Buurttuin

Houdt u van tuinieren of wilt u meer groen in de wijk? Dan kunt u samen met uw buren vrijwillig een buurttuin onderhouden. Zo wordt de wijk vrolijker en groener.

Wat is een buurttuin?

Een buurttuin is een groene ruimte tussen de bebouwing die wordt onderhouden door inwoners. U kunt een buurttuintje zelf onderhouden of samen met anderen.

In Haarlemmermeer zijn er 3 verschillende soorten buurttuinen:

  • Geveltuin: een smalle groenstrook tegen de gevel, direct aan de straatkant. 
  • Boomtuintje: beplanting van de grond rondom de stam van een boom (boomspiegel). 
  • Plantsoen: openbare ruimte met planten en struiken, zoals een groenstrook langs de weg of een centraal gelegen veldje.

Wat zijn de regels voor een buurttuin?

Wilt u een buurttuin onderhouden? Dan moet u zich aan een aantal regels houden. 

  • U meldt zich van tevoren aan bij de gemeente op Buurttuin aanvragenexterne-link-icoon.  
  • U bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de buurttuin. U verzorgt de planten en haalt het zwerfafval uit de buurttuin.
  • U kunt laten zien dat uw buurtbewoners het ermee eens zijn dat u een buurttuin gaat onderhouden. Bijvoorbeeld door een lijst met handtekeningen van buurtbewoners te verzamelen.
  • De buurttuin is geen uitbreiding van uw eigen tuin. Deze mag daarom niet aan uw tuin grenzen. 
  • U zet geen spullen die van u zijn, zoals tuinmeubels en verlichting, in de buurttuin. U mag om de buurttuin geen hek zetten. 
  • De onderhoudslasten voor de gemeente mogen niet stijgen. U houdt de buurttuin netjes. Ook de directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het vegen van bladeren en het verwijderen van zwerfafval rondom de buurttuin.
  • Het groen mag geen overlast veroorzaken. Dus let op overhangende takken of stokrozen. 
  • De geveltuin mag maximaal 1 stoeptegel breed zijn. Er moet genoeg ruimte overblijven voor wandelaars, scootmobielen en kinderwagens. Daarom moet na aanleg van de geveltuin de stoep minimaal 120 centimeter breed zijn. 
  • U bewaart de stoeptegels of gebruikt deze voor de aanleg van het tuintje. U kunt deze tegels op z'n kant zetten en gebruiken als rand tussen uw tuin en de stoep.

Voor boomtuintjes is er 1 extra regel:

  • U mag alleen ondiep wortelende planten neerzetten. Dit zijn bijvoorbeeld bloembollen, zomerbloemen, eenjarige planten en vaste planten zoals cosmea, geranium, herfstaster, lavendel, steenanjer en margriet. 

De buurttuin blijft in het bezit van de gemeente en is openbaar. Moet de straat of grond bij de buurttuinen open voor werkzaamheden? Dan kan het zijn dat planten die in de weg staan worden verwijderd. U heeft geen recht op schadevergoeding. 

Wat kost een buurttuin?

Gaat u een buurttuin onderhouden? Dan betaalt u de kosten voor de aanleg, de planten, aarde en het onderhoud van de buurttuin. U bepaalt dus zelf, met uw buren, hoeveel u aan de tuin wilt uitgeven. 

Hoe laat ik zien dat een stuk groen een buurttuin is?

Wilt duidelijk maken dat uw buurttuin door bewoners wordt onderhouden? Dan kunt u een paaltje of een boomschijf krijgen om in tuintje te gebruiken. Deze hulpmiddelen zijn altijd gratis.

Wilt u een paaltje of een boomschijf gaan gebruiken? Geef dit dan aan tijdens het gesprek over uw aanvraag. Heeft u het tijdens het aanmeldproces niet gehad over zo'n hulpmiddel? Dan kunt u altijd bellen via 0900 1852 om alsnog een hulpmiddel aan te vragen.

Na uw aanvraag kunt u uw hulpmiddel ophalen bij: De Waterwolf in Hoofddorp, servicecentrum Nieuw-Vennep of servicecentrum Halfweg.

  • Onderhoudt u een boomtuintje? Dan krijgt u een paaltje met een rode bovenkant.
  • Onderhoudt u een geveltuintje of (deel van een) plantsoen? Dan krijgt u een boomschijf. Deze kunt u in uw buurttuin leggen.

Ik wil stoppen met mijn buurttuin. Wat nu?

Wilt u de buurttuin niet meer onderhouden of gaat u verhuizen? Overleg met uw buurtgenoten of zij het beheer van u willen overnemen. 

Zijn er geen anderen die de buurttuin willen onderhouden, dan zegt u de tuin op bij de gemeenteexterne-link-icoon. Vervolgens haalt u de geveltuin of boomtuin weg en legt u de oorspronkelijke tegels weer terug.