Halfweg: Polanenkade en Prins Hendrikkade

Binnenkort start aannemer Beens met werkzaamheden aan de Polanenkade en Prins Hendrikkade. Op 27 maart 2024 was hierover een informatiebijeenkomst, georganiseerd door de aannemer.

Wat gaat de aannemer doen?

De aannemer gaat deze werkzaamheden uitvoeren:

 • Vervangen kadeconstructie.
 • Opnieuw bestraten rijwegen met bestaande stenen.
 • Verbeteren groeiplaats van de bomen (de grond waar bomen in staan).
 • Aanplanten nieuwe bomen en planten langs het water in december 2024.

De aannemer haalt de ondergrondse brengparkjes tijdelijk weg. Er komen tijdelijke vuilcontainers waar u uw huisvuil in kwijt kunt.

Wat is de planning van de werkzaamheden?

De aannemer voert de werkzaamheden uit van 6 mei tot en met 11 oktober 2024.

Vervangen kadeconstructie van 6 mei tot en met 1 juli

De aannemer werkt zoveel mogelijk boven het water. Dit doet hij door een soort overkapping (overkluizing) op de nieuwe kadeconstructie te bouwen. Hiervoor werkt hij tegelijkertijd aan de Polanenkade en de Prins Hendrikkade.

Opnieuw bestraten rijweg van 1 juli tot en met 11 oktober

 • 1 juli tot en met 30 augustus – Polanenkade.
 • 2 september tot en met 11 oktober - Prins Hendrikkade. 

De aannemer werkt in delen van ongeveer 50 meter. Woningen en bedrijven zijn dan altijd bereikbaar voor de hulpdiensten (politie, ambulance en brandweer).

Vervangen eerste deel kadeconstructie van 6 mei tot en met 12 juli

Voor het slopen en aanbrengen van het 1e deel van de kadeconstructie, zijn de kades afgesloten. De aannemer zet omleidingsborden neer.

 • Tussen 6 mei en 18 mei de Prins Hendrikkade vanaf de Julianastraat bij de kerk.
 • Tussen 17 juni en 12 juli de Polanenkade bij huisnummers 1 tot en met 6.

Woningen en bedrijven zijn te voet en met de fiets aan de hand gewoon bereikbaar.

De aannemer maakt tijdelijke parkeerplaatsen boven het water.

Wat is er besproken tijdens de informatiebijeenkomst?

Afvoeren regenwater

Een aantal bewoners maakt zich zorgen over het afvoeren van regenwater. In het ontwerp zou dit 1 kant op zijn. Namelijk van de Polanenkade en Prins Hendrikkade richting de sloot. Dit is aangepast in het ontwerp. We leggen beide straten 'tonrond'. Dit betekent dat we het regenwater naar 2 kanten afvoeren. Hiervoor komen er putten aan de kant van de woningen.

Slinger in de Prins Hendrikkade

Ook zijn er vragen gesteld over de slinger in de weg. Een aantal bewoners wil dat er aan 1 kant van de weg geparkeerd mag worden. Zij maken zich zorgen over de vuilniswagen die tussen de geparkeerde auto's door moet rijden. We hebben dit nagevraagd bij onze verkeerskundigen. We hebben gekozen voor een slinger om te zorgen dat het verkeer minder hard rijdt. Op advies van de verkeerskundigen gaan we dit niet aanpassen.

Zorgen de werkzaamheden voor overlast?

Helemaal geen geluidsoverlast en trilling overlast veroorzaken lukt helaas niet. Ook slaat de aannemer materialen op in de buurt van de werkzaamheden. We begrijpen dat dit vervelend is. Toch is het belangrijk dat wij deze werkzaamheden uitvoeren. We rekenen daarom op uw begrip.

De woningen aan de Polanenkade en Prins Hendrikkade staan dicht op de kade. Ook zijn er veel wat oudere woningen. Daarom gaat de aannemer de nieuwe stalen damwanden in de grond drukken. Hierdoor worden er zo min mogelijk trillingen veroorzaakt.

Metingen

Tijdens de werkzaamheden voeren we trillingsmetingen uit. Ook doen we zettingsmetingen bij de woningen in de buurt van de werkzaamheden. Bij een zettingsmeting controleren we of de woning zakt. Dit doen we om er zeker van te zijn dat we geen trillingen of verzakkingen veroorzaken die niet toelaatbaar zijn.

Bouwkundige vooropnames

De werkzaamheden aan de kadeconstructie kunnen trillingen veroorzaken. Daarom laat de aannemer vooraf een bouwkundige vooropname uitvoeren door bureau Bouwrisk. Zij doen dit tussen 20 en 30 april 2024. De aannemer heeft hierover een aparte brief gestuurd aan de adressen in de buurt van de werkzaamheden.

Bij een eventuele schade willen we deze goed en snel kunnen behandelen. Voor de eigenaren, bewoners, de gemeente, de aannemer en de verzekeraar. Een goede en complete vooropname voorkomt discussie achteraf. Dit is in het voordeel van iedereen. Het laten uitvoeren van een bouwkundige vooropname is voor u gratis.

Waar kan ik meer informatie over de werkzaamheden vinden?

Informatie over deze werkzaamheden kunt u vinden in de BouwApp van de aannemer. Via de BouwApp houdt de aannemer u op de hoogte van de planning en werkzaamheden. U kunt de BouwApp downloaden in de Google Play Storeexterne-link-icoon of in de Apple App Storeexterne-link-icoon.

Open de app en volg onderstaande stappen:

 1. Ga naar 'Ontdek'.
 2. Typ 'Werkzaamheden Polanenkade'.
 3. Selecteer het project.
 4. Klik op 'Volgen'.

Heeft u vragen over de werkzaamheden?

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u bellen met Ron de Lange via telefoonnummer 0900 1852. U kunt ook een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Graag 'Polanenkade / Prins Hendrikkade' in het onderwerp zetten.