Levenloos geboren kindje registreren

Kinderen die levenloos geboren worden, kunnen worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap duurde of hoe lang geleden het kindje werd geboren. Alle levenloos geboren kinderen kunnen in de BRP geregistreerd worden. Bel voor een afspraak.

Hoe kan ik een levenloos geboren kindje registreren?

Als ouders van het kindje doet u zelf het verzoek van inschrijving. U kunt in de gemeente waar u woont een schriftelijk verzoek doen om uw levenloos geboren kind te laten registreren in de Basisregistratie personen (BRP). Dit doet u aan de balie. Maak een afspraak via 0900 1852

Het registreren van een levenloos geboren kindje is niet verplicht. U doet het verzoek voor uzelf, u kunt dit niet doen namens de andere ouder.

Wat neem ik mee bij het registreren van een levenloos geboren kindje?

Voor in Nederland levenloos geboren kinderen is een akte van geboorte (levenloos) of een akte van levenloos geboren kind van de burgerlijke stand nodig om de gegevens op te nemen in de Basisregistratie personen (BRP). Als u deze akte niet heeft, kan de akte alsnog opgemaakt worden. Dit moet gebeuren in de gemeente waar het kind levenloos geboren is. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt deze akte op. Is er lang geleden een akte opgemaakt maar heeft u deze deze niet meer? De ambtenaar bespreekt samen met u wat er dan moet gebeuren.

Wat gebeurt er na de registratie?

Als de gegevens zijn geregistreerd in de Basisregistratie personen (BRP) ontvangt u hiervan bericht van de gemeente waarin u woont. Ook ziet u uw kindje als u inlogt in MijnOverheidexterne-link-icoon. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Wat doe ik als mijn kindje in het buitenland geboren is of ik in het buitenland woon?

Is uw kind in het buitenland geboren of woont u zelf in het buitenland? Neem contact op met de afdeling burgerzaken door te bellen naar 0900 1852

Meer over de registratie van een levenloos geboren kindexterne-link-icoon vindt u op Rijksoverheid.