Vertel eens wat over jezelf en de woning.
Ik heb de woning in 2000 gekocht van de woningcoöperatie. De woning is uit de jaren ‘70. Ik ben gepensioneerd en woon samen met mijn vrouw. Mijn kinderen zijn allemaal het huis uit. Ik werkte voor mijn pensioen 44 jaar lang in de energietechniek, waarvan ik de laatste 12 jaar voor de klas heb gestaan. Ik heb dus al veel kennis over warmtebronnen en technieken.
Hoe begon je met verduurzamen?
Nadat ik de woning kocht, ben ik langzaam begonnen met verduurzamen. We begonnen met acht zonnepanelen. Daarna hebben we de spouwmuur laten isoleren met HR++ korrels. Die zijn erin gespoten zodat het een homogene massa is geworden. Toen heb ik zelf de kruipruimte geïsoleerd. Onder het hele huis ligt nu een laag van 20-30 cm van HR++ korrels.
Waarom wil je een duurzaam huis?
De grootste reden is comfort. Er is minder vocht in huis en het is altijd een goede temperatuur. Daarnaast denk ik aan de toekomst. Ik wil dat mijn huis klaar is voor nieuwe warmtebronnen. Bijna alle warmtebronnen in Haarlemmermeer zijn van lage warmte. De warmte kan wel verhoogd worden, maar het is hierbij wel belangrijk om te zorgen dat je huis alsnog goed geïsoleerd is. Daar heb ik dus voor gezorgd.
De kosten zijn natuurlijk ook veel minder. Het bespaart enorm. Ik kan het nu makkelijk bijhouden met een slimme meter en ik geef ongeveer 30% minder geld uit dan een gemiddeld vergelijkbaar huishouden. Sommige huishoudens geven drie of vier keer zoveel uit aan energie, maar dat gaat wel om grotere gezinnen. Toch valt het op hoeveel verschil het maakt om goed te isoleren. Daar begint het mee.
Wat zou jij graag anders willen zien in de energietransitie van Haarlemmermeer?
De eisen voor nieuwbouw zijn sinds een paar jaar allemaal goed geregeld. Dat wordt gasloos gebouwd, met goede isolatie, duurzame technieken en dubbel glas. De focus moet liggen op de bestaande woningen, die wat ouder zijn. Die hebben nog veel aanpassingen nodig om ze klaar te maken voor de toekomst. Dit kost best wat geld. Daarom heb ik de aanpassingen van mijn huis over een aantal jaren uitgesmeerd. Deze optie is niet voor iedereen weggelegd. Ik zou graag willen zien dat de lokale overheid hier nog meer bij helpt, zodat iedereen de kans krijgt om zijn huis toekomstbestendig te maken.
Het meest zou ik nog een beroep willen doen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de woningcoöperaties. Er zijn enorm veel mensen in Nederland die huren. Ik vind dat de verhuurders verplicht moeten worden gesteld om woningen die zij verhuren te verduurzamen. Zo hebben hun huurders ook kans op een duurzame woning die hen uiteindelijk geld kan besparen.
Wat ga jij nog doen in de toekomst?
Ik wil me het komende jaar gaan verdiepen in zonneboilers. Ik ga vaak op vakantie in zuidelijke landen en daar zie je van die ketels op het dak voor de warmwatervoorziening. Ik zou zelf nooit zo’n ketel op mijn dak willen, want dat werkt in Nederland niet goed, maar ik overweeg wel om zonnecollectoren op mijn dak te plaatsen. Er zijn technieken om die te gebruiken voor mijn warmwatervoorziening. Dat vind ik erg interessant.