Logo van Zwanenburg-Halfweg dat doorverwijst naar de homepage van Zwanenburg-Halfweg

Zoeken

Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Sectorpark

De gemeente wil woningen ontwikkelen op het terrein van de vroegere gemeentewerf van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in Halfweg. Op 3 september 2020 ging de gemeenteraad van Haarlemmermeer akkoord met een plan om er ongeveer 30 sociale huurappartementen voor jongeren en 24 grondgebonden koopwoningen neer te zetten.

30 huurwoningen voor jongeren

Door te kiezen voor 30 sociale huurappartementen, doet de gemeente iets aan de krapte op de woningmarkt. Omdat de huizen als sociale huurwoningen worden aangeboden, bestaat de mogelijkheid om maximaal 25% aan te bieden aan jongeren uit Halfweg. 

Geluidsscherm tegen geluid van spoorlijn Haarlem-Amsterdam

Bij Sectorpark komen in de toekomst woningen. Om woning mogelijk te maken plaatst ProRail een geluidsscherm zodat er minder geluid van het spoor te horen is. Aannemer Knipscheer Rail-Infra B.V voert het werkt uit. Het geluidsscherm wordt 1,5 meter hoog en komt aan de noordkant van het spoor. Tijdens het plaatsen van het geluidsscherm brengt de aannemer ook damwanden aan. Deze verstevigen de spoordijk. Een damwand houdt grond en water op hun plek. Zo blijft het spoor veilig en stabiel.  

De werkzaamheden starten op 30 april en duren tot en met 4 mei

In deze periode plaatst Aannemer Knipscheer Rail-Infra B.V. damwanden tussen de Teding van Berkhoutweg 2 en het spoorviaduct. Ook brengt de aannemer langs het spoor funderingspalen aan voor het geluidsscherm. Dit doen ze vanaf de Teding van Berkhoutweg 2 tot aan de spoorbrug bij het station. De werkzaamheden gaan dag en nacht door.  

Na 4 mei gaan ze verder met de bouw van het geluidsscherm. Deze werkzaamheden duren ongeveer tot eind juli. Tussen april en juli werken ze op doordeweekse dagen, tussen 7.00 en 16.00 uur.  

U heeft misschien last van de werkzaamheden

Voor het aanbrengen van de damwanden en funderingspalen zet de aannemer grote machines in. Deze machines maken geluid. Wij begrijpen dat dit vervelend kan zijn. ProRail doet er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

De Teding van Berkhoutweg is de enige toegangsweg voor de woonwijk. Deze weg is ook nodig als route voor bouwmateriaal en machines. Daarom maakt ProRail met de gemeente een verkeersplan. Bij het viaduct komen verkeerslichten. Daarnaast zijn er verkeersregelaars aanwezig. Om lichthinder zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de verlichting tijdens de nachtdienst aangepast.  

Stand van zaken

Het college van burgemeester en wethouders legde in 2024 een tweede bouwplan voor Sectorpark voor aan de gemeenteraad. Dit plan onderzocht de mogelijkheid voor 110 flexwoningen voor jongeren, starters, statushouders en mensen met een acute woningbehoefte.   Na stemming is besloten om het originele plan verder uit te werken. Dus 24 grondgebonden woningen en 30 sociale huur. Op dit ogenblik worden er onderzoeken gedaan die nodig zijn voor het plan. Het gaat om een verkeersonderzoek en flora- en faunaonderzoek.  De planning is om 4e kwartaal 2028 te starten met de bouw.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met projectmanager Marieke Baijer. Dat kan telefonisch via 0900 1852 of u kunt een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl met 'Sectorpark Halfweg' in het onderwerp. 

De geschiedenis van de naam Sectorpark

Het Sectorpark in Halfweg heeft een lange, vooral militaire geschiedenis. De plek heeft haar naam te danken aan de militaire Stelling van Amsterdam, waar het onderdeel van uitmaakte. Maar het Sectorpark is geen onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed. Het gebied heeft geen monumentale status. 

De Stelling van Amsterdam werd aangelegd als een 135 kilometer lange linie ter verdediging van Amsterdam. Dit gebeurde voor een groot gedeelte tussen 1874 en 1914. Wapens werden in afwachting van de geplande inzet opgeslagen in loodsen die onderdeel waren van parken. Elke sector kreeg een sectorpark waar voorraden en reservemateriaal ver achter de linie waren opgeslagen. In Halfweg werd Sectorpark Sloten ingericht. Eerst stonden op het terrein een conducteurswoning en houten gebouwen. Via Zijkanaal F werd materiaal aangevoerd. Het terrein werd verhoogd zodat de omliggende gronden onder water gezet konden worden. Het terrein ligt ook nu nog iets hoger dan de omgeving.

Toen in 1919 het Mobilisatie Centrum Amsterdam werd gebouwd, was het Sectorpark niet meer nodig voor opslag. Op het gebied zaten in de naoorlogse jaren politieke gevangenen vast en vanaf de jaren '60 werd het door de landmacht gebruikt. Vanaf de jaren 70 waren het terrein en de gebouwen in gebruik als gemeentewerf van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. In de jaren ‘80 is er een kantoorgebouw naast de bestaande loodsen gebouwd. Alle gebouwen zijn nu gesloopt. 

Hoe kunt u op de hoogte blijven?

Op dit moment is er niets bekend over daadwerkelijke woningbouw: niet over de starterswoningen voor jongeren en niet over de vrije kavels. Dus informatie hierover is niet beschikbaar. Komt er informatie, dan wordt deze gedeeld op deze website.