Hoofddorp: Raadhuislaan, Kruislaan en Fortweg

In januari 2024 starten de werkzaamheden aan de Raadhuislaan, Kruislaan en Fortweg. Behalve de wegen, kabels en leidingen wordt ook het groen aangepakt.

Wat gaat de gemeente precies doen?

  • De rijbaan van de Raadhuislaan en Fortweg krijgt nieuwe stenen.
  • Het asfalt van de rijbaan van de Kruislaan wordt vervangen door stenen.
  • Er komen parkeervakken.
  • De stoepen krijgen nieuwe tegels.
  • Werkzaamheden aan het riool en de lantaarnpalen.
  • Er worden extra bomen geplant en er komen plantvakken.
  • Liander en PWN voeren werkzaamheden uit aan de gasleiding, elektrakabels en waterleiding. 

Op de tekeningen ziet u welke werkzaamheden worden uitgevoerd en waar dat gebeurt.

Werkzaamheden aan rijbaan, stoepen en parkeervakken

Het asfalt van de rijbaan van de Kruislaan wordt verwijderd. Hiervoor in de plaats komen stenen. De stenen die er al liggen worden vervangen door nieuwe stenen. De stenen van de rijbanen van de Raadhuislaan en Fortweg worden vervangen door nieuwe stenen. Ook komen er parkeervakken. De stenen van de parkeervakken hebben een andere kleur dan de stenen van de rijbaan. Ook krijgen de stoepen nieuwe tegels.

De Kruislaan en Fortweg worden eenrichtingsverkeer

De Kruislaan en Fortweg worden eenrichtingsverkeer. Het verkeersbesluit voor het invoeren van eenrichtingsverkeer is 5 februari gepubliceerd op de website van Officiële Bekendmakingen.

Aantal parkeerplaatsen wordt minder door aanleggen parkeervakken

De Raadhuislaan, Kruislaan en Fortweg krijgen parkeervakken. Door het aanleggen van parkeervakken wordt het aantal parkeerplaatsen op veel plaatsen iets minder. Er is een onderzoek naar de parkeerdruk uitgevoerd. Als u de uitslag van dit onderzoek wilt ontvangen dan kunt u dit aanvragen via het reactieformulier.

In de straten in de buurt zijn genoeg parkeerplaatsen waar u kunt parkeren. Vaak is er om de hoek al een parkeerplaats te vinden.

Kruislaan

  • Tussen Hoofdweg westzijde en Fortweg zijn nu 12 plekken, dit worden er 6.
  • Tussen Fortweg en Engelmanstraat zijn nu 8 plekken, dit worden er 6.
  • Tussen Engelmanstraat en Raadhuislaan zijn nu 23 plekken, dit worden er 17.

Fortweg

  • Tussen Raadhuislaan en Kruislaan zijn nu 15 plekken, dit worden er 13.
  • Tussen Kruislaan en Ter Veenlaan zijn nu 7 plekken, dit worden er 7.

Raadhuislaan 

  • Tussen aansluiting Kruisweg en Fortweg blijven 7 plekken beschikbaar.
  • Tussen Fortweg en Kruislaan zijn nu 12 plekken, dit worden er 10.
  • Tussen Kruislaan en Dr. Nanningastraat zijn nu 5 plekken, dit worden er 4.
  • Tussen Dr. Nanningastraat en Ter Veenlaan zijn nu 14 plekken, dit worden er 10.
  • Tussen Ter Veenlaan en D. Egginkstraat zijn nu 10 plekken, dit worden er 8.

Aanleggen schoonwater riool en vervangen aantal vuilwater rioolbuizen

In de Kruislaan, Fortweg en Raadhuislaan legt de gemeente een schoonwater riool aan voor het afvoeren van regenwater. In de Raadhuislaan worden een aantal vuilwater rioolbuizen vervangen door grotere rioolbuizen.

Verplaatsen aantal lantaarnpalen en vervangen verlichting

Een aantal lantaarnpalen wordt verplaatst. De bestaande lampen worden vervangen door LED verlichting. 

Kan ik het uiteindelijk ontwerp bekijken?

Wanneer beginnen de werkzaamheden?

