Logo van Haarlemmermeer van morgen dat doorverwijst naar de homepage van Haarlemmermeer van morgen

Zoeken

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Vragen over omgevingsvisie

Tijdens een livestream over de Omgevingsvisie op 29 september 2021 kwamen vragen binnen van inwoners en ondernemers van Haarlemmermeer. Antwoord op deze vragen en meer leest u hieronder.

Algemeen

Wat is een Omgevingsvisie?

In de Omgevingsvisie staat hoe we in 2040 prettig, gezond en veilig kunnen wonen en werken in Haarlemmermeer? Er liggen veel opgaven voor de komende twintig jaar: Hoe zorgen we voor voldoende woningen? Hoe richten we de omgeving aantrekkelijk, gezond en klimaatbestendig in? Waar vinden we ruimte om energie op te wekken? Op deze en veel andere vragen geeft de Omgevingsvisie antwoord. De Omgevingsvisie gaat over alle onderwerpen die van belang zijn voor het leven en werken van mensen in Haarlemmermeer: van verstedelijking tot natuur en groen, van landbouw en economie tot gezondheid en van mobiliteit tot energietransitie. 

Wie maakt de Omgevingsvisie?

De gemeente heeft de Omgevingsvisie gemaakt. Inwoners en ondernemers konden meepraten.

Waarom maakt de gemeente een Omgevingsvisie?

In de aanstaande Omgevingswet staat dat alle gemeenten een Omgevingsvisie moeten maken. De Omgevingsvisie vervangt de Structuurvisie Haarlemmermeer 2030 en de Structuurvisie 2035 van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. 

Wie konden meepraten over de Omgevingsvisie?

Iedereen in Haarlemmermeer kon in 2019 meedoen aan één van de vijf omgevingsgesprekken over de toekomst van het gebied waarin hij of zij woont of werkt. De deelnemers van die gesprekken hebben kunnen reageren op de 70-procents-versie. Deelnemers van het Jongerenpanel en het Digipanel hebben aangegeven wat ze belangrijke onderwerpen vonden voor de leefomgeving. In september en oktober 2021 lag de ontwerp-Omgevingsvisie ter inzage. 35 personen, organisaties en andere overheden hebben een zienswijze ingediend. Hoe we die hebben verwerkt, staat in de nota van beantwoording.

Wat is het rad van de leefomgeving?

In het rad van de leefomgeving kunnen inwoners en ondernemers zien welke onderwerpen in de omgevingsvisie aan bod komen. Het is een hulpmiddel bij de omgevingsgesprekken met inwoners en ondernemers. 

Wonen

Helpt de Omgevingsvisie ook de woningen betaalbaar te houden?

Volgens het woonbeleid van Haarlemmermeer worden ten minste 30 procent van de woningen sociale huurwoningen en worden minstens 20 procent middeldure huurwoningen. Dat betekent dat in ieder geval de helft van alle nieuwe woningen betaalbaar wordt.

In Nieuw-Vennep wordt er steeds verder van het NS-station gebouwd. Dat station ligt buiten het dorp. Ernaast ligt een volkstuincomplex en een motorcrossterrein dat weinig wordt gebruikt. Waarom wordt dat niet gebruikt voor woningbouw?

Goede suggestie om meer te doen met woningbouw in de buurt van station Nieuw-Vennep. Woningbouw is daar beperkt door vliegverkeer en het Luchthavenindelingsbesluit. Maar mogelijk geven studies met geluidadaptief bouwen nieuwe inzichten waardoor in de toekomst meer woningen gebouwd kunnen bouwen in gebieden waar dat nu nog moeilijk is vanwege vliegtuiglawaai. De gemeente werkt werken aan tijdelijke ‘flex-woningen’ bij het station.

Maatschappelijke voorzieningen

Ik hoop dat onderwijs ook hoog op de lijst staat. Een extra of grotere middelbare school lijkt me ook een must?

In de Omgevingsvisie gaat het over de inrichting van de ruimte. Als het over woningbouw gaat, gaat het ook over voldoende voorzieningen als scholen. De voorzieningen groeien waar nodig mee met de groei van het aantal inwoners. Of er extra middelbare scholen komen en wanneer is nu nog niet te zeggen.     

Veiligheid

Is veiligheid een belangrijk thema in de Omgevingsvisie?

Ja, de ontwerp-Omgevingsvisie besteedt aandacht aan omgevingsveiligheid. Dat gaat bijvoorbeeld over veilige gebouwen. Er is ook aandacht voor integrale veiligheid. Dat gaat bijvoorbeeld over voorkomen van misdaad en een veilig gevoel in de buurt. 

Landschap, groen en recreatie, wonen

Betekent nog meer inwoners dat er straks minder groen is en de vervuiling nog groter wordt dan nu?

We willen dat er voldoende groen is voor iedereen. Dit doen we door te zorgen voor groen in de buurt, maar ook door de ontwikkeling van grote groengebieden zoals PARK21. Als er woningen bij komen in bestaande buurten, gebeurt dat alleen waar dat past. Ook kijken we dan of er groen in de buurt bij moet komen. Dit beschrijven we in de Verdichtingsvisie.  

Natuur en biodiversiteit

Hoe wordt gezorgd dat er ook leefruimte blijft voor de wilde dieren in Haarlemmermeer? Ook dit zijn bewoners.

Biodiversiteit is één van onze ambities. Dit vergroten we door natuurverbindingen aan te leggen en te versterken. Ook willen we natuurinclusief bouwen. Dat is zo bouwen dat dieren en planten ook wat aan het gebouw hebben.

Is het behoud van groen een doel op zich? Wordt er kwantitatief naar groen gekeken of kwalitatief? Mensen hebben meer aan een compacte goed ingerichte groene ruimte nabij woningen en voorzieningen dan een grote hoeveelheid gras waar verder niets gebeurt.

Het gaat om de kwaliteit van het groen, maar ook om de kwantiteit. Het gaat dus om het soort groen en om de hoeveelheid groen. Met binnenstedelijke verdichting (woningen bouwen in de dorpen en kernen die er nu zijn) willen we voorkomen dat er steeds meer open landschap verdwijnt. Verdichting is een middel om de kwaliteit van het stadsleven en de beleving van het landschap te versterken en met elkaar te verbinden. In de verdichtingsvisie staat daarom de ambitie "meer programma en beter groen". Als er meer woningen komen in de dorpen en kernen, moet er ook meer groen komen. Ook de directe omgeving profiteert hiervan. Aspecten als biodiversiteit, gezondheid, beweegvriendelijkheid en klimaatadaptieve inrichting (water- en hittestress) worden meegenomen.

Geluid, Geluidadaptief bouwen

Hoe zorgen we dat we niet te veel last hebben van geluid van Schiphol?

We zorgen dat we geen gebouwen zoals woningen bouwen op plekken waar veel geluid is. Dat gaat niet alleen om geluid van Schiphol, maar ook van het spoor of de autoweg. Ook experimenteren we met geluidadaptief bouwen: dat is zo bouwen dat je minder geluidsoverlast ervaart. Bijvoorbeeld door gebouwen in een bepaalde richting te bouwen of parkjes toe te voegen.    

Verdichtingsvisie

Recent is er ook een Verdichtingsvisie gepresenteerd. Hoe past deze in de omgevingsvisie?

De verdichtingsvisie is een deeluitwerking van de Omgevingsvisie Haarlemmermeer 2040. In de verdichtingsvisie staat waar mogelijk binnen de bestaande kernen woningen, werklocaties en voorzieningen bijgebouwd kunnen worden. Daarnaast stelt de verdichtingsvisie kaders voor toekomstige binnenstedelijke ontwikkelingen.

Voor de verdichtingsvisie is ook de input van bewoners gevraagd. Wordt dit ook in de Omgevingsvisie meegenomen?

De Omgevingsvisie is het bovenliggende kader. De participatie hierover heeft eerder plaatsgevonden dan die voor de verdichtingsvisie. De uitkomsten van de participatie van de verdichtingsvisie bevestigen in grote lijnen keuzes die in de omgevingsvisie staan, namelijk: binnenstedelijk verdichten vooral rondom plekken waar openbaar vervoer goed toegankelijk is, voorzieningencentra maken in de wijken, nabijheid van groen is belangrijk, waar wenselijk functies zoals werken, wonen en winkels mengen in wijken en meer ruimte geven aan voet- en fietspaden.

Wordt er ingezet op verdichten of worden ook de kansen in de westflank ten volle benut?

De verdichtingsvisie gaat over plaatsen waar gebouwd kan worden binnen grote kernen naast al lopende projecten zoals Lisserbroek of Nieuw-Vennep-West.