig jaar, gaan we dit jaar ook weer meerdere keren met heet water bestrijden. Verder is er nog een uitdaging bij het bestrijden van nesten die in muren zitten. Dit gaat lastig met heet water. Later in het jaar hopen we een lokaasmiddel te gebruiken dat is goedgekeurd voor gebruik tegen het mediterraan draaigatje.