De werkzaamheden beginnen later dan eerder gemeld. Dat komt omdat de werkzaamheden aan de kabels en leidingen later starten dan verwacht. Liander en PWN zouden begin dit jaar beginnen, maar dat wordt augustus. Dit zijn geen werkzaamheden van de gemeente. Wij kunnen pas met onze werkzaamheden beginnen als Liander en PWN klaar zijn.

We verwachten dat onze werkzaamheden ongeveer 1,5 jaar duren. De precieze startdatum hangt af van de planning van de werkzaamheden van Liander en PWN. En natuurlijk van het weer of andere onverwachte zaken. De aannemer die de werkzaamheden voor de gemeente gaat uitvoeren is AW Infra.

Communicatie naar bewoners

Ongeveer 14 dagen voor de start van de werkzaamheden van de gemeente sturen we nog een brief. Daarin vindt u informatie over de planning en de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden. Deze informatie zetten we ook op de website.

De gemeente gaat dus niet over de werkzaamheden van de Liander en PWN. Zij moeten u zelf een brief sturen over hun werkzaamheden. Als u vragen heeft over hun planning of werkzaamheden, moet u contact opnemen met Liander of PWN.

Wat gaan Liander en PWN doen?

Voordat onze aannemer start, voeren Liander (gas en elektra) en PWN (water) werkzaamheden uit aan de kabels en leidingen. Deze werkzaamheden beginnen in augustus 2023. Als deze werkzaamheden klaar zijn, begint onze aannemer met onze werkzaamheden. 

Het was de bedoeling om de werkzaamheden van Liander en PWN (nutsbedrijven) gelijk met onze werkzaamheden uit te laten voeren. We hebben besloten om dit niet te doen. Als er vertraging is bij de werkzaamheden van de nutsbedrijven, kan onze aannemer ook niet verder en loopt hij ook vertraging op. Dat willen we voorkomen. Het nadeel van dit besluit is wel dat de stoepen 2 keer opengebroken moeten worden. 

Deze zomer en dit najaar vervangen de nutsbedrijven de huisaansluitingen. De nutsbedrijven sturen hierover zelf een brief of hebben dit al gedaan.

De gemeente gaat dus niet over de werkzaamheden van de nutsbedrijven (Liander en PWN). Zij moeten u zelf een brief te sturen over hun werkzaamheden. Als u vragen heeft over hun planning of werkzaamheden, neemt u contact op met Liander of PWN.

Komt er een informatiebijeenkomst?

Begin oktober houden we nog een informatiebijeenkomst. Hier kunt u vragen stellen over de werkzaamheden. Hiervoor sturen we nog een uitnodiging.

Ook is er in november 2021 een video gemaakt met een presentatie met wat er allemaal gaat gebeuren. De video bekijkt u hieronder. Sommige informatie in de video is ondertussen verouderd, zoals een planning die genoemd wordt. Op deze website staat de meest actuele informatie.

Presentatie Kruislaan Fortweg en Raadhuislaan inloopperiode

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Welke groenwerkzaamheden voert de gemeente uit?

Extra bomen in de straten

Er worden geen bomen verwijderd. Er wordt waterdoorlatend materiaal aangebracht onder de bomen die er staan. Dit zorgt ervoor dat er in de toekomst minder overlast is van boomwortels die de grond omhoog drukken.

In de Raadhuislaan en Kruislaan komen extra bomen. Een aantal bomen komt in plantvakken te staan. In deze plantvakken komt beplanting onder de bomen. Onder de bomen die niet in een plantvak komen te staan, wordt ook waterdoorlatend materiaal aangebracht. De nieuwe bomen worden in het najaar van 2022 of het voorjaar van 2023 geplant (voorlopige planning).

De Fortweg krijgt parkeervakken

De Fortweg wordt eenrichtingsverkeer. Aan de kant van de woningen bij huisnummers 24 tot en met 34 worden parkeervakken gemaakt. De stenen van de parkeervakken hebben een andere kleur dan de stenen van de rijbaan.

De Kruislaan krijgt parkeervakken en 6 extra lindes

De Kruislaan wordt eenrichtingsverkeer. Aan de kant van de woningen bij huisnummers 1 tot en met 57 maakt de gemeente parkeervakken. De stenen van de parkeervakken hebben een andere kleur dan de stenen van de rijbaan. De stoep komt aan de andere kant van de straat. 

Er worden 6 extra lindes (Tilia flavescens ‘Glenleven’) geplant voor huisnummers 59, 53, 51, 45, 35-33 en 29. Deze lindes staan in plantvakken. In de plantvakken onder de bomen komt Ganzerik of Hertshooi. 

Linde (Tilia flavescens ‘Glenleven’)

Bomen bij kruispunt Kruislaan en Engelmanstraat

Het kruispunt van Kruislaan en Engelmanstraat wordt kleiner. Ook komen hier 3 bomen. U kon kiezen uit 2 boomsoorten: de valse christusdoorn of de pluim es. 

Kruispunt Kruislaan en Engelmanstraat.

Deze bomen komen in plantvakken te staan. In de plantvakken onder de bomen komen vlinderstruiken (paars). Ook komt er een groot plantvak met vlinderstruiken (wit). 

Raadhuislaan tussen huisnummer 2 en 47 krijgt parkeervakken en nieuwe bomen

Aan de kant van de woningen bij huisnummers 2 tot en met 24 worden parkeervakken gemaakt. De stenen van de parkeervakken hebben een andere kleur dan de stenen van de rijbaan. De rijbaan wordt smaller. Dit doet de gemeente door 10 bomen te planten in plantvakken. In de plantvakken komen vlinderstruiken (Buddleja free petite 'Lavender Flow'). De bomen komen voor huisnummers 3, 8, 13, 18, 21,27, 34, 38-39, 45, 46. U kon kiezen uit 2 boomsoorten: de els of de honingboom. 

Bomen bij kruispunten Raadhuislaan

Aan elke kant van het kruispunt komen 2 bomen. Het gaat om de kruispunten met de Fortweg, Kruislaan, Dokter Nanningastraat, Ter Veenlaan en D. Eggingstraat. U kunt kiezen uit 2 boomsoorten: de beuk of de amberboom. Deze bomen staan in plantvakken. In de plantvakken zetten we laagblijvende botanische rozen neer (Rosa Short Track). 

Rosa Short Track struik.

Wat is de uitslag van de boomkeuze?

U kon tot en met 6 december 2020 stemmen op uw favoriete boom. Hieronder ziet u de boomsoorten die de meeste stemmen hebben gehad.

Raadhuislaan tussen huisnummer 2 en huisnummer 47

  • Honingboom.

Raadhuislaan bij de kruispunten 

  • Amberboom.

Kruispunt Kruislaan/Engelmanstraat

  •  Pluim es.

Veelgestelde vragen

De gemeente heeft een aantal vragen en reacties ontvangen. Hieronder leest u welke vragen het meest zijn gesteld, natuurlijk met de antwoorden erbij.

Komen er meer bomen aan de slootkant van de Raadhuislaan (nu alleen gras)?

Nee, deze strook is in 2013 opgeknapt en toen is gekozen voor deze inrichting. De bomen staan voor het grootste deel in beplantingen, zodat het maaien van het  gras makkelijker is. 

Krijgt de Raadhuislaan nieuwe lantaarnpalen?

Nee, deze lantaarnpalen gaan gemiddeld nog 20 jaar mee. We verplaatsen de lantaarnpalen naar de overkant (de kant van het water). De bestaande lampen worden vervangen door nieuwe ledlampen. Ook krijgen alle lantaarnpalen een nieuwe verflaag.

Welke straten worden eenrichtingsverkeer?

De Raadhuislaan blijft tweerichtingsverkeer. De Kruislaan wordt eenrichtingsverkeer (van de Hoofdweg richting de Raadhuislaan). De Fortweg wordt ook eenrichtingsverkeer (van de Raadhuislaan richting de Ter Veenlaan).

Waarom worden deze straten eenrichtingsverkeer?

De gemeente wil de monumentale bomen graag houden en niet beschadigen. Door de rijbaan smaller te maken, kunnen de putten en stoepranden verder van de boomstam en wortels komen. Omdat de rijbaan  smaller wordt, is er geen ruimte meer voor tweerichtingsverkeer.

Waarom worden de hoeken van sommige straten breder gemaakt?

Niet alle woningen zijn onderheid. Daarom kunnen we niet overal verkeersdrempels of verkeersplateaus maken. Deze zorgen voor te veel trillingen. Door de hoeken van de straat breder te maken, worden de kruispunten kleiner. Hiermee wordt de snelheid op een andere manier omlaag gebracht. Dat is precies de bedoeling in een woonwijk.

Als de straten smaller worden, hoe zit het dan met vrachtverkeer?

In een aantal gevallen komt er zelfs meer ruimte  voor het verkeer. Bijvoorbeeld het deel Raadhuislaan tot de Kruislaan. De rijbaan wordt 4,80 meter (met parkeerplaatsen buiten de rijbaan), nu is dit 6,20 meter (met geparkeerde auto’s op de rijbaan). Het deel Raadhuislaan na de Kruislaan blijft de breedte van de rijbaan hetzelfde als nu, behalve bij de versmallingen bij de bomen. Daar moeten automobilisten op elkaar wachten. Omdat het hier niet erg druk is, zal dat geen problemen opleveren.

Er komen minder parkeerplaatsen, waar moeten we dan parkeren?

Veel mensen vinden het prettig om hun auto voor de deur te parkeren op een openbare parkeerplaats. In de loop der tijd is dit een gewoonte geworden, maar het is geen recht. Er is genoeg parkeerruimte in de omliggende straten waar bewoners en bezoekers kunnen parkeren.

De gemeente begrijpt dat door het opnieuw inrichten de parkeerdruk op sommige plaatsen hoog kan worden. Bijvoorbeeld aan de centrumkant. Bezoekers van het centrum moeten in het centrum parkeren en niet in de woonwijk. Als bezoekers zich niet aan de parkeerregels houden (bijvoorbeeld langer dan 2 uur blijven staan in een blauw zone), kunt u via de website van de gemeente een Melding Openbare Buitenruimte maken. Als u het onderwerp 'Fout parkeren' kiest, komt uw melding direct bij Handhaving en Toezicht terecht.

Wordt er nog gekeken naar extra parkeerplaatsen?

Tussen de Raadhuislaan en de Kruislaan, kunnen er aan de oostkant van de Fortweg 5 tot 7 extra parkeerplaatsen komen. De gemeente gaat hiervoor het ontwerp opnieuw bekijken. Het precieze aantal staat in het uiteindelijke ontwerp. Dit ontwerp komt in april 2021 op deze website.

Komen er ook openbare laadpalen voor elektrische auto’s?

Lees verder over de voorwaarden en de planning van nieuwe laadpalen op Laadpalen voor elektrische auto’s. U vindt daar ook informatie voor het aanleggen van een eigen laadmogelijkheid.

Waarom worden er op sommige plekken extra bomen geplant?

De gemeente richt de openbare ruimte zo goed mogelijk in, bijvoorbeeld klimaatbestendig. Vanwege de klimaatverandering en de hittestress, worden er extra bomen in de openbare ruimte in de wijk geplant. Deze zorgen in de toekomst voor verkoeling. De gemeente verdeelt de bomen zo veel mogelijk binnen de wegvakken.

Sommige nieuwe bomen komen voor een woning te staan met zonnepanelen. De bomen die worden  geplant hebben de komende jaren nog geen gevolgen voor de opbrengst van de zonnepanelen. Daarvoor zijn de bomen voorlopig te klein. 

Als de nutsbedrijven (gas, water elektra) werkzaamheden uitvoeren, kunnen zij dan gelijk de huisaansluitingen/leidingen op privé terrein vervangen?

Over aansluitingen op privéterrein en verplaatsen van bijvoorbeeld de watermeter, moeten bewoners zelf contact opnemen met het nutsbedrijf. De gemeente vraagt aan de nutsbedrijven om de bewoners te informeren over de mogelijkheden.

Als er tijdens de werkzaamheden een scheur in de woning komt, wat moet ik dan doen?

Voor de start van de werkzaamheden laat de gemeente vooropnames uitvoeren (aan in elk geval niet onderheide woningen). De staat van de woning voor de werkzaamheden staat dan in een rapport. Als er tijdens de werkzaamheden schade ontstaat aan de woning, kunnen bewoners de gemeente aansprakelijk stellen. Omdat er een rapport is van de staat van de woning voor de werkzaamheden, kan de eventuele schade snel worden afgewikkeld. Bewoners krijgen een aantal weken voor de start van de werkzaamheden nog een brief waarin alles uitgebreider wordt uitgelegd.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Harko Pilot via telefoonnummer 0900 1852. U kunt ook een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Zet dan alstublieft uw straatnaam in het onderwerp van de mail.