Hoofddorp: Roekenbos

Eind 2025 of begin 2026 gaan we werkzaamheden uitvoeren in Roekenbos. Op de tekening kunt u zien wat onze plannen zijn. Tijdens de informatiebijeenkomst kon u de tekening in het echt bekijken.

Wanneer is de informatiebijeenkomst?

De informatiebijeenkomst was op 28 mei 2024 in Wijkcentrum De Boskern.

We begonnen met een presentatie waarin we de plannen uitleggen. Na de presentatie kon u vragen stellen over de plannen. 

Ook kon u na de presentatie kunt u de tekening(en) van dichtbij bekijken. Per onderwerp stond een paneel met een tekening. De onderwerpen staan verderop op deze pagina onder ‘Kort overzicht van onze plannen’.

Tekening schetsontwerp

U kunt de tekening van de bijeenkomst hieronder bekijken.

Hoe kan ik reageren op de plannen?

Van 29 mei tot en met 16 juni 2024 kon u uw vragen en reacties doorgeven via een reactieformulier.

We hebben veel reacties ontvangen. Het duurt daarom langer voordat de samenvatting met onze antwoorden op deze pagina staat. Niet rond 25 juni, maar rond 15 juli. Hieronder staat een samenvatting van de meest gestelde vragen en reacties en onze antwoorden. Wilt u het hele reactieoverzicht ook ontvangen? Stuur een mail aan info@haarlemmermeer.nl. Graag ‘Roekenbos’ in het onderwerp zetten.

Om meer groen in de wijk aan te leggen, willen we een aantal parkeerplekken weghalen. In september 2023 hebben we onderzoek gedaan naar het parkeren in de wijk. Op verschillende dagen en tijden hebben we gekeken hoeveel auto’s er in Roekenbos geparkeerd stonden. Dat noemen we parkeerdruk. Op verzoek van bewoners hebben we in juni 2024 een nieuw parkeerdrukonderzoek laten uitvoeren. De parkeerdruk in juni was 75%. In september 2023 was dit 70%. Dat is een kleine stijging. Pas vanaf 85% noemen we het echt parkeerdruk. Wilt u het hele parkeeronderzoek lezen? Stuur een mail aan info@haarlemmermeer.nl. Graag ‘Roekenbos’ in het onderwerp zetten.

Het nieuwe onderzoek geeft aan dat er 23 parkeerplekken kunnen verdwijnen. In het eerdere ontwerp waren dit er nog 29. In de toekomst hebben we ook parkeerplekken nodig voor extra elektriciteitshuisjes. Hier hebben we 4 parkeerplekken voor gereserveerd. We gaan een nieuwe tekening laten maken waarin we totaal 19 parkeerplekken laten verdwijnen. Dat zijn er 23 min 4 voor de elektriciteitshuisjes.

Openbare oplaadpalen zetten we niet neer op aanvraag. Per gebied bekijken we of er voldoende openbare laadpalen staan of niet. Alle informatie over openbare oplaadpalen staat op de pagina elektrische auto opladen

Wilt u op uw eigen terrein een apart riool aanleggen voor het afvoeren van regenwater (schoonwaterriool)? Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Er is hiervoor geen subsidie beschikbaar. We leggen het schoonwaterriool aan tot de erfgrens. Dit is de grens tussen uw eigen grond en de gemeentegrond. De kosten voor de aanleg in gemeentegrond zijn voor de gemeente.

Voor het onderhoud van het groen geldt het algemene groenbeleid van de gemeente. Daarin staat bijvoorbeeld informatie over het maaien van gras of het kappen van bomen.

Stenen zorgen voor veel warmte. Om dit tegen te gaan planten we bomen. Bomen zorgen voor schaduw waardoor de omgeving koeler blijft. 

We gaan verschillende soorten bomen planten. Door meerdere soorten te planten krijgen ze minder snel last van ziekten. De nieuwe bomen krijgen een betere groeiplaats (de grond waarin de boom staat). Hierdoor geven ze ook minder overlast, zoals wortelopdruk. 

We snoeien geen bomen vanwege zonnepanelen, anders houden we geen bomen meer over in de wijk.

We hebben sommige bomen nog een keer gecontroleerd. Deze bomen gaan we kappen en we planten hier nieuwe bomen.  Dat kan zijn vanwege wortelopdruk, ziekte of andere problemen.

De inritten die er nu zijn komen terug. De tekening is een schetsontwerp over hoe de straat eruit kan gaan zien. De tekening passen we passen we aan.

Wilt u parkeren op uw eigen terrein? Daar heeft u een uitwegvergunning voor nodig. We bekijken per aanvraag we of we deze vergunning verlenen of niet.

Het asfalt in de straat gaat eruit. Hier komen stenen (klinkers) voor terug. Dit geeft bij de meeste bestuurders het gevoel dat ze langzamer moeten rijden. Ook passen klinkers beter in een 30 km/u-gebied.

Er komen geen parkeervakken met lijnen op de rijbaan. Er komt ook geen parkeerverbod op de rijbaan. Parkeren voor een uitrit mag niet.

We gaan de werkzaamheden uitvoeren in delen. De aannemer werkt in delen van ongeveer 80 meter lang. Ongeveer 14 dagen voordat de werkzaamheden starten, sturen we u een brief. Hierin staat alle informatie over de planning en bereikbaarheid. We verwachten dat de werkzaamheden in de hele wijk iets meer dan 1 jaar gaan duren. De aannemer zorgt dat Meerlanden het afval op kan halen.

Wat gebeurt er na de informatiebijeenkomst?

Na de informatiebijeenkomst laten we een voorlopig ontwerp maken. Als het mogelijk is verwerken we ook de reacties uit het reactieoverzicht. Als het voorlopig ontwerp klaar is, sturen we u opnieuw een uitnodiging voor een bewonersbijeenkomst. U kunt het voorlopig ontwerp dan bekijken.

Wat zijn de plannen?

Schoonwater (regenwater) riool aanleggen

Op dit moment komt het regenwater in hetzelfde riool als het vuile water. We willen een apart schoonwaterriool aanleggen voor het regenwater. Het regenwater komt dan niet meer in het vuilwaterriool, maar bijvoorbeeld in een sloot. U kunt het regenwater van uw eigen terrein ook afvoeren via het nieuwe schoonwaterriool. Hiervoor is een aparte huisaansluitingsput nodig. Die sluit uw afvoer aan op het schoonwaterriool van de gemeente. Een aantal maanden voordat de werkzaamheden starten kunt u hiervoor een opdrachtformulier invullen. Als u interesse heeft, kunt u hierover meer informatie vragen tijdens de informatiebijeenkomst of daarna. Kijk voor ideeën voor uw eigen tuin of dak op de website van het NMCXexterne-link-icoon. Dit is het Centrum voor Duurzaamheid in de regio Haarlemmermeer.

Parkeervakken weghalen om meer groen aan te planten

De gemeente wil meer groen in de wijken. Hierover zijn afspraken gemaakt binnen de gemeente. Om meer groen aan te planten in uw straat, willen we parkeerplaatsen weghalen. Daarom hebben we in september 2023 een parkeerdrukonderzoek laten uitvoeren. Een extern bedrijf heeft geteld hoeveel auto’s er in een straat of wijk geparkeerd staan. Dit hebben ze op verschillende dagen en op tijden gedaan. De gemeente haalt geen parkeervakken weg als gemiddeld 85% of meer van de parkeervakken bezet is. Dat is de afspraak binnen onze gemeente. In Roekenbos was tijdens het onderzoek gemiddeld 75% van de parkeerplaatsen bezet. Dit betekent dat we parkeervakken weg kunnen halen om meer groen aan te planten.  Er zijn nu 348 parkeervakken. We willen er 29 weghalen. Er blijven dan nog 319 parkeervakken over. Deze 319 parkeervakken staan in de tekening.

Vervangen groot aantal bomen en planten

We hebben als eerste gekeken hoe gezond de bomen in uw straat zijn. Een boom is gezond als we verwachten dat deze tussen de 5 jaar en 15 jaar blijft leven. Waar we ook rekening mee houden zijn wortels die de stenen omhoog drukken. En wortels die in rioolbuizen groeien waardoor er lekkage kan ontstaan. Om deze redenen moeten we veel bomen vervangen. Natuurlijk proberen we zo veel mogelijk goede en gezonde bomen en planten te laten staan. Ook willen we extra bomen en planten aanplanten.

Heeft u vragen?

U kunt bellen met Robert van der Kooij via telefoonnummer 0900 1852. U kunt ook een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Graag ‘Roekenbos’ in het onderwerp zetten